Pratite nas

BiH

U BiH od početka godine ušlo gotovo 3500 migranata, kriza se zaoštrava

Objavljeno

na

Od početka godine do 9. svibnja u Bosnu i Hercegovinu ušlo je gotovo 3500 ilegalnih migranata, a vlasti ne znaju koliko ih je ostalo u BiH, preciznije koliko se njih uspjelo probiti do Hrvatske i dalje prema ostalim državama članicama Europske unije, prenijele su u petak banjolučke “Nezavisne novine”.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, kazao je za taj list da je do prije dva dana zabilježen dolazak točno 3449 ilegalnih migranata.

Prikupljeni podaci govore da je riječ o sve većem problemu jer se od početka svibnja bilježi da u BiH svakog dana ulazi između 80 i 120 novih migranata.

Objekti planirani za njihov smještaj odavno su prebukirani jer ukupno imaju tek nešto više od tisuću kreveta pa migranti sada spavaju i pod otvorenim nebom, a improvizirano šatorsko naselje niknulo je i u starom dijelu Sarajeva, u parku preko puta poznate gradske Vijećnice.

Sada je najveći pritisak migranata na Sarajevsku i Unsko-sansku županiju, a u ostalim dijelovima zemlje gotovo ih uopće nema, rekao je Ujić.

Migranti kroz Sarajevo uglavnom prolaze na putu prema sjeverozapadu BiH nastojeći što prije prijeći granicu s Hrvatskom.

Stanje na terenu mijenja se iz dana u dan, kazao je Ujić i dodao da je trenutačno “malo teže” jer migranti sporije odlaze iz BiH zbog toga što je Hrvatska dodatno zaštitila svoje granice.

“Moramo rješavati alternativni smještaj u Unsko-sanskoj županiji te izmjestiti migrante iz parka u Sarajevu izvan grada”, kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ranije su potvrdili da teško prikupljaju podatke o identitetu migranata pa se za mnoge od njih ne zna ni tko su niti odakle dolaze.

Najveći broj migranata ne želi ostaviti otiske prstiju jer bi ih u tom slučaju policije drugih država koje ih zateknu kao “ilegalce” na svome teritoriju automatski vraćale u BiH kao prvu državu u kojoj su se registrirali.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za ponedjeljak je sazvao konzultacijski sastanak predstavnika svih razina vlasti koji bi se trebali baviti migrantskom krizom.

Ujić je najavio da će na tom sastanku biti razmatrana dva prijedloga rješenja sadašnjih problema no za sada o njima ne želi govoriti.

“Siguran sam da ćemo riješiti i problem u Unsko-sanskoj županiji i da će se skratiti njihov boravak u BiH”, uvjeren je Ujić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari