Connect with us

Vijesti iz regije

U Budimpešti obilježeno 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Mađarske

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je u utorak u Budimpešti, u povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa RH i Mađarske, da je Mađarska pružala snažnu potporu Hrvatskoj u borbi za neovisnost i na putu prema članstvu u Europsku uniju, priopćeno je iz MVEP-a.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je na stručnom skupu pod nazivom „Together for a Better Future of Europe: 30 Years of Hungarian Croatian Diplomatic Relations“, posvećenom obilježavanju 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Mađarske. Na skupu je sudjelovao i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó.

Kako je priopćeno, Grlić Radman istaknuo je snažnu potporu Mađarske u najtežim trenucima ostvarivanja neovisnosti i Domovinskog rata. Također se prisjetio ustrajne potpore Mađarske na hrvatskom putu ka članstvu u Europskoj uniji te činjenice da je upravo tijekom mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a 2011. godine Hrvatska završila pregovore za članstvo.

Naglasio je kako Hrvatska i Mađarska danas, kao države članice EU-a i NATO-a, kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija, uspješno surađuju u velikom broju područja, kako bilateralno, tako i multilateralno. Dodao je kako je Mađarska jedan od najvažnijih gospodarskih i trgovinskih partnera Hrvatske te da Hrvatsku svake godine posjećuje veliki broj mađarskih gostiju.

Grlić Radman pohvalio je i suradnju dviju država u borbi protiv covida-19 te posebno zahvalio na pomoći Mađarske nakon dva razorna potresa koji su Hrvatsku pogodili 2020. godine.

Osvrnuo se i na ostala područja bliske bilateralne suradnje, posebno izdvojivši kulturnu i obrambenu suradnju te suradnju u zaštiti prava nacionalnih manjina.

Izrazio je također uvjerenje kako će Hrvatska i Mađarska nastaviti podupirati proces proširenja EU-a te dodao da Hrvatska računa na potporu Mađarske u zadnjem koraku u pristupanju šengenskom području.

“Brojna su područja i projekti suradnje koji povezuju naše dvije države. Vjerujem da ćemo nastaviti graditi i produbljivati naše poveznice i našu uspješnu suradnju u ključnim temama u kojima samo zajedno možemo ostvariti najbolje rezultate”, rekao je Grlić Radman.

Ministri su na panelu razmijenili mišljenja i o izazovima budućnosti Europe. Složili su se kako je za obje države važno geografsko područje jugoistočne Europe, njezina stabilnost, prosperitet i europska perspektiva. Istaknuli su kako Hrvatska i Mađarska podržavaju proširenje kao zalog stabilnosti našeg neposrednog susjedstva, pa tako i Europe u cjelini. Grlić Radman pritom je napomenuo kako Hrvatska dijeli najdulju granicu s BiH te da je za Hrvatsku jedno od najvažnijih pitanja situacija u Bosni i Hercegovini.

“Nadamo se da će konstruktivnim nastojanjem svih uključenih biti dogovorene izmjene izbornog zakona koje će omogućiti zaštitu jednakopravnosti i konstitutivnosti i političkog legitimiteta kroz predstavljanje triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. Hrvatska je prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, u interesu nam je funkcionalna i uspješna Bosna i Hercegovina”, naglasio je ministar.

U povodu obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Mađarske večeras će se u Operetnom teatru u Budimpešti održati zajednički koncert orkestara i solista HNK-a Osijek i Operetnog teatra Budimpešta, nakon što je prošlog tjedna u Osijeku također održan zajednički koncert istim povodom, navodi se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas