Pratite nas

Zanimljivosti

U Čapljini će i ove godine ‘gorjeti Komšić’

Objavljeno

na

Najstarija pokladna manifestacija u BiH u organizaciji HKUD “Seljačka sloga” Trebižat – Čapljina započeta je prošlog vikenda plesom, pjesmom i recitacijama malih maškara, a nastavlja se danas karnevalskom povorkom koja polazi u 10 sati ispred Doma kulture u Trebižatu, odakle će krenuti na Sportski centar u Čapljini gdje od 14 sati slijedi Karneval Fest.

Zabavni program na Trgu kralja Tomislava počinje u 15 sati gdje je bila upriličena primopredaja gradske vlasti i podizanje karnevalske zastave. Bit će i podignuta optužnica protiv “Marka Krnjevala”.

Organizatori su istaknuli kako će poradi preuzimanja vlasti sve izvesti po taktički razrađenom planu čime su najavili kako će i ove godine figura Marka Krnjevala po svemu sudeći pripasti Željku Komšiću.

“Kao i svake godine događaji i osobe nametnu izbor lika Marka Krnjevala. Kako je svijet globalno selo u kojemu se događaji i osobe brzo smjenjuju, teško je znati tko će ponijeti titulu Krnjevala i na čija ćemo leđa svaliti teret težak 365 dana.

Sudeći prema reakcijama na lik Krnjevala iz prethodnih godina za očekivati je da će se gospodin Komšić prepoznati i u ovogodišnjem Marku Krnjevalu. Našemu Krnjevalu je 56 godina i postao je zvijezda naših prostora te je mnogima čast biti prepoznat u njegovom liku i djelu. Za očekivati je da će se u njemu prepoznati i mnogi drugi, jer za višetjednu promidžbu vrijedi se prepoznati”, rekli su nam organizatori.

Završni dio ovogodišnjih pokladnih svečanosti počet će u utorak, 25. veljače motoriziranom povorkom kroz Trebižat i Čapljinu u 12 sati. Zatim će se u 19 sati održati suđenje Marku Krnjevalu, te ples pod maskama, u Domu kulture u Trebižatu.

Na pisanja pojedinih portala o dolasku Kristine Mandarine na događaj u Čapljini organizatori u duhu karnevala poručuju kako je njihov Karneval rado posjećen te da im rado dolaze predsjednici, ministri, zvijezde veće i manje, prinčevi, princeze, pa čak i Greta Thunberg.

“S obzirom da je sezona prehlada, poznatih i nepoznatih virusa, rado ćemo ugostiti gospođicu Kristinu Mandarinu zbog njezinih već uvelike opjevanih, mandarina, a i zato što vjerujemo da će se to pozitivno odraziti i na poslovanje naše veletržnice. Organizator napominje da neće snositi odgovornost od konzumiranja Kristininih nektarina.”

Najavili su kako će u Maškarsku republiku Trebižat doći i sudionici Karneval festa iz Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Stoca i većine naselja iz Gruda i Čapljine, piše Hercegovina.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Zanimljivosti

Zanimljivo otkriće splitskih studenata: Eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke

Objavljeno

na

Objavio

Radeći na projektu ‘Biokemija eteričnih ulja’ studenti studija diplomskog studija Biologije i kemije splitskog PMF-a, uočili su da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, zbog čega su dobili rektorovu nagradu.

-Cilj ovog projekta bio je istražiti utjecaj eteričnog ulja mediteranskog bilja na zdrave i karcinogene humane stanice. Istraživanjem je uočeno da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, što daje smjernice znanstvenicima za daljnja istraživanja. Iznimno sam sretan zbog ove nagrade te mi ona daje poticaj za suradnju na brojnim drugim projektima u budućnosti’, istaknuo je Marko Vučemilo u izjavi za portal Ferata.

Marku Vučemilu, dodijeljena je rektorova nagrada kao članu grupe studenata za uspjeh projekta ‘Biokemija eteričnih ulja’. Vučemilo je student 1. godine diplomskog studija Biologije i kemije nastavnički smjer. Zajedno s nekoliko kolega s PMF-a u akademskoj godini 2018/2019, započeo je suradnju sa studentima KTF-a na projektu pod nazivom Biokemija eteričnog ulja, za koju su dobili Posebnu Rektorovu nagradu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Elon Musk lansirao još 60 satelita u svemir – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

Svemirska kompanija SpaceX, poduzetnika Elona Muska, lansirala je još 60 satelita u svemir.

Ovo je već deveta ”pošiljka” satelita koje je raketa Falcon 9 poslala u svemir, a svi oni zajedno tvore mrežu koja omogućuje bolju internetsku povezanost diljem planeta.

Zajedno s njima lansirana su i tri satelita koji služe za fotografiranje i mapiranje Zemlje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari