Pratite nas

BiH

U BiH još uvijek djeluje 21 ‘paradžemat’ koji okuplja pristalice radikalnog tumačenja islama

Objavljeno

na

Foto: Ilustracija

Iako je većina zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini koje su djelovale izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice ugašena, u toj zemlji još uvijek djeluje najmanje 21 takva skupina koja uglavnom okuplja zagovaratelje radikalnog islama, potvrdio je savjetnik poglavara IZ u BiH Muhamed Jusić prema banjolučkim “Nezavisnim novinama”.

Islamska zajednica u BiH je 2016. pokrenula proces čiji je cilj bio raspuštanje svih “paradžemata” odnosno neformalnih zajednica muslimanskih vjernika koje su uglavnom predvodili samozvani imami.

Taj je proces potaknut procjenom da takve zajednice predstavljaju rasadišta radikalnih islamskih uvjerenja koja su protivna vjerskoj doktrini kakvu zastupaju sunitski muslimani u BiH.

Iz ovakvih paradžemata novačeni su i vejrnici iz BiH kako bi se pridružili terorističkim skupinama poput Islamske države (IS) u Siriji i Iraku.

“Inicijativa razgovora s pojedincima i skupinama koje organizuju vjerski život izvan okvira IZ u BiH bez valjane pravne osnove za to, urodila je plodom. Kada je inicijativa pokrenuta imali smo 67 takvih skupina, da bi njihov broj danas bio sveden na 21”, kazao je Jusić.

Pojasnio je kako to znači da su vjerski objekti kojima su se koristili članovi paradžemata tijekom procesa integracije u strukture zakonite Islamske zajednice postali njezino vlasništvo odnosno dio zaklade a reisul-ulema priznat je kao autoriret koji imenuje imame u takvim ranije izdvojenim zajednicama.

To automatski znači i primjenu svih propisa IZ u BiH.

“Niti jedna skupina se nije mogla integrirati u IZ u BiH, a da nije prihvatila pravni okvir i pravila Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, kazao je Jusić.

Tvrdi kako informacije koje imaju u IZ u BiH ukazuju da većina vjernika koji se okupljaju u paradžematima koji su odbili samoraspuštanje ili integraciju u zakonite strukture zapravo nisu zagovornici ideologija nasilnog terorizma, niti javno potiču na nasilje no vjeru i dalje razumijevaju i prakticiraju “na sebi svojstven način, koji odudara od islamske tradicije Bošnjaka”.

“IZ u BiH će se ovom pojavom i dalje baviti na način da će sa svim pojedincima koji nastupaju u ime islama voditi dijalog i ljubomorno čuvati tradicionalno islamsko učenje na ovim prostorima. Istodobno ćemo svaki ekstremizam, širenje mržnje i militantnost osuđivati bez obzira na to od koga dolazio i nikada nećemo praviti podjelu na ‘dobre i loše’ ekstremiste, na one ‘naše’ koje toleriramo i ‘njihove’ koje osuđujemo, kako se, nažalost, sve češće čini u bosanskohercegovačkom društvu”, kazao je Jusić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Divin dan: Brojni hodočasnici odali počast djevojci koja je život dala za Boga i vjeru

Objavljeno

na

Objavio

Na Kedžari je danas, već tradicionalno, proslavljen Divin dan. Sveto misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poruku Dive Grabovčeve pročitala je Nada Krešo. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Grga iz Posušja. Divi su i danas na Vran planinu hodočastili brojni vjernici iz Rame, Tomislavgrada i cijele Hercegovine. Ova Ramska heroina simbol je borbe za vjeru, čast i poštenje, piše Ramski vjesnik.

Foto: Ramski vjesnik

“Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom “Djevojački grob”.

Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem.

Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. (Kamenjar.com)

Legenda o Divi Grabovčevoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH: 289 novozaraženih, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

Čak 289 novih slučajeva zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini potvrdili su u subotu zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Najveći je to broj novozaraženih u jednom danu otkako se zaraza koronavirusom proširila i na BiH u ožujku ove godine.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 1288 uzoraka potvrđeno 186 novih slučajeva zaraze a u RS-u gdje su testirana 543 uzorka 103 su bila pozitivna na koronavirus.

Rekordnih 99 novih slučajeva zaraze u 24 sata registrirano je i u Sarajevu.

To je ujedno najveći broj novih slučajeva zaraze potvrđenih u jednom danu u glavnom gradu BiH od proglašenja epidemije.

U posebnom odjelu Kliničkog centra u Sarajevu sada su na bolničkom liječenju zbog bolesti covid-19 32 pacijenta od kojih je jedan na respiratoru.

Bijeljina je na drugom mjestu po broju novozaraženih jer je tamo potvrđen 31 novi slučaj. Šesnaest novozaraženih osoba je iz Banje Luke dok je 13 novozaraženih s područja Goražda.

Uz nove slučajeve zaraze potvrđene u subotu, ukupni broj osoba koje su u BiH od početka epidemije oboljele od koronavirusa prešao je 5100 a 191 zaraženi pacijent je umro.

Entitetske vlasti za sada su naložile inspekcijama pojačani nadzor nad radom ugostiteljskih objekata za koje su procijenili kako su najveći izvori širenja zaraze. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari