Pratite nas

Hrvatska

U Bodegraju, na mjestu masovne grobnice obitelji Šajnović, otkrivena 80. golubica

Objavljeno

na

Foto: Hina

Na mjestu masovne grobnice u Bodegraju, u blizini Okučana, u ponedjeljak je otkriveno 80. spomen-obilježja golubice, čime je odana počast trima članovima obitelji Šajnović koji su ubijeni na tom mjestu za okupacije Hrvatske 1991. godine.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao kako “nikad nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih događaja”.

“Naša je dužnost da trajno promičemo istinu. Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima koji su prouzročili brojne obiteljske tragedije. Mnogi civili, kao i članovi obitelji Šajnović, stradali su samo zbog toga što su bili Hrvati”, rekao je na svečanom otkrivanju spomenika ministar Medved.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj otkriveno oko 150 masovnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 2162 osobe – hrvatski branitelji i civili od kojih je identificirano 1948. S pojedinačnim grobnicama ekshumirani su posmrtni ostatci 3999 osoba. Kako je rekao Medved, još se 1480 osoba vodi kao nastale, a za grobove 412 ubijenih još se ne zna.

Tomo Medved je prenio poruku predsjednika Vlade da se sačuva zajedništvo kakvo je bilo za Domovinskog rata. Ujedno je rekao kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja “ažuriralo aktivnosti da bi se pronašli nestali, što je pitanje domoljubne odgovornosti”.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Pero Ćosić je rekao kako otkrivanjem 80. spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice, i to mjesto postaje simbol ratnog stradanja i patnje. Istaknuo je kako odgovorni za takve zločine nisu odgovarajuće kažnjeni, ali, dodao je, zastara za takve zločine ne postoji.

Izaslanik hrvatske predsjednice, brodsko-posavski župan Danijel Marušić je rekao kako je uz oca i majku, Stanka i Mariju Šajnović, na tom mjestu ubijeno i njihovo malodobno dijete, mali Renato, koji je imao samo sedam godina.

Na području Slavonskog Broda ubijeno je 28 djece, što je jedan školski razred. Zbog toga, rekao je župan Marušić, spoznaje o Domovinskom ratu moramo prenositi na naše mlade kako bi znali cijeniti slobodu i domovinu.

Pozdravljajući nazočne, načelnik općine Okučana Aca Vidaković je rekao kako moramo živjeti za budućnost, ali da ne zaboravimo prošlost.

Spomen-obilježje su otkrili Ivan Šajnović, unuk ubijenih, i ministar Tomo Medved. Zajedničku su molitvu predvodili i spomenik blagoslovili dekan novogradiški i vojni kapelan Željko Volarić i okučanski župnik Mario Radman.

Uz spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće članova obitelji Šajnović i drugih članova obitelji poginulih branitelja, zajedničkog izaslanstva Predsjednice RH, Vlade i Hrvatskoga sabora te Brodsko-posavske županije, Općine Okučana i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. (Hina)

 

Foto: Hina

Foto: Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ulazimo u razdoblje koje traži zajedništvo, samodisciplinu, strpljivost

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković, koji je u petak Hrvatskom saboru predstavio Vladin travanjski paket pomoći gospodarstvu, istaknuo je kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost svih, od najmlađih do najstarijih.

“Sve što radimo, radimo da bi u hrvatskom društvu u izvanrednim okolnostima poslali poruku solidarnosti svih“, poručio je premijer zastupnicima.

Naglasio je kako će ožujak ove godine po mnogo čemu biti mjesec koji ćemo dugo pamtiti, “promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog ‘novog normalnog’ s kojim ćemo živjeti”.

Plenković je podsjetio kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski je težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Ovaj novi dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa, nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, rekao je.

Jučer isplaćeno oko 400 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu

Istaknuo je kako je paket mjera iz ožujka već zaživio, a Porezna uprava je jučer do 14 sati zaprimila gotovo 65 tisuća zahtijeva od kojih je 64 posto već riješeno.

Ministarstvo rada, za mjeru naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, do jučer je zaprimilo 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika, a jučer je već isplaćeno oko 400 milijuna kuna za oko 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, naveo je premijer.

U provedbi su, dodao je, i mjere drugih ministarstava.

Plenković se osvrnuo i na državne rashode, ističući da svi korisnici proračuna rade na rezanju rashoda, na uštedama. Krenut ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima u vezi situacije u kojoj se nalazimo, najavio je i poslao umirujuću poruku umirovljenicima.

U mirovine se neće dirati

“Kako god se situacija razvijala, u mirovine se neće dirati ni za ožujak, ni travanj, ni svibanj, ni lipanj, za njih ćemo uvijek naći sredstva”, poručio je.

Pohvalio je što su mjere koje njegova Vlada poduzima poduzete prije nego je jučer Europska komisija napravila istovjetne napore za cijelu EU. Naglasio je i kako bi Hrvatskoj članstvo u euro- području danas jako pomoglo.

Što se tiče financiranja predloženih mjera, rekao je da se u njih ide u koordinaciji s HNB-om, komercijalnim bankama na domaćem tržištu, a razmišlja se i o međunarodnim tržištima.

Mi ćemo s ovim paketom mjera stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva, očekujemo i vašu potporu, rekao je zastupnicima koji će danas raspraviti zakone iz resora financija te iz turizma, a u ponedjeljak iz MUP-a i poljoprivrede.

Premijer je i danas izrazio sućut obitelji djevojčice Anamarije koja je stradala u potresu u Zagrebu.

Zahvalio je djelatnicima svih službi koji su proteklih tjedana učini maksimalne napore u očuvanju zdravlja – liječnicima, sestrama, policajcima, trgovcima… (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari