Pratite nas

Kronika

U Domovinskom ratu i male sredine dale su veliki doprinos, ali – zašto ih se medijski zaobilazi?

Objavljeno

na

Održano je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Grada Garešnice, Općine Berak, Heregovac i Velike Trnovitice. Riječ je o kraju koji je iznimno mnogo dao, poglavito u prvim godinama hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Jedan od onih koji su uistinu bili prvi kad je trebalo, Zdravko Vladanović, tom je prigodom, u Garešnici, bio nazočan kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović.

Nakon odavanja počast stradalima u Domovinskom ratu, uz ostalo je naglasio:

Biti u vašoj prisutnosti na današnji dan, i to u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, za mene je osobita čast i to stvara jedan poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva. Biti s vama danas to znači dijeliti ista promišljanja o danima i godinama koje su daleko iza nas i događajima koje se ne mogu i ne smiju zaboraviti. Bilo je to vrijeme olovno teških oblaka koji su tih godina nisko kružili hrvatskim nebom. Mnogi nisu razumijeli opasnosti koje ti oblaci donose. Brojne su obitelji zavijene u crno, a preko tisuću naših ratnih prijatelja još uvijek nema groba. Iz prolivene krvi hrvatskih branitelja danas raste trava i na njoj se do nebesa izdigla hrvatska sloboda.

Zatim je nadodao i ovo:

Dragi hrvatski branitelji, sudjelovanjem u Domovinskom ratu branili ste suverenitet i ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, ali ste vašim sudjelovanjem branili i slobodu – tu univerzalnu i plemenitu vrijednost čovjeka i čovječanstva. U teškim okolnostima velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, na koncu 20. stoljeća, slobodarski nastrojeni i hrvatski državotvorno orijentirani uspostavili smo i obranili suverenu i samostalnu hrvatsku državu te izgradili suvremeno hrvatsko društvo, i tome se danas divi cijeli civilizirani svijet. U nepunih trideset godina ostvarili smo veliki dio naših snova i stoljetne snova naših predaka. I kad na trenutak zanemarimo poteškoće iz vlastite životne svakodnevnice, te se izdignemo na razinu nacionalnog dostignuća, onda s ponosom moramo kazati da je put kojim nas je vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio potpuno ispravan i da žrtve nisu bile uzaludne, ma kako bilo teško o žrtvama govoriti. I danas politički hodamo tim istim Tuđmanovim putem i nema drugoga puta.

Vladanović se potom, u ime Predsjednice, zapitao:

Tko može i smije zaboraviti dvadeset poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Garešnice, Općine Berak, Hercegovac i Velika Trnovitica. Tko može i smije zaboraviti neizmjerni doprinos kojega su obrani Republike Hrvatske dali pripadnici 56. samostalne bojne Hrvatske vojske sastavljene od po jedne satnije iz Garešnice, Kutine, Novske i Ivanić Grada. Zato danas s ponosom i uzdignuta čela hodate ulicama ovoga grada prisjećajući se toga 28. lipnja 1991. i ono malo lovačkog naoružanja s kojim ste krenuli u obranu ljudskog i nacionalnog dostojanstva. Ne smije se zaboraviti da je i iz Garešnice krenula vojno redarstvena operacija Bljesak i o tome se treba voditi računa prilikom obilježavanja tako važnih događaja iz Domovinskog rata.

Na kraju je svoje izlaganje završio riječima:

„Putniče, kad žedan zagrabiš hladne vode iz ovoga bunara, sjeti setko je bunar sagradio“ – piše u jednoj prispodobi. Ovaj bunar hrvatske slobode sagradili su hrvatski branitelji zajedno s brojnim dobrim i poštenim ljudima, a voda iz njega neka osnaži žedne koji će se umoriti na putu izgradnje mira, blagostanja i hrvatskog nacionalnog zajedništva – rekao je Vladanović, a mi bismo na to  samo još dodali da je jadno i žalosno što se ovakva obilježavanja, u relativno manjim sredinama, i dalje  jedva spominju, osobito u tzv. nacionalnim u medijima.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Ovakav se govor drži na dan osnivanja hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Cijeli govor prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana, 28. svibnja 1991. na povijesnom postrojavanju Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb:
„…Od kad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda…“.

28. svibnja 1991. – Prva smotra Zbora narodne garde (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Policija podigla kaznenu prijavu za kriminal u projektu Rijeka EPK 2020

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija

Osumnjičenici su, kako se doznaje, zaposlenici Rijeke 2020, i to B.F., I.G., B.G.P., D.B., I.M. i J.P., a tvrtka kojoj se navodno pogodovalo je Studio Berar rental iz Srbije.

Nakon provedene istrage, policija kazneno tereti ukupno šest hrvatskih državljana, u dobi od 31 do 49 godina, za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, a prema neslužbenim informacijama, radi se o ljudima iz tvrtke Rijeka 2020, zaduženima za provedbu projekta Europska prijestolnica kulture.

Prema navodima Policijske uprave primorsko-goranske, tereti ih se da su, kao članovi stručnog povjerenstva u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi, iako ona nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti diskvalificirana. Time su počinili kazneno djelo nezakonito pogodovanje zato što je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, radi se o oko 1,6 milijuna kuna vrijednom poslu nabave pozornice s krovom i audiovizualnom opremom za otvorenje EPK, koje se 1. veljače održalo u riječkoj luci. Osumnjičenici su, kako smo neslužbeno doznali, zaposlenici Rijeke 2020, i to B.F., I.G., B.G.P., D.B., I.M. i J.P., a tvrtka kojoj se navodno pogodovalo je Studio Berar rental iz Novog Sada, koja nije imala potvrde da nema poreznog duga prema Republici Hrvatskoj, zbog čega je morala biti isključena iz javne nabave. Slučaj je otkrila Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DOKOM), koja je sve i prijavila policiji.

U PU PG ističu da je, zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, nakon završetka kriminalističkog istraživanja, protiv svih osumnjičenika podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Već ranije je projekt Rijeka kao Europska prijestolnica kulture izazvao ne samo kontroverze i zgražanje velikog dijela javnosti projektom zbog pojedinih postava, već je bio i meta državne revizije koja je pronašla nepravilnosti, piše narod.hr.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari