Connect with us

Balkan

U Bruxellesu postignut dogovor između Srbije i Kosova o međusobnom priznanju automobilskih tablica.

Objavljeno

-

Predsjednik Srbije potvrdio je da je srpska strana u Bruxellesu prihvatila, kako je najavila EU, kompromisni prijedlog za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova

Miroslav Lajčak , posebni izaslanik Ek potvrdio je na Twitteru da je postignut dogovor između Srbije i Kosova o deeskalaciji na sjeveru Kosova.

“Imamo dogovor. Nakon dva dana intezivnih pregovora , upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i putu naprijed” napisao je lačak na Twitteru.

Da je sporazum postignut potvrdio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić na tiskovnoj u Nišu.

On je objavio i tri točke oko kojih su se dvije strane dogovorile.

1. Specijalna policija koja je trenutno raspoređena u Jarinju i Brnjaku povući će se i istodobno će biti uklonjene barikade 2. listopada, s početkom u 8 sati i završetkom ne kasnije od 16 sati. KFOR će se rasporediti na prijelazima Jarinje i Brnjak prije povlačenja i naredna dva tjedna će održavati mir i osigurati slobodu kretanja.

2. Od 4. listopada u 8 sati, počet će se primjenjivati, kao privremena mjera, režim naljepnica koje su dogovorene s EU-om i ostat će na snazi dok se ne nađe trajno rješenje.

3. Formirat će se radna grupa u kojoj će biti predstavnici Europske unije, Beograda i Prištine, a njom će predsjedati EU. Cilj Radne grupe bit će pronalaženje stalnog rješenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU-a. Prvi sastanak radne grupe održat će se 21. listopada u Bruxelleseu. U roku od šest mjeseci Radna grupa predstavit će svoje nalaze o trajnom rješenju.

Nakon jučerašnjih pregovora nije bilo izjava za novinare.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari