Pratite nas

Hrvatska

U Bodegraju, na mjestu masovne grobnice obitelji Šajnović, otkrivena 80. golubica

Objavljeno

na

Foto: Hina

Na mjestu masovne grobnice u Bodegraju, u blizini Okučana, u ponedjeljak je otkriveno 80. spomen-obilježja golubice, čime je odana počast trima članovima obitelji Šajnović koji su ubijeni na tom mjestu za okupacije Hrvatske 1991. godine.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao kako “nikad nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih događaja”.

“Naša je dužnost da trajno promičemo istinu. Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima koji su prouzročili brojne obiteljske tragedije. Mnogi civili, kao i članovi obitelji Šajnović, stradali su samo zbog toga što su bili Hrvati”, rekao je na svečanom otkrivanju spomenika ministar Medved.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj otkriveno oko 150 masovnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 2162 osobe – hrvatski branitelji i civili od kojih je identificirano 1948. S pojedinačnim grobnicama ekshumirani su posmrtni ostatci 3999 osoba. Kako je rekao Medved, još se 1480 osoba vodi kao nastale, a za grobove 412 ubijenih još se ne zna.

Tomo Medved je prenio poruku predsjednika Vlade da se sačuva zajedništvo kakvo je bilo za Domovinskog rata. Ujedno je rekao kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja “ažuriralo aktivnosti da bi se pronašli nestali, što je pitanje domoljubne odgovornosti”.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Pero Ćosić je rekao kako otkrivanjem 80. spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice, i to mjesto postaje simbol ratnog stradanja i patnje. Istaknuo je kako odgovorni za takve zločine nisu odgovarajuće kažnjeni, ali, dodao je, zastara za takve zločine ne postoji.

Izaslanik hrvatske predsjednice, brodsko-posavski župan Danijel Marušić je rekao kako je uz oca i majku, Stanka i Mariju Šajnović, na tom mjestu ubijeno i njihovo malodobno dijete, mali Renato, koji je imao samo sedam godina.

Na području Slavonskog Broda ubijeno je 28 djece, što je jedan školski razred. Zbog toga, rekao je župan Marušić, spoznaje o Domovinskom ratu moramo prenositi na naše mlade kako bi znali cijeniti slobodu i domovinu.

Pozdravljajući nazočne, načelnik općine Okučana Aca Vidaković je rekao kako moramo živjeti za budućnost, ali da ne zaboravimo prošlost.

Spomen-obilježje su otkrili Ivan Šajnović, unuk ubijenih, i ministar Tomo Medved. Zajedničku su molitvu predvodili i spomenik blagoslovili dekan novogradiški i vojni kapelan Željko Volarić i okučanski župnik Mario Radman.

Uz spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće članova obitelji Šajnović i drugih članova obitelji poginulih branitelja, zajedničkog izaslanstva Predsjednice RH, Vlade i Hrvatskoga sabora te Brodsko-posavske županije, Općine Okučana i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. (Hina)

 

Foto: Hina

Foto: Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Policijska akcija kod Rijeke – Privedeno oko 70 migranata

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Iznad Plasa kod Rijeke bio je poveći broj policijskih vozila

Hrvatska policija izvela je akciju iznad Plasa kod Rijeke i privela oko 70 migranata. Pritom su se, prema riječima očevidaca, mogli čuti pucnji ispaljeni u zrak, a i na mjestu događaja bio je poveći broj policijskih automobila.

Ipak, iz Policijske uprave primorsko-goranske demantirali su takve navode te zamolili sve koji su čuli pucnjavu da to prijave na 192.

“Nikakve pucnjave nije bilo, a policija normalno provodi nadzor i provodi postupanja nad stranim državljanima”, komentirala je PU primorsko-goranska za RTL

Također, apeliraju da stanovnici uvijek prvo jave policiji saznanja koja imaju i da se nemaju razloga osjećati prestrašeno.

 

Migranti opljačkali kuću pokraj Samobora: ‘Ušli su mi u kuću i ukrali ušteđevinu’

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Škabrnje

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak poslijepodne, nakon što je bila na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra, poklonila se žrtvama Škabrnje, ubijenima u pokolju 18. studenoga 1991.

Predsjednica Grabar-Kitarović najprije je položila vijenac i zapalila svijeću kod spomen-obilježja masovne grobnice poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u Škabrnji, a zatim je počast odala i kod glavnoga križa na mjesnom Groblju sv. Luke.

Kao i prošlih godina kad je dolazila u Škabrnju, predsjednica nije davala izjave za medije.

Škabrnja je osvojena 18. studenoga 1991., istog dana kad se dogodila i vukovarska tragedija. U tom su malom ravnokotarskom mjestu ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila.

Odala sam počast žrtvama velikosrpske agresije u Škabrnji polaganjem vijenaca kod spomen obilježja masovne grobnice te ispred Križa poginulim hrvatskim braniteljima na Groblju sv. Luke.

Škabrnja je, kao i Vukovar, naša duboka rana. No oni su i naš ponos. Ne zaboravimo – neprijatelj je naumio ubiti i Vukovar i Škabrnju. U tome nije uspio!

Naši su se ljudi vratili, na ulicama Škabrnje i Vukovara ponovno se čuju dječji glasovi, dječji smijeh.

Uz bol koju nosimo i poštovanje koje imamo prema onima kojih više nema, znajmo i da je najbolje pred nama. Jer Hrvatska je pobijedila velikosrpskog agresora, život je pobijedio smrt, komentirala je na facebooku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

(Hina/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari