Connect with us

Događaji

U Đakovu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Objavljeno

-

Osječko-baranjsko Izaslanstvo Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ) u ponedjeljak je u Đakovu kod spomenika žrtvama komunizma “Glava koja tone” položilo vijenac i zapalilo svijeće u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Član HDPZ-a Pero Šola, koji se bavi istraživanjem komunističkih zločina, rekao je da se na području Đakovštine bilježi oko 1800 žrtava nacizma i fašizma te oko 3000 žrtava komunizma.

“Ukupno je to oko 5000 žrtava totalitarnih režima, a Đakovština je tada imala oko 55.000 stanovnika, pa ispada da je na njezinom području gotovo 10 posto stanovništva tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega stradalo od totalitarnih i autoritativnih režima”, istaknuo je Šola.

U nastavku obilježavanja ovog spomendana, u Kući Reichsmann otvorena je izložba slika “Žrtve totalitarnih režima“ akademskog slikara Mile Nekića. U uvodu je govorio predsjednik osječko-baranjske podružnice HDPZ-a Ivo Tubanović, i sam žrtva komunizma koji je 1984. zatvoren i osuđen na 16 godina zatvora od kojih je odslužio šest.

“Sa mnom je tada zatvoren i moj kum Ante Davidović, također iz Selaca Đakovačkih, koji je nakon nekoliko dana ubijen”, rekao je Tubanović.

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Lojnjak govorio je o likovnom stvaralaštvu Mile Nekića, uz naglasak na ciklus posvećen žrtvama totalitarnih režima, među koje i sam pripada.

“Ciklus posvećen žrtvama totalitarnih režima sadržajno i tematski najbolje je za ono čega se Europa danas prisjeća. Nekićev odabir je da ne slijedi neke zadane pravce. Miletova umjetnost je put istraživanja – sadržajni prikaz sa što manje elemenata, pa njegove slike iz ovog ciklusa nose naziv Zločin 1, Zločin 2, Zločin 3 itd., čime poručuje da je žrtva uvijek žrtva”, kazao je Lojnjak.

Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Sabora i Vlade, saborski zastupnik Goran Ivanović. “Datum 23. kolovoza možda još uvijek nije dovoljno saživio u svijesti građana, pogotovo mlađih generacija, no djeca svakako o tome trebaju učiti u školama. Jer, ti zločini nisu se događali prije 100 godina, nego i prije nepunih 40-ak godina”, naveo je Ivanović.

Svijeće su zapalila i izaslanstva Grada Đakova te stradalničkih udruga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari