Connect with us

BiH

U BiH povećan broj novozaraženih, ali manje umrlih

Objavljeno

-

U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježeno povećanje dnevnog broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je u usporedbi s prethodnim danima nešto manji broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od utorka je, nakon analize nešto više od četiri tisuće uzoraka, otkriveno 1239 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 57 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Dan ranije bilo je nešto više od 700 novozaraženih, ali je istodobno bilo prijavljeno čak 86 smrtnih slučajeva.

S novim smrtnim slučajevima prijavljenim u srijedu broj umrlih u BiH, kod kojih je od izbijanja pandemije potvrđena zaraza koronavirusom, sada je 8024.

Iako brojevi novozaraženih u proteklih desetak dana osciliraju oni su ipak manji nego što je to bio slučaj potkraj ožujka i početkom travnja, kada je treći val epidemije bio na vrhuncu.

U Sarajevu, koje je tjednima slovilo za najveće središte zaraze u BiH, u srijedu je bilo samo 90 novozaraženih, a tamo je tijekom dana počelo i masovnije cijepljenje, pri čemu su kao prioritetna skupina određene osobe starije od 75 godine.

Za starije stanovnike glavnog grada BiH trenutačno je na raspolaganju 12800 doza cjepiva AstraZeneca kojega je donirala Srbija i kineskog Sinovaca, koji je u BiH dopremljen kao donacija iz Turske.

Svoju prvu dozu cjepiva tijekom dana je u Banjoj Luci, pred televizijskim kamerama, primio je i sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, no on se odlučio za ruski Sputnjik V.

Vlasti u Republici Srpskoj naručile su oko milijun doza ruskog cjepiva, no do sada su dobile tek oko 40 tisuća.

U BiH je do sada dopremljeno tek nešto više od 150 tisuća doza cjepiva koje je kupljeno na tržištu ili donirano od drugih država. Veće isporuke cjepiva kupljenog posredstvom mehanizma COVAX vlasti u BiH očekuju od svibnja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari