Pratite nas

Hrvatska

U Đakovu obilježena 12. obljetnica ustrojavanja Bojne Kune

Objavljeno

na

U Đakovu je u petak, 3. svibnja 2019. svečano obilježena 12. obljetnica Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Tom su prigodom novim pripadnicima Bojne Kune uručene beretke, a najuspješnijim pripadnicima dodijeljene su pohvale i nagrade, priopćio je MORH

Svečanosti su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić, načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Tenkovske bojne Kune pukovnik Valentin Skroza, gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić uz ostale predstavnike Hrvatske vojske i braniteljskih udruga te lokalnih vlasti.

General Jurković kazao je kako su pripadnici i pripadnice Bojne Kune provedbom zadaća na obukama i vježbama te pomaganjem civilnom stanovništvu pokazali da su dostojni nositi ime i tradiciju 3. gardijske brigade.

Također, podsjetio je na ulogu i žrtvu pripadnika 3. gardijske brigade u Domovinskom ratu i pritom posebno istaknuo njihovu ulogu u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

“Od vas, pripadnica i pripadnika tenkovske bojne Kune, očekujem da po uzoru na vaše prethodnike iz Domovinskog rata, vođeni domoljubljem, motivirao i predano pristupite provedbi svih zadaća”, poručio je Jurković.

Brigadir Validžić posebno je naglasio važnost sjećanja na sve poginule pripadnike koji su svoje živote položili za slobodu hrvatskog naroda.

“Sinergijom i integracijom mladih snaga koje ulaze u sustav Tenkovske bojne, postižemo i povećanje spremnosti za provedbu svih zadaća, kako vojnih tako i potpore civilnom stanovništvu”, kazao je zapovjednik Tenkovske bojne Kune pukovnik Valentin Skroza, ističući važnost uspješne suradnje ratnih generacija i novih pripadnika i pripadnica bojne.

Đakovački gradonačelnik Mandarić kazao je kako je održavanje svečanosti još jednom pokazalo izvrsnu suradnju Grada Đakova i Hrvatske vojske.

U sklopu obljetnice posjetitelji su mogli razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske te pogledati pokaznu vježbu na kojoj su hrvatski vojnici demonstrirali borilačke vještine.

Također, izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima, a misno slavlje u katedrali sv. Petra predvodio je vojni kapelan Vladislav Mandura.

Foto: MORH / M. Čobanović

 

29. travnja 1991. – Osnovana 3. gardijska brigada ‘Kune’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Objavljeno

na

Objavio

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo državne imovine: Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpisivanjem ukupno tri ugovora, Ministarstvo državne imovine darovalo je u ponedjeljak Baškoj Vodi i Makarskoj zapuštene nekretnine čijim će se stavljanjem u funkciju potaknuti gospodarstvo, kultura i obrazovanje.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su u Baškoj Vodi ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić potpisali ugovor kojim Ministarstvo općini daruje zemljište za poticanje gospodarskog razvoja i razvoja komunalne infrastrukture.

Riječ je o nekretnini koja je “desetljećima bila ničija, bez čuvara i vlasnika”, a dana je je općini i njenim ljudima “da živi zajedno s njima“, rekao je tom prilikom ministar Marić.

Načelnik Roščić istaknuo je da je riječ o dragocjenom poslu odluci i gesti Ministarstva. “Ovo je potez za vidljivi razvoj i dobrobit naše Baške Vode“, dodao je.

Ministar Marić potom je u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom potpisao dva ugovora. Prvim Ministarstvo daruje Makarskoj “Villu Irenu“ za potrebe muzeja Grada Makarske, u vrijednosti 5 milijuna kuna, a drugim je darovalo zgradu za projekte u kulturi, znanosti i obrazovanju.

“U suradnji s Ministarstvom doživjeli smo gotovo nezamislivo. U manje od mjesec dana od kada smo podnijeli zahtjev za ‘Villu Irenu’, potpisali smo ugovor.

Formiranje Ministarstva državne imovine promijenilo je sliku Hrvatske. Zato zahvaljujemo ministru Mariću i njegovim suradnicima na potpori i učinkovitosti“, rekao je gradonačelnik Brkan.

“Kad ovo radimo, imamo vrlo jednostavnu premisu: država ima imovinu koja je zapuštena, ona je na dohvat ruke i očiju gradu Makarskoj koja tu imovinu treba. Ovim činom, upravo takvu imovinu stavljamo u funkciju života ljudi u ovom bisernom, kamenom gradu”, rekao je ministar Marić, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari