Pratite nas

BiH

U BiH osnovan poseban tim za borbu protiv terorizma

Objavljeno

na

Državna policijska agencija za istrage i zaštitu uspostavila je poseban tim za borbu protiv terorizma koji ima suradnju s partnerskim agencijama u svijetu uključujući i američki FBI, izjavio za Dnevni avaz od ponedjeljka pomoćnik direktora SIPA-e i načelnik kriminalističko-istražnog odjela Anđelko Hrgić.

Hrgić, koji je prvi čovjek zadužen za istrage u SIPA-i, pojasnio je kako se u posebnom timu ove agencije nalazi 21 službenik, među kojima su i načelnici regionalnih ureda iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Tuzle, ali i profilirani analitičari i istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka iz ovog područja.

Pojasnio je kako državna policijska agencija ima suradnju u području suzbijanja terorizma s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, zemljama regije te napose s američkim FBI-em.

“Ta suradnja je kontinuirana i svakodnevna, a razmjena obavještajnih i drugih informacija vrši se u oba smjera”, kaže Hrgić.

Po njegovim riječima SIPA-i će u 2015. godini prioritet biti borba protiv terorizma.

Na području BiH zabilježeno je više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih skupina iz selefijskog pokreta na ratišta u Siriji i Iraku, a u samoj zemlji djeluje veći broj skupina koje službe sigurnosti smatraju opasnošću za nacionalnu sigurnost.

Protiv jednoga od neformalnih vođa selefija u BiH Bilala Bosnića vodi se sudski postupak zbog vrbovanja mladih Bošnjaka da se priključuju Islamskoj državi te poticanja na terorizam.

Nakon što se Bosniću otvoreno usprotivio islamski vjerski službenik Selvedin Beganović, u četiri navrata je na njega pokušan atentat, a prošloga tjedna nepoznate osobe napale su i ozlijedile njegova sina.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari