Pratite nas

Zanimljivosti

U Čapljini će i ove godine ‘gorjeti Komšić’

Objavljeno

na

Najstarija pokladna manifestacija u BiH u organizaciji HKUD “Seljačka sloga” Trebižat – Čapljina započeta je prošlog vikenda plesom, pjesmom i recitacijama malih maškara, a nastavlja se danas karnevalskom povorkom koja polazi u 10 sati ispred Doma kulture u Trebižatu, odakle će krenuti na Sportski centar u Čapljini gdje od 14 sati slijedi Karneval Fest.

Zabavni program na Trgu kralja Tomislava počinje u 15 sati gdje je bila upriličena primopredaja gradske vlasti i podizanje karnevalske zastave. Bit će i podignuta optužnica protiv “Marka Krnjevala”.

Organizatori su istaknuli kako će poradi preuzimanja vlasti sve izvesti po taktički razrađenom planu čime su najavili kako će i ove godine figura Marka Krnjevala po svemu sudeći pripasti Željku Komšiću.

“Kao i svake godine događaji i osobe nametnu izbor lika Marka Krnjevala. Kako je svijet globalno selo u kojemu se događaji i osobe brzo smjenjuju, teško je znati tko će ponijeti titulu Krnjevala i na čija ćemo leđa svaliti teret težak 365 dana.

Sudeći prema reakcijama na lik Krnjevala iz prethodnih godina za očekivati je da će se gospodin Komšić prepoznati i u ovogodišnjem Marku Krnjevalu. Našemu Krnjevalu je 56 godina i postao je zvijezda naših prostora te je mnogima čast biti prepoznat u njegovom liku i djelu. Za očekivati je da će se u njemu prepoznati i mnogi drugi, jer za višetjednu promidžbu vrijedi se prepoznati”, rekli su nam organizatori.

Završni dio ovogodišnjih pokladnih svečanosti počet će u utorak, 25. veljače motoriziranom povorkom kroz Trebižat i Čapljinu u 12 sati. Zatim će se u 19 sati održati suđenje Marku Krnjevalu, te ples pod maskama, u Domu kulture u Trebižatu.

Na pisanja pojedinih portala o dolasku Kristine Mandarine na događaj u Čapljini organizatori u duhu karnevala poručuju kako je njihov Karneval rado posjećen te da im rado dolaze predsjednici, ministri, zvijezde veće i manje, prinčevi, princeze, pa čak i Greta Thunberg.

“S obzirom da je sezona prehlada, poznatih i nepoznatih virusa, rado ćemo ugostiti gospođicu Kristinu Mandarinu zbog njezinih već uvelike opjevanih, mandarina, a i zato što vjerujemo da će se to pozitivno odraziti i na poslovanje naše veletržnice. Organizator napominje da neće snositi odgovornost od konzumiranja Kristininih nektarina.”

Najavili su kako će u Maškarsku republiku Trebižat doći i sudionici Karneval festa iz Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Stoca i većine naselja iz Gruda i Čapljine, piše Hercegovina.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Zanimljivosti

U Baranji izumljen jednostavan prenosivi respirator – ‘Možemo proizvesti stotinu komada dnevno’

Objavljeno

na

Objavio

Mnogi poduzetnici ne žele prepustiti budućnost samo u ruke Vlade, već su se okrenuli proizvodnji koja je potrebna ovim kriznim vremenima.

Tako u baranjskim Kneževim Vinogradima, umjesto da se bave, kao i do sada, izradom tehnologije za pročišćavanje otpadnih voda spremni su proizvoditi prijeko potrebne respiratore.

Prateći naputke medicinske struke izumili su praktičan, jednostavan stroj koji će spašavati živote. Potrebna je dozvola i, kažu, kreću u proizvodnju.

U srcu Baranje, tvornica se do pojave korone bavila pročišćavanjem vode, a sada će, govore, čistiti pluća. Jer kako su izvozili izvan Hrvatske zbog zatvorenih granica, promet im je pao za 90 posto, no ne plaču, već se društveno odgovorno ponašaju, pa su odlučili okrenuti ploču.

Zovu ga ventilator

“Pošto smo htjeli dati neki doprinos građanima Hrvatske. Odlučili smo razvijati neke proizvode koje mogu biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa”, rekao je Atila Borbaš, direktor tvrtke Bor-plastika za RTL.

Baranjski inovatori ga zovu ventilator, no to je zapravo respirator. Pojednostavljen, ali spašava živote.

“Pneumatski klip koji izbacuje pločicu koja tiska mijeh i samim tim distribuira zrak dalje u pluća”, izjavio je Rade Trbović, tehnolog u tvrtki Bor-plastika.

Čekaju zeleno svjetlo Vlade

“Treba 400 mililitara 12 puta u minuti i mi smo napravili ovaj uređaj koji ispunjava te norme s tim da može biti izmjenjiva brzina utiskivanja”, objasnio je Trbović.

No i dalje usavršavaju proizvod, koji čeka samo zeleno svjetlo Vlade te mogu krenuti u proizvodnju i to do čak oko stotinu komada dnevno.

“U nekim normalnim situacijama svaka država, svaka bolnica ima određeni broj kliničkih respiratora i to je u redu, ali za takve situacije kao što je ova epidemija gdje možemo očekivati puno veći broj da je potreban takav jedan vid pomagala”, rekao je Borbaš.

Kao radni naziv koriste izraz “krizni respirator” jer ne samo da uvelike pomaže u kriznim situacijama nego u doba krize, 60 radnika tvornice koji nisu dobili otkaze, neće ih ni dobiti, ako počnu proizvoditi. Iako je klinički respirator naprava koja je sofisticiranija, ovaj će itekako biti u funkciji pomoći, a državu stajati neusporedivo jeftinije.

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Bosch razvio brzi test za koronavirus

Objavljeno

na

Objavio

Njemački tehnološki div Bosch objavio je da je razvio brzi test za koronavirus a Siemens je najavio uspostavu mreže za 3D printanje dijelova medicinskih uređaja.

Potpuno automatiziran test daje rezultate za manje od dva i pol sata a namijenjen je za upotrebu u bolnicama, liječničkim ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama, stoji u priopćenju tvrtke, objavljenom u četvrtak.

Ima “točnost veću od 95 posto“ i zadovoljava standarde kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tvrde u Boschu.

Trenutno se rezultati testiranja na koronavirus u Njemačkoj čekaju četiri do pet sati, a zbog vanjskih laboratorija koji obavljaju ključni dio posla katkada i dulje, prema institutu Robert Koch.

Boschov test trebao bi omogućiti da se cijeli postupak obavlja u bolnicama ili klinikama.

Kompanija ga je razvila u roku od šest tjedana, u Njemačkoj bi trebao biti dostupan od travnja, a naknadno i u drugim zemljama.

Prema riječima Boschove glasnogovornice, još se čekaju odobrenja nadležnih tijela iako neki laboratoriji u određenim okolnostima već mogu dobiti pristup tehnologiji.

Još nije jasno koliko će koštati, dodaje dpa.

Nacrt testa uključuje uređaj za analizu Vivalytic u koji se umeće bris pohranjen u kasetu.

I industrijski konglomerat Siemens pridružio se u četvrtak borbi protiv koronavirusa, najavljujući pokretanje mreže 3D printera koja će liječnike povezati s tvrtkama radi 3D printanja medicinske opreme.

Mreža bi trebala ublažiti akutnu nestašicu opreme poput respiratora, priopćila je tvrtka.Siemens je osigurao 120 printera za potrebe vezane uz korona, rekla je glasnogovornica, dodajući da se očekuje da će se inicijativi pridružiti i druge tvrtke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari