Pratite nas

BiH

U BiH od početka godine ušlo gotovo 3500 migranata, kriza se zaoštrava

Objavljeno

na

Od početka godine do 9. svibnja u Bosnu i Hercegovinu ušlo je gotovo 3500 ilegalnih migranata, a vlasti ne znaju koliko ih je ostalo u BiH, preciznije koliko se njih uspjelo probiti do Hrvatske i dalje prema ostalim državama članicama Europske unije, prenijele su u petak banjolučke “Nezavisne novine”.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, kazao je za taj list da je do prije dva dana zabilježen dolazak točno 3449 ilegalnih migranata.

Prikupljeni podaci govore da je riječ o sve većem problemu jer se od početka svibnja bilježi da u BiH svakog dana ulazi između 80 i 120 novih migranata.

Objekti planirani za njihov smještaj odavno su prebukirani jer ukupno imaju tek nešto više od tisuću kreveta pa migranti sada spavaju i pod otvorenim nebom, a improvizirano šatorsko naselje niknulo je i u starom dijelu Sarajeva, u parku preko puta poznate gradske Vijećnice.

Sada je najveći pritisak migranata na Sarajevsku i Unsko-sansku županiju, a u ostalim dijelovima zemlje gotovo ih uopće nema, rekao je Ujić.

Migranti kroz Sarajevo uglavnom prolaze na putu prema sjeverozapadu BiH nastojeći što prije prijeći granicu s Hrvatskom.

Stanje na terenu mijenja se iz dana u dan, kazao je Ujić i dodao da je trenutačno “malo teže” jer migranti sporije odlaze iz BiH zbog toga što je Hrvatska dodatno zaštitila svoje granice.

“Moramo rješavati alternativni smještaj u Unsko-sanskoj županiji te izmjestiti migrante iz parka u Sarajevu izvan grada”, kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ranije su potvrdili da teško prikupljaju podatke o identitetu migranata pa se za mnoge od njih ne zna ni tko su niti odakle dolaze.

Najveći broj migranata ne želi ostaviti otiske prstiju jer bi ih u tom slučaju policije drugih država koje ih zateknu kao “ilegalce” na svome teritoriju automatski vraćale u BiH kao prvu državu u kojoj su se registrirali.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za ponedjeljak je sazvao konzultacijski sastanak predstavnika svih razina vlasti koji bi se trebali baviti migrantskom krizom.

Ujić je najavio da će na tom sastanku biti razmatrana dva prijedloga rješenja sadašnjih problema no za sada o njima ne želi govoriti.

“Siguran sam da ćemo riješiti i problem u Unsko-sanskoj županiji i da će se skratiti njihov boravak u BiH”, uvjeren je Ujić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ratnom zapovjedniku logora tkz. Armije BiH u Konjicu šest godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudilo na šest godina zatvora Edhema Žilića, nekadašnjeg zapovjednika zarobljeničkog logora Armije BiH u Konjicu koji je proglašen krivim za ratne zločine koji su tamo počinjeni, potvrđeno je u petak iz sjedišta tog suda BiH.

Žilić je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na devet godina zatvora no potom je djelomice prihvaćena žalba obrane pa je kazna smanjena za tri godine.

Žilić je osuđen jer je zapovjedio, omogućio i nije sprječavao nečovječne postupke prema civilima zatočenim u logoru “Musala” a žrtve su bile osobe hrvatske i srpske nacionalnosti.

On je osuđen jer je osobno ili sa drugim osobama sudjelovao u premlaćivanju zatočenika Marija Matkovića, Pere Jozića te još tri zatočenika koji su svjedočili uz mjere zaštite identiteta.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

PLAN BOŠNJAČKE POLITIKE: Migrante registriraju u Mostaru da bi ih ostavili u HNŽ-u

Objavljeno

na

Objavio

Ilegalni migranti bili su tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali su po dolasku u IC Salakovac odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred službama za strance u Sarajevu, ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo pravodobno registraciju istih stranaca, što mu je bila i zakonska dužnost – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega državnim institucijama.

Dominacija preko migranata

Upravo ova informacija otkriva kako je bošnjačka politika odlučila migrante iskoristiti za pokušaj dominacije nad ostalim narodima.

Naime, migranti su mogli biti registrirani u Sarajevu još prije nekoliko tjedana, ali vlasti nisu dopustile takav scenariji. Kada su prebačeni u Mostar, odmah se pristupilo procesu registracije.

Srbija namjerno propušta migrante kroz svoj teritoriji jer ako ih ne registrira, neće ih iz europske zemlje moći deportirati u Srbiju. U BiH je registracija počela dolaskom ljudi u Mostar. Ako oni nastave put dalje prema Europi i europske zemlje iz budu deportirale, oni će biti vraćeni u Mostar.

S obzirom na to da se njihov broj stalno povećava, vrlo je moguće da se na ovaj način izmjeni etnička slika Mostara i da u njemu Hrvati više ne budu većina – objašnjavaju nam naši sugovornici.

Ovome u prilog ide činjenica kako su migranti koji su prebačeni u Mostar mogli biti smješteni i na prostor općine Hadžići, točnije u vojarni koja se nalazi u toj općini, ali se općinski načelnik usprotivio takvoj ideji.

Navodno je on bio protiv jer u vojarni nisu osigurani uvjeti za smještaj migranata. U biti, to je samo izlika da se migranti prebace u Mostar.

Neslužbene informacije govore kako će uskoro u Salakovcu biti osigurani uvjeti kako bi se proširio smještaj ovoga kampa i kako bi on u konačnici mogao primiti još više migranata. Sve je to dio jednoga šireg plana bošnjačke politike koja migrante koristi u političke svrhe – zaključili su naši sugovornici.

Reakcija Bošnjaka

Ipak, ono što autori ovakvog plana nisu očekivali jest činjenica da se veći broj Bošnjaka protivi ideji naseljavanja migranata na području Mostara.

Tome svjedoči i peticija koju su potpisali stanovnici Bijelog Polja, mostarskog prigradskog naselja u kojem žive i Hrvati i Bošnjaci, a kojom se traži zaštita od migranata i upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije.

Ističe se kako je riječ o ljudima za koje država nije utvrdila radi li se o bivšim pripadnicima terorističkih organizacija ili ne, čak se ne zna ni njihov stvarni identitet, što dovodi do grubog kršenja sigurnosne situacije u HN županiji.

 

Migrante se neće moći prebacivati bez suglasnosti lokalnih vlasti

 

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati