Connect with us

BiH

U BiH još uvijek djeluje desetak ‘paradžemata’, zajednica radikalnih islamista

Objavljeno

-

Foto: ilustracija

Prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u toj zemlji još uvijek djeluje desetak “paradžemata” koji muslimanske vjernike okupljaju mimo priznatih struktura, a predvode ih samozvani imami koji nude radikalnu interpretaciju islama.

“Evidentirno je 11 takvih lokacija ili skupina širom Bosne i Hercegovine. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organiziraju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore”, kazao je Muhamed Jusić, savjetnik za vjerska pitanja reisa Huseina Kavazovića. za subotnje banjolučke “Nezavisne novine”.

Islamska zajednica u BiH je još 2016. godine odlučila poduzeti mjere kako bi se ugasili paradžemati koji su tada okupljali značajan broj vjernika. Takve su samoproglašene vjerničke zajednice bila uporišta radikalnih islamista a neke povezane i s terorističkim aktivnostima.

Takvu jednu zajednicu predvodio i Husein Bilal Bosnić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam jer je svoje sljedbenike poticao na pridruživanje tzv. Islamskoj državi.

Procjena je kako je u BiH prije pet godina bilo gotovo 70 paradžemata da bi nakon reagiranja IZ u BiH njihov broj postupno smanjivan. Sredinom 2019. bio je aktivan 21 paradžemat a sada ih je 11.

“IZ u BiH i dalje radi na integriranju svih pojedinaca i skupina koje prihvaćaju njezino učenje i njezin organizacijski okvir te ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njezinih okvira”, kazao je Jusić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari