U Bruxellesu pokopan SDP-ov model prevare Hrvata

34

Dugo očekivani sastanak predstavnika sedam političkih stranaka i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine s europskim povjerenikom Stefanom Füleom u Bruxellesu završio je potpisivanjem zaključaka o provedbi presude “Sejdić – Finci”, koordinacijskom mehanizmu te promjeni Sporazuma o trgovini s EU kojima su se naši predstavnici vlasti i politike obvezali ispuniti zaključke do 10. listopada.
Politički predstavnici i predstavnici vlasti pred Europom su se obvezali:
1. Prihvatanje potrebe žurne provedbe presude tako što će se osigurati da svaki građanin BiH ima pravo sudjelovati u izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH
2. Predsjedništvo BiH sastojat će se od tri izravno izabrana člana.
3. Dva člana izravno će se birati s teritorija Federacije prema modelu koji će se usaglasiti, a jedan će biti biran izravno s teritorije RS. FBiH i RS su po jedna izborna jedinica
4. Građani BiH koji su registrirani kao glasači za Brčko Distrikt imat će pravo glasovati za člana Predsjedništva BiH ili s teritorije RS ili s teritorije FBiH u skladu sa zakonodavstvom koje je na snazi
5. Slažemo se kako ćemo do 10. listopada dogovoriti izborne modele koji će zadovoljiti legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i ostalih uz puno poštivanje međunarodnih standarda. Model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH kroz amandmane na Ustav i Izborni zakon trebaju uz dodatak odluke Suda u Strasbourgu spriječiti nametanje izbornih rezultata bilo kojemu konstitutivnom narodu ili ostalima.
6. Stranke se slažu završiti modalitete za uspostavljenje efektivnog i učinkovitog mehanizma o pitanjima iz oblasti EU kroz poštivanje principa uključivanja na temeljima ovlasti koje su predviđene u Ustavu BiH što će biti predstavljeno 10. listopada.
Füle zadovoljan – nema potrebe za sankcijama
– Posao oko provedbe presude Sejdić-Finci još uvijek nije završen, ali smo imali odličnu raspravu koja je dovela do skupa zaključaka koji su u ovom trenutku neka vrsta vodilje za političare u BiH – kazao je europski povjerenik Stefan Füle po završetku sastanka.
Dodao je kako su se sudionici sastanka dogovorili kako će 10. listopada u Bruxelles doći s konkretnim rješenjem za provedbu presude “Sejdić-Finci”, kao i s rješenjem učinkovitog mehanizma koordinacije.
– Ono što je danas potpisano meni je dovoljno da ne pokrenem bilo kakav proces koji će BiH uskratiti sredstva iz IPA fondova. Malo kasnije ću imati i sastanak s čelnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji su već informirani o rezultatima sastanka – kazao je Füle.
Nema potrebe, zaključio je, pokretati sankcije protiv BiH.
Bevanda: Ovo je korak naprijed
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) izjavio je nakon sastanka kako postignuti dogovor “djeluje kao korak naprijed”.
Bevanda se u svojoj izjavi prvenstveno držao dijela razgovora o koordinacijskom mehanizmu i obvezi na novom sastanku, 10. listopada u Bruxellesu, definiranja “zadnjih finesa” koordinacijskog mehanizma.
“Djeluje kao korak naprijed. Posebno za koordinacijski mehanizam… Mislim kako je danas napravljan iskorak i definirani zaključci su pravi i  prihvatljivi”, kazao je Bevanda, dodajući kako je i dalje oprezan i očekuje precizniji dogovor oko otvorenih pitanja na najavljenom narednom sastanku.
Raguž: Ovo je prekretnica i posljednja šansa
“Naveli smo i da će se iz Federacije birati dva člana Predsjedništva, te uvažiti ustavna struktura i zabrinutost konstitutivnih naroda i ostalih, te da se neće nametati izborna volja. Federacija je jedna izborna jedinica, a model će se tražiti ili kroz grupiranje kantona ili kroz premium mandate”, rekao je nakon sastanka Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž
On je naveo kako se više ne smije gubiti vrijeme i da se mora doći do rješenja. “Ovo je prekretnica u odnosima i posljednja šansa da ne izgubimo fondove”, rekao je Raguž.
Đonlagić: Postignut pomak, ali ne i konačan dogovor
“Na sastanku političkih lidera iz BiH i predstavnika Europske komisije, u okviru treće runde dijaloga na visokoj razini o procesu pridruživanja, postignut je pomak u pregovorima o provedbi odluke “Sejdić-Finci”, ali ne i precizan dogovor”, rekao potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić.
Đonlagić je rekao kako prijedlog SDA i HDZ-a BiH nije prihvaćen kao konačno rješenje i kako je u opticaju nekoliko ranijih prijedloga, na kojima će se raditi narednih dana.
“Dogovoreno je da narednih 10 dana naporno radimo na traženju rješenja kako bismo definirali detalje” dodao je Đonlagić.
Dodik: Afirmirali smo stavove RS-a
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako je Republika Srpska definitivno stavila točku na priču o odluci “Sejdić-Finci” i afirmirala svoje ranije utvrđene stavove u svezi sa izravnim izborom članova Predsjedništva BiH i činjenicom kako je RS jedna izborna jedinica.
On je naglasio kako bi 10. listopada trebao biti održan još jedan sastanak, kada bi bio potpisan i određeni dogovor o promjenama Ustava BiH u pogledu provedbe odluke “Sejdić-Finci”.
Dodik je dodao kako predstavnici iz RS na taj sastanak mogu ići opušteno, jer su ključna pitanja završena onako kako su i zagovarali.
“Što se tiče mehanizma koordinacije, on je finaliziran i značajan broj sudionika je suglasan sa predloženim rješenjem. Ostalo je i tu da se još dogovore neki detalji do 10. listopada, tako da bi tog datuma u Briselu trebalo da budu i formalno stvoreni uslovi da BiH, a time i Republika Srpska, aplicira za status kandidata u EU, čime bi završili jedno teško poglavanje odnosa i uspostavili sasvim novu dinamiku”, naglasio je Dodik.
Dodik je rekao da su on i predsjednik SDS-a Mladen Bosić danas u Bruxellesu izašli sa identičnim stavovima u pogledu ranijeg dogovora i u poziciji da jasno stave do znanja da Republika Srpska ne vidi drugačije rješenje od onoga koje su sve vrijeme i zastupali.
Lagumdžija kritizirao Komšića zbog nepredstavljanja Hrvata
-Bakir Izetbegović i Dragan Čović su na današnjem sastanku iznijeli model koji su kao dogovorili, a u kojem se slažu o principima modela, ali ne i u zemljovidima,- kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Pojasnio je kako je predloženi model podrazumijevao crtanje karata u smislu podjele FBiH na dva dijela.
– Od nas se tražilo da načelno prihvatimo model, a da onda crtamo karte, što je za SDPBiH potpuno i apsolutno neprihvatljivo. Njihova ideja bila je podjela FBiH na “zeleni” i “plavi”  dio, što je za nas nepojmljivo – rekao je.
Dodao je kako ne zna što je gore, “da SDA i HDZ narednih godinu dana crtaju zemljovide i oduzimaju vrijeme ili se uspiju dogovoriti oko tih zemljovida koje bi dovele do još dubljih podjela”.
– Jasno sam iznio da SDPBiH to apsolutno ne zanima. Legalistički prihvatam da oni to rade, ali će se SDPBiH svim demokratskim sredstvima boriti protiv “DB” (Dragan i Bakir) metode – kazao je Lagumdžija.
Uvjeren je da je danas “pokopan” ovaj model, ali, dodaje kako “ne jamči da se neće ponovo reinkarnirati”.
– Veliki broj sudionika sastanka je jasno rekao kako ni oni nisu spremni da idu u ovaj proces ukoliko SDPBiH ne želi sudjelovati u tome. Mi ne možemo ići u nešto što je za nas neprihvatljivo, pa makar ostali sami protiv svih – istakao je Lagumdžija.
Danas je konačno, dodao je, BiH dobila veću uključenost Europske unije u rješavanje ovih ključnih problema.
– Također, zaustavili smo sankcije za BiH koje su već bile na horizontu. Iskreno se nadam kako će ovaj treći sastanak na visokoj razini rezultirati rješenjem – naglasio je.
Principi koji su dogovoreni na sastanku su odredili da će članovi Predsjedništva BiH biti birani izravnim izborom i to dva iz FBiH i jedan iz RS-a.
– Naglašavam i kako su i FBiH i RS, svaka po sebi, po jedna izborna jedinica kao i da svaki modalitet mora da sadrži prihvatanje legitimnih zahtjeva svakih od konstitutivnih naroda, kao i onih koji spadaju u kategoriju ‘ostalih’, u skladu s međunarodnim standardima – izjavio je Lagumdžija za Fenu.
Lider SDP-a BiH kazao je da “danas ponovo ima nade” da će se doći do odgovarajućeg rješenja.
– Također, puno smo postigli i kada je u pitanju mehanizam koordinacije – izdvojio je.
Lagumdžija je prokomentirao i nedolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak u Bruxellesu, iako je bio pozvan.
– Moram priznati kako su mnogi sudionici sastanka ovo komentirali, jer se očekivalo kako će on predvoditi izaslanstvo u Bruxellesu. Tu je mogao braniti i interese građana BiH, pa i interese naroda iz kojeg dolazi(!). Nažalost, to se nije desilo i mnogi su ocijenili kako to samo govori o apsurdu u kojem se nalazimo, jer izgleda kako ovdje još uvijek imamo one koji demagoški drugima drže lekcije, a ne rade posao za koji su izabrani – zaključio je Lagumdžija u izjavi za Agenciju Fena.

(artinfo.ba/dnevnik.ba)

facebook komentari

 • Vacca, the mljac

  Ipak se kreće…. – Baš nešto gledam apsolutno bezvezno…. kako je plavo ovo EUropsko nebo.
  – Skroz plavo.

 • Vacca, the mljac

  Ipak se kreće…. – Baš nešto gledam apsolutno bezvezno…. kako je plavo ovo EUropsko nebo.
  – Skroz plavo.

 • Vacca, the mljac

  Nije lako od dreka napravit pitu…. . Zahod (bos. ćanifa) na Apollu je košta 100 miliona zelembaća.

 • Vacca, the mljac

  Nije lako od dreka napravit pitu…. . Zahod (bos. ćanifa) na Apollu je košta 100 miliona zelembaća.

 • Vacca, the mljac

  Rođena skvo mi čita nikakvi libar o tojizin ljudožderin. – U njizi se samoubojstvo radi čamcem.

 • Vacca, the mljac

  Rođena skvo mi čita nikakvi libar o tojizin ljudožderin. – U njizi se samoubojstvo radi čamcem.

 • peppermintt

  aha

  a kontejneri sivi
  skroz

 • peppermintt

  aha

  a kontejneri sivi
  skroz

 • Crnostrig

  Herceg Bosna nij eniti govno niti će biti pita… ovo je raj na zemlji! A auslandere ćemo mi riješiti laganini… a ako ne mi onda će to Gospa riješiti

 • Laktashenko Shumski Shtrumph

  Herceg Bosna nij eniti govno niti će biti pita… ovo je raj na zemlji! A auslandere ćemo mi riješiti laganini… a ako ne mi onda će to Gospa riješiti

 • peppermintt

  pripazi se ti vacca..:))))

 • peppermintt

  pripazi se ti vacca..:))))

 • Vacca, the mljac

  Prekasno je otegao prenajdraži.

 • Vacca, the mljac

  Prekasno je otegao prenajdraži.

 • Vacca, the mljac

  Spušteš se niz rijeku i čim te opaze donjani, koji su of kos isto ljudožderi…

 • Vacca, the mljac

  Spušteš se niz rijeku i čim te opaze donjani, koji su of kos isto ljudožderi…

  Posve je drugačiji slučaj generala Blaža Kraljevića. – Koji se “otisnuo” uzbrdo.
  – Jebiga, on je konta da su ljudožderi samo nizvodno…
  Sač a hjudž misteika.

 • EMINƎM

  al je perković oli mesić ti otegao papcima

 • EMINƎM

  al je perković oli mesić ti otegao papcima

 • EMINƎM

  eu’ROPSKO je nebo i u Mađarskoj ? mislim da nebesko plavetnilo nećeš još za dugo vremena vidjeti,

 • EMINƎM

  eu’ROPSKO je nebo i u Mađarskoj ? mislim da nebesko plavetnilo nećeš još za dugo vremena vidjeti,

 • peppermintt

  14 godina vaca, u kojima su oni iza njega kopali sve dublju rupu
  a ti uvik istru mntru ponavljaš..

 • peppermintt

  14 godina vaca, u kojima su oni iza njega kopali sve dublju rupu
  a ti uvik istru mntru ponavljaš..

 • peppermintt

  neće njih ni Svevišnji moj priape

 • peppermintt

  neće njih ni Svevišnji moj priape

 • Vacca, the mljac

  U početku bijaše čovjek koji je jebo sve naše majke. – Otac domovine.

 • Vacca, the mljac

  U početku bijaše čovjek koji je jebo sve naše majke. – Otac domovine.

 • peppermintt

  tebe smeta ta domovina ?

 • peppermintt

  tebe smeta ta domovina ?

 • EMINƎM

  Često takvi grešnici dožive duboku starost ne bi li im se savjest probudila,

 • EMINƎM

  Često takvi grešnici dožive duboku starost ne bi li im se savjest probudila,

 • Bollero

  Oli si začet po duhu prajda, jbt !?

 • Bollero

  Oli si začet po duhu prajda, jbt !?

 • Bollero

  I da sakupiš sve krave svita- nećeš od njih dobiti jedno pametno slovo, kamoli jednu !

 • Bollero

  I da sakupiš sve krave svita- nećeš od njih dobiti jedno pametno slovo, kamoli jednu !