Pratite nas

BiH

U BiH u 2019. godini 11 tisuća katolika manje nego 2018.

Objavljeno

na

U Bosni i Hercegovini je potkraj 2019. godine živjelo nešto više od 353 tisuće osoba koje su se izjašnjavale kao katolici, što je 11 tisuća manje nego godinu dana ranije, podaci su koje je u ponedjeljak objavio portal Vrhbosanske nadbiskupije nedjelja.ba.

Riječ je o podacima koje Crkva svake godine prikuplja nakon svećeničkog blagoslova domova a oni su ujedno i najrelevantniji pokazatelj približnog broja Hrvata koji žive u BiH iako ih je realno nešto više jer se svi oni ne deklariraju vjernicima.

Najviše katolika i dalje je u Mostarskoj biskupiji gdje ih živi nešto više od 170 tisuća a u odnosu na 2018. godinu manje ih je za 645.

Najdramatičnije smanjenje broja vjernika je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Prema svećeničkim podacima, tu je sada nešto manje 138 tisuća vjernika a u usporedbi sa stanjem od prije godinu dana ukupno ih je manje za 9148.

Najmanja Trebinjsko-mrkanska biskupija koja ima tek 17 tisuća vjernika za godinu dana je ostala bez njih čak 1068.

U Banjolučkoj biskupiji u kojoj je rat ostavio najstrašnije tragove i gdje su Hrvati masovno prognani sada je 27661 vjernik. U usporedbi sa stanjem potkraj 2018. godine to znači kako je tamo 955 vjernika manje.

Podaci o krštenjima još su dramatičniji za Crkvu jer pokazuju da ih je u tri biskupije bilo manje nego 2018. a jedino je u Mostarskoj ta brojka rasla no samo za 55 krštenja.

U svim je biskupijama rastao jedino broj umrlih. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Od danas svi koji ne poštuju samoizolaciju idu u prinudnu izolaciju

Objavljeno

na

Objavio

Federalni stožer civilne zaštite na 11. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je novu naredbu kojom će svaka osoba koja ne poštuje samoizolaciju biti izmještena u prinudnu izolaciju.

Zapovjednica stožera Jelka Miličević danas je potpisala novu naredbu za građane Federacije Bosne i Hercegovine koja vrijedi od danas, a svi županijski stožeri dužni su u narednim danima osigurati objekte i uvjete za prinudnu izolaciju.

Za realizaciju danas donesene naredbe o prinudnoj izolaciji za realizaciju, osim županijskih stožera civilne zaštite, zadužuju se i krizni stožeri, ministarstva unutarnjih poslova, županijske uprave policije i inspekcijski organi, piše Klix.

Rok za uspostavljanje objekata za prinudnu izolaciju je tri dana od danas.

Načelnik Federalnog stožera Civilne zaštite Fahrudin Solak članove stožera je informirao i o završenoj dezinfekciji Konjica i Jablanice te početku sustavne dezinfekcije gradova u FBiH kao načinu borbe protiv koronavirusa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vjekoslav Bevanda: Izmjenama Zakona o PDV-u bez analiza može se nanijeti veća šteta nego korist

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UINO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

„Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus“, naglasio je ministar Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekt.

„Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih razina vlasti, a ne bi imalo baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja“, zaključio je ministar Bevanda u svom reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari