Connect with us

Hrvatska

U Dalj Planini komemoracija za 20 civila mađarske nacionalnosti ubijenih ’91

Objavljeno

-

Foto: Hina

Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj u nedjelju je u Dalj Planini održala komemorativni skup u spomen na 20 civila mađarske nacionalnosti koje su, u vrijeme okupacije, ubili pripadnici srpskih paravojnih formacija, tijekom studenog i prosinca 1991.

Riječ je o civilima s područja Dalj Planine koje su, nakon okupacije tog dijela Slavonije, ubili pripadnici srpske dobrovoljačke garde pod zapovjedništvom Željka Ražnjatovića Arkana iz tadašnjeg Centra za obuku teritorijalne obrane u Erdutu.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics ocijenio je da komemoracija za 20 ubijenih Mađara u Dalj Planini predstavlja jedan od najtužnijih događaja u mađarskoj zajednici.

Ovdje čovjek može osjećati samo bijes i ogorčenje, jer ako to usporedimo sa nedavnom komemoracijom u Laslovu, koje je bilo južna osječka obrambena linija i gdje su žrtve mađarske zajednice, kao i u Vukovaru prije toga, bile posljedice rata, ovdje su ubijeni civili samo zato što su bili Mađari, rekao je Jankovics.

Tu je, smatra, počinjen zločin razmjera genocida, jer su ubijene i istrijebljene cijele obitelji u Daljskoj Planini.

Na pitanje novinara što je s počiniteljima toga zločina, Jankovics je odgovorio da su nakon nakon 29 godina, u lipnju prošle godine, za taj zločin pred Međunarodnim sudom u Haagu presuđeni Franko Simatović i Jovica Stanišić, pripadnici srbijanske tajne službe.

Koliko znam za ovo su bili optuženi i Slobodan Milošević, Željko Ražnjatović Arkan i Goran Hadžić, no, nažalost, umrli su prije izricanja presude, dodao je Jankovics.

U crkvi sv. Stjepana misu zadušnicu za ubijene civile predvodio je predstojnik aljmaškog svetišta Gospe od utočišta Ante Markić, a potom su položeni vijenci kod spomen- obilježja na katoličkom groblju u Dalj Planini.

Uz mještane, komemoraciji su nazočili generalni konzul Mađarske u Osijeku Janos Fuzik i načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić te predstavnici mađarskih udruga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari