Connect with us

Iz Svijeta

U Bjelorusiji počele rusko-bjeloruske vojne vježbe zračnih snaga

Objavljeno

-

Foto: EPA / ilustracija

Rusko-bjeloruske vojne vježbe zračnih snaga počele su u ponedjeljak u Bjelorusiji, saveznici Rusije, u jeku ruske ofenzive na Ukrajinu, objavio je službeni Minsk i ustvrdio da su vježbe posve “defenzivne” prirode.

Vojne vježbe održavaju se u vrijeme kada Moskva pokušava uključiti Minsk u svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine, smatraju neki promatrači, a Bjelorusija je već poslužila kao pozadina ruskim snagama kada su počele invaziju 2022.

“Od 16. siječnja do 1. veljače 2023. taktičke vojne vježbe zračnih snaga Bjelorusije i Rusije (…) održavat će se na bjeloruskom teritoriju”, priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane.

“Sve zračne luke i svi poligoni zračnih snaga i protuzračne obrane” bjeloruske vojske sudjelovat će u tim vojnim vježbama, navodi se.

“Glavni cilj ove vježbe je objačati operativnu kompatibilnost” dviju vojski, dodaje ministarstvo.

Pripadnici ruskih zračnih snaga pristizali su zadnjih dana u Bjelorusiju radi vojnih vježbi, objavilo je ministarstvo ne navodeći koliko je ljudi uključeno.

U listopadu je Minsk najavio osnutak zajedničke snage s Rusijom i tada je više tisuća ruskih vojnika stiglo u susjednu Bjelorusiju.

To raspoređivanje pobudilo je strah da bi se bjeloruska vojska mogla uključiti u ofenzivu na Ukrajinu.

S bjeloruskog teritorija ruski vojnici izvodili su napade kada su počeli agresiju na Ukrajinu u veljači 2022., no bjeloruska vojska nije sudjelovala u borbama na ukrajinskom teritoriju.

Vojne vježbe “potpuno su obrambene”, ustvrdio je u nedjelju prvi zamjenik državnog tajnika Vijeća sigurnosti Bjelorusije, Pavel Muravejko. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas