Connect with us

U Cavtatu počinje dvodnevna gospodarska konferencija “Samit 100”

Published

on

Danas u hotelu “Croatia” u Cavtatu počinje dvodnevna gospodarska konferencija “Samit 100” kojoj će nazočiti stotinjak biznis lidera jugoistočne Europe će u više radnih grupa, raspoređenim prema gospodarskim sektorima, razgovarati o preprekama i mogućnostima suradnje u regiji. Ideje kako unaprijediti suradnju u regiji u tim sektorima predstavit će na plenarnom panelu delegacija osam država, čiji je dolazak najavljen za danas popodne.

samitSamit100 biznis lidera je prvi i jedinstven skup ovakve vrste u regiji, zamišljen kao snažna sila gospodarskog povezivanja i doprinos naporima političkih lidera u cilju unaprijeđenja odnosa i života u regiji. Cilj Samita100 je biti trajna platforma i mjesto susreta najistaknutijih poduzetnika i gospodarstvenika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, kao i najviših političkih dužnosnika regije, kako bi zajedno otvorili perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Europe. Samit100 biznis lidera regije uspješno je dosad održan u Srbiji i Crnoj Gori, a ove godine održava se u Hrvatskoj. Organizatori Samita100 su Hrvatska udruga poslodavca (HUP), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Atlas Fondacija i Združenje Manager Slovenije (ZMS).

Namjera nam je da i ove godine, na trećem zajedničkom susretu najistaknutijih poduzetnika i gospodarstvenika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i ostalih zemalja jugoistočne Europe, otvorimo perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Europe.

Jedan od glavnih ciljeva ovogodišnjeg Samita100 je razmjena mišljenja i preuzimanje konkretne odgovornosti poslovnih lidera za realizaciju regionalnih prioriteta od zajedničkog interesa u sedam ključnih gospodarskih sektora kao razvojnih potencijala unutar regije i kreativnih načina suradnje regionalnog biznisa u nastupima na novim tržištima, te sagledavanje tržišta ljudskog kapitala na regionalnom nivou kao jedan od načina za zaustavljanje tzv. odljeva mozgova.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović na plenarnom panelu poslovnog skupa Summit 100 u Cavtatu, ocijenio je kako je sutrašnji sastanak predsjednika zemalja procesa Brdo-Brijuni s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Dubrovniku puna potvrda regionalne politike koju snažno zagovara.

“Taj je sastanak vrlo važan za sve nas jer na neki način znači punu afirmacija regionalne politike koju osobno zagovaram, ali i drugi političari u regiji, u prvom redu moj partner u organizaciji tog skupa Borut Pahor. To je potvrda da je naša politika, naš odnos prema regiji postao uglavnom odnos Europske unije prema regiji”, kazao je Josipović novinarima nakon završetka panela.

Razumjelo se, dodao je, koliko je važno da regija postane dio EU-a.

“Nama je to važno zbog naše sigurnosti, našeg gospodarstva i radi rješavanja brojnih problema kojih imamo, a očiti je to interes i svih nas ovdje”, kazao je šef države.

Ocijenio je da dolazak Merkel, kao i prošlogodišnje sudjelovanje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, pokazuje da je Europska unija zainteresirana da u svojim članicama Hrvatskoj i Sloveniji “prepozna perjanice europske politike prema regiji, a ona znači Europa, cjelina, nitko nije isključen i svi su dobrodošli, ali moraju ispuniti određene uvjete”.

Osvrnuo se i na izjavu Željka Komšića koji je na spomenutom panelu izjavio da “granica EU-a dijeli regiju” jer s jedne strane postoje jedni, standardi EU-a, a s druge strane neki drugi, ocijenivši to pogrešnim razmišljanjem.

“Razmišljati da nije dobro da su neke zemlje u Europskoj uniji je pogrešno. Dobro je da je Hrvatska u Europskoj uniji, dobro je da je Slovenija u Europskoj uniji i da mogu pomoći onima koji to nisu”, kazao je Josipović.

Ustvrdio je da Europska unija jest prepoznatljiva jer ima pravila igre pa i određene granice, ali da imati takva pravila igre i granice ne znači zatvoriti se i ne dati pristup drugima.

“Naša je zadaća pomoći susjedima da i oni što prije ispune te kriterije da možemo granicu odmaknuti i reći: ‘da’, te su zemlje dio Europe u svakom pogledu, po standardima i po kriterijima i mogu biti članice EU-a. Na to treba pričekati i naporno i puno raditi”, zaključio je predsjednik.

Istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija, koje su ušle u EU, naravno orijentirane na europsko tržište, ali imaju značajnih, velikih interesa za suradnju sa zemljama u regiji, priznavši da su gospodarstvenici prije i ispred politike.

“Oni su u praksi otišli korak dalje nego što su otišle naše politike i zadaća je nas da im pomognemo, da budemo barem u korak ili korak ispred jer uspjeh gospodarstva je uspjeh politike, a uspjeh politike je pretpostavka da gospodarstvo u dobroj mjeru bude uspješno”, kazao je predsjednik.

Za razliku od Komšića, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je na skupu Summita 100 ocijenio da “Slovenija i Hrvatska danas Srbiju ubrzano vuku da stvori uvjete da se neko o nama pozitivno izjasni”.

Na skupu Brdo-Brijuni, neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije će s Merkel razgovarati o političkoj situaciji i odnosima u regiji, nastavku politike proširenja Europske unije, ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Europe i energetskoj politici, zbog čega će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari