Pratite nas

Kronika

U Domovinskom ratu i male sredine dale su veliki doprinos, ali – zašto ih se medijski zaobilazi?

Objavljeno

na

Održano je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Grada Garešnice, Općine Berak, Heregovac i Velike Trnovitice. Riječ je o kraju koji je iznimno mnogo dao, poglavito u prvim godinama hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Jedan od onih koji su uistinu bili prvi kad je trebalo, Zdravko Vladanović, tom je prigodom, u Garešnici, bio nazočan kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović.

Nakon odavanja počast stradalima u Domovinskom ratu, uz ostalo je naglasio:

Biti u vašoj prisutnosti na današnji dan, i to u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, za mene je osobita čast i to stvara jedan poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva. Biti s vama danas to znači dijeliti ista promišljanja o danima i godinama koje su daleko iza nas i događajima koje se ne mogu i ne smiju zaboraviti. Bilo je to vrijeme olovno teških oblaka koji su tih godina nisko kružili hrvatskim nebom. Mnogi nisu razumijeli opasnosti koje ti oblaci donose. Brojne su obitelji zavijene u crno, a preko tisuću naših ratnih prijatelja još uvijek nema groba. Iz prolivene krvi hrvatskih branitelja danas raste trava i na njoj se do nebesa izdigla hrvatska sloboda.

Zatim je nadodao i ovo:

Dragi hrvatski branitelji, sudjelovanjem u Domovinskom ratu branili ste suverenitet i ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, ali ste vašim sudjelovanjem branili i slobodu – tu univerzalnu i plemenitu vrijednost čovjeka i čovječanstva. U teškim okolnostima velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, na koncu 20. stoljeća, slobodarski nastrojeni i hrvatski državotvorno orijentirani uspostavili smo i obranili suverenu i samostalnu hrvatsku državu te izgradili suvremeno hrvatsko društvo, i tome se danas divi cijeli civilizirani svijet. U nepunih trideset godina ostvarili smo veliki dio naših snova i stoljetne snova naših predaka. I kad na trenutak zanemarimo poteškoće iz vlastite životne svakodnevnice, te se izdignemo na razinu nacionalnog dostignuća, onda s ponosom moramo kazati da je put kojim nas je vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio potpuno ispravan i da žrtve nisu bile uzaludne, ma kako bilo teško o žrtvama govoriti. I danas politički hodamo tim istim Tuđmanovim putem i nema drugoga puta.

Vladanović se potom, u ime Predsjednice, zapitao:

Tko može i smije zaboraviti dvadeset poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Garešnice, Općine Berak, Hercegovac i Velika Trnovitica. Tko može i smije zaboraviti neizmjerni doprinos kojega su obrani Republike Hrvatske dali pripadnici 56. samostalne bojne Hrvatske vojske sastavljene od po jedne satnije iz Garešnice, Kutine, Novske i Ivanić Grada. Zato danas s ponosom i uzdignuta čela hodate ulicama ovoga grada prisjećajući se toga 28. lipnja 1991. i ono malo lovačkog naoružanja s kojim ste krenuli u obranu ljudskog i nacionalnog dostojanstva. Ne smije se zaboraviti da je i iz Garešnice krenula vojno redarstvena operacija Bljesak i o tome se treba voditi računa prilikom obilježavanja tako važnih događaja iz Domovinskog rata.

Na kraju je svoje izlaganje završio riječima:

„Putniče, kad žedan zagrabiš hladne vode iz ovoga bunara, sjeti setko je bunar sagradio“ – piše u jednoj prispodobi. Ovaj bunar hrvatske slobode sagradili su hrvatski branitelji zajedno s brojnim dobrim i poštenim ljudima, a voda iz njega neka osnaži žedne koji će se umoriti na putu izgradnje mira, blagostanja i hrvatskog nacionalnog zajedništva – rekao je Vladanović, a mi bismo na to  samo još dodali da je jadno i žalosno što se ovakva obilježavanja, u relativno manjim sredinama, i dalje  jedva spominju, osobito u tzv. nacionalnim u medijima.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Korićanske stijene – Obilježena 27. godišnjica od ubojstva 200 Bošnjaka i Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. kolovoza 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca.

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora. Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara. Na tom stratištu danas su obitelji ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u BiH odali počast stradalim, prenosi Anadolija.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH rekao je kako se radilo o organiziranom zločinu.

“Danas prije svega svjedočimo o jednom teškom zločinu koji je planiran, organiziran i izvršen od sistema, od politike, sistema institucija. Izvršitelji su bili pripadnici prijedorske policije koji su na svirep, poseban način strijeljali 200 nedužnih građana BiH, Prijedora, logoraša koji su dovedeni ovdje i strijeljani i ono što je otežavajuće je što za ovako težak, planiran zločin sve ovo vrijeme su činili i čine napore da se zločin prikrije, da ima što manje svjedočenja i što manje traga, a ono što je posebno teško je da obitelji žrtava prolaze tešku situaciju kada je u pitanju pronalaženje svojih najmilijih, njihova identifikacija, ukop posmrtnih ostataka koji se ukopavaju nekompletni“, rekao je Mešković.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Perković kaznu služi u Glini, a Sanader ostaje u Remetincu

Objavljeno

na

Objavio

Kako neslužbeno doznaje RTL, nakon mjesec dana dijagnostike, odlučeno je – Sanader će svoju kaznu služiti u zatvoru u Remetincu, dok je Josip Perković – već odveden u kaznionicu Glina.

Dijagnostika je gotova i Sanader ostaje u Remetinec, a odlučio je tako tim stručnjaka. Vjerojatno zbog učinkovitosti, jer Sanadera će na jesen gotovo svaki dan voziti na sud zbog afere Fimi media i INA MOL.

A u kaznionicu u Glini prije 10 dana stigao je Josip Perković. Kaznionica je to koja ima najviši stupanj osiguranja. Perković je već kontaktirao s obitelji.

“U ovom trenutku on nema nikakvih primjedbi na tretman, jedino što mene zabrinjava je udaljenost od Zagreba, s obzirom na njegove zdravstvene probleme”, kazao je Perkovićev odvjetnik, Anto Nobilo.

U Njemačkoj su mu, kaže Nobilo, izvadili šest gornjih zuba i nisu htjeli popravljati tvrdeći da je riječ o estetskom problemu, pa je Perkovićeva obitelj popravak dogovorila u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Zagrebu, a čeka ga i serija drugih pregleda.

“Da li će zbog toga vjerojatno biti prebačen u bolnicu u Svetošimunskoj ne znam, ali to ću sve saznati kad se vratim u Zagreb”, rekao je Nobilo.

Sukladno Ustavu, svi zatvorenici imaju pravo na smještaj primjeren ljudskom dostojanstvu,

Dijagnostika je gotova. Sanader ostaje u Remetincu. Odlučio je tako tim stručnjaka. Vjerojatno zbog učinkovitosti, jer Sanadera će na jesen gotovo svaki dan voziti na sud zbog afere Fimi media i INA MOL. A to je najjeftinije iz Remetinca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari