Pratite nas

Događaji

U Donjoj Blatnici održane ‘Blatničke note dobrote’

Objavljeno

na

vecernji.ba

„Blatničke note dobrote 2018“ održane su sinoć, kao i ranijih godina pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića.

Osim dobre zabave i druženja uz pjesmu, ovaj koncert, kao i svi dosadašnji, bio je humanitarnog karaktera, te su u Donju Blatnicu privukle niz uglednika iz društvenog, političkog, crkvenog, kulturnog i javnog života iz cijele BiH i RH.

Uz druženje i pjesmu, „Blatničke note dobrote 2018“ imale su i humanitarno obilježje jer je novac prikupljen od prodaje ulaznica i donacija namijenjen za pomoć udrugama i ustanovama koje skrbe o djeci, za pomoć u liječenju oboljelih, gradnju sakralnih objekata te za slične projekte u Hercegovini.

Ove godine, pomoći će radu humanitarne udruge “Vedri osmijeh” iz Mostara, koja skrbi o djeci s posebnim potrebama, Humanitarnoj udruzi fra Didaka Buntića iz Čerina, koja pomaže bolesnicima s područja Hercegovine, a dio sredstava planirano je izdvojiti za uređenje crkve sv. Franje u Blatnici te za izgradnju nove župne crkve u Čitluk.

Humanitarni projekt u Blatnici podržao je i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji se rado odazvao pozivu organizatora.

Osim glavnog organizatora Mate Bulića, večeras su nastupili i Ivan Zak, Mladen Grdović, Opća Opasnost, Mia Dimšić, Grupa Vigor, Šima Jovanovac & Fijaker, Dalmatino, Ivana Marić, dr. Mića Pehar, Jozo Vučić, Zoran Begić, Pero Gudelj & prijatelji, Ante Matić, Robert Čolina, Dragan Bukmir, Mate Bulić te brojni gosti iznenađenja.

„Blatničke note dobrote“ i ove godine sigurno su najveći glazbeni događaj, koji je po tradiciji na jednom mjestu okupio tisuće posjetitelje iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore, koji su večerašnjim druženjem iskazali domoljublje i zajedništvo. (vecernji.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Gibonni: Kapetane, sve je kako triba

Objavljeno

na

Objavio

Zavšila je komemoracija glazbenoj legendi u splitskom HNK na kojoj su okupili članovi obitelji, državni vrh, kolege i prijatelji pokojnog splitskog pjevača.

Na kraju komemoracije cijela je dvorana zapjevala Oliverov hit “Vjeruj u ljubav”.

Dan je nacionalne sućuti zbog smrti Olivera Dragojevića. Split i cijela Hrvatska opraštaju se od njega. U Staroj gradskoj vijećnici otvorena je knjiga žalosti. Komemoracija u njegovu čast održana je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Uz obitelj i prijatelje ondje je bio i državni vrh.

Na komemoraciji je govorio Zlatan Stipišić Gibonni, Oliverov veliki prijatelj. “Kapetane, sve je kako triba”, poručio mu je.

“Dragi prijatelji, ima jedna slika od prije dvije godine.. Zima, Oliverova kuća. Prva vrata, prvi susjed je ribarnica. S druge strane jedna konoba, zove se Ribar. I ništa prirodnije nego tu gdje mu je mjesto. I gledam ga kako se veže, zima strašna, škura bura. Veže se i on i sinovi. Ukočeni, smrzuti, on s onom kapom ide i nosi kesu s ribom što su uhvatili i to je ta slika koju sam želio podijeli s vama”, rekao je Gibonni, veliki prijatelj Olivera Dragojevića na kommoraciji danas održanoj u splitskom HNK.

“Na toj slici je sve. Njegovo rodno mjesto, njegova kuća, njegova familija, njegovo more.Gdje je tu muzika?” pita se i nastavlja “slika je puna muzike. I tu su i galeb i ja i Stine i Nocturno i Iza škura i Cesarica i Moj lipi anđele. To je Oliver. Najslavniji, najveći, preko mola ide smrznut. ”

Ispričao je jednu priču koju je čuo od jednog prijatelja o Oliveru, koju će, kaže pamtiti do kraja života.

“Kad je Oliveru pozlilo prije deset godina, kad je upao u more pa je uspjelo to završit na najbolji mogući način. Vdijeli su ga negdje u avionu iz Splita za Zagreb i onda ga je on napao “Olivere što nam radiš, čuvaj se, što ćemo bez tebe”. I cijeli se onda avion digao i napali su ga “čuvaj se, pazi što nam radiš”. I onda je jedan čovjek rekao “Olivere čuvaj se, jer ako nam odeš ti i užga nam se Marjan onda smo propali”.

“Meni je ova vijest bila kao da se užga Marjan” – rekao je.

“Rekao je da je on na svome brodu i kapetan i sluga” prisjeća se Gibonni. Mislio je na svoj brod Marko, objašnjava. “Ali svi koji smo mu prijatelji znamo da je to istina u svim drugim segmentima života. I u njegovoj muzici i kakav je bio u društvu. Prvi, a za sebe uvijek zadnji”.

“Želija bi reći svome kapetanu da je sve kako triba i da je svo ovo more samo za te” – kroz suze je rekao Gibonni.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Završen West Herzegowina Fest no.16.

Objavljeno

na

Objavio

Najbolji bend ovogodišnjeg West Herzegowina Festa je The Splitters. Najboljim filmom proglašen je ”Kontrast” autora Karla Jakića.

U književnom dijelu festivala dodijeljene su dvije prve nagrade pa su tako najbolje priče ”Izlet” autorice Marte Glowatsky Novosel te ”Kratka priča o umiranju” Renate Srečić dok je treću nagradu za najbolju priču dobio Almir Kaplan za priču ”Zastava”.

Najbolji bend nagrađen je snimanjem pjesme i spota pod pokroviteljstvom Jägermeistera. Najbolji styling nagradio je Levi’s. Autori kratkih priča natjecali su se za novčanu nagradu od 1.000 KM, koju je osigurao portal Bljesak.info, a autor najboljeg filma ponio je novčanu nagradu od 1.000 KM HT-Eroneta.

16. po redu West Herzegowina Fest zatvoren je  nakon proglašenja pobjednika koncertom Bajage i Instruktora. Zadnju večer obogatio je i nastup Nikole Đurička, a koncerte su uz rijeku Lišticu održali i Vojko V., Nina Badrić, Vatra i Kries.

U sklopu festivala održan je i Art Corner u kojem su tijekom festivalskih večeri likovnjaci pred publikom stvarali umjetnička djela, predstavljena je knjiga Tanje Mravak ”Naša žena” te je upriličen književni program ”Kratka priča o kratkoj priči”.

Na natječaj za ovogodišnji West Herzegowina Fest prijavilo se 380 autora. Pristigle su 173 kratke priče, 73 filma te 134 benda od čega su selektori odabrali devet bendova, 15 kratkih filmova i 27 kratkih priča.

Priče ”Izlet” autorice Marte Glowatsky Novosel te ”Kratka priča o umiranju” Renate Srečić podijelile su prvo mjesto ovogodišnjeg kniževnog natječaja West Herzegowina Festa.

Žiri, kojeg su činili Josip Mlakić, Emir Imamović Pirke i Marijo Glavaš odlučile su da obje priče budu jednako nagrađene dok je treću nagradu odnijela priča ”Zastava” Almina Kaplana.

Inače, na ovogodišnji natječaj pristigle su 173 kratke priče od kojih je 27 objavljeno u fanzinu – festivalskoj zbirci kratkih priča. Program  je nazvan ”Kratka priča o kratkoj priči” a nagrade najboljima osigurao je portal Bljesak.info.

Književni dio ovogodišnjeg West Herzegowina Festa, koji se održao u Širokom Brijegu od 26. do 28. 7. najbolji je do sada, složni su članovi žirija.

Književnik Josip Mlakić, koji je predsjednik ovogodišnjeg žirija, kaže kako je ovogodišnji izbor kratkih priča, koje su pristigle na WHF-of natječaj, donosi mnogo razloga za književnu radost.

”Ne znam je li pretjerano reći kako je ovogodišnji izbor kratkih priča, koje su pristigle na WHF-of natječaj, možda najbolji dosada. Tako se dogodilo da dvije priče ravnopravno podijele prvo mjesto, dok je i treća nagrađena priča, ‘Zastava’, mogla vrlo lako pobijediti, što ne bi bilo nezasluženo, pa čak i neke priče koje nisu ušle među nagrađene, poput priče ‘Ražanj”’, kaže Mlakić i navodi kako je vidljiva je formalno-stilska raznolikost pristiglih priča, što je, kako kaže, također stvar koja veseli.

”Iz nagrađenih priča da se vrlo jasno nazrijeti ‘načitanost’ njihovih autora, primjerice jedna od prvonagrađenih priča referira se na kolosalni ‘Dekalog’ velikog poljskog redatelja Krzysztofa Kieślowskog, dok je, primjerice, treća priča, ‘Zastava’, napisana po uzoru na Čehova, što je i danas neprevaziđena forma kratke priče. Ovo je važno stoga što je to zalog za budućnost, jer je to najvažniji preduvjet pisanja, te je WHF u tom smislu idealna odskočna daska za nešto dalekosežnije, što je od samog osnutka zapravo i osnovni cilj WHF-a”, rekao je Mlakić.

Emir Imamović Pirke kaže kako je program kratke priče na West Herzegovina Festu vjerojatno je najviše oscilirao u kvaliteti prethodnih godina.

”Bilo je, naime, festivalskih izdanja na kojima su predstavljanje i nagrađivane sjajne priče etabliranih autora ili autorica, ali i onih što su se tek nakon javljanja na WHF pozicionirali na regionalnoj književnoj sceni. Bilo je, međutim, i godina u kojima je kvanitet gušio kvalitet, ali ja vjerujem da žiri nikada nije, pod teretom velike količine teksta male kvalitete, propuštao one radove koji su vrijedili i čitanja i pažnje i nagrada. Ovogodišnji WHF je ne jedan od boljih kada je riječ o kratkim pričama, već možda i najbolji do sada. Nadam se da s njime započinje kontinuiran rast, jer i sam festival i nagrade i način žiririranja, kao i tretman autora, stvaraju preduvjete da ovaj programski segment WHF-a postane i jedan od prepoznatljivijih i s razlogom cjenjenijih književnih događaja u BiH”, rekao je Imamović.

I Marijo Glavaš, splitski književnk, kaže kako su ovogodišnje priče ”zrelije, i kvalitetnije i snažnije od svih WHF priča do sada”.

”U mome društvu zna se na što se misli kada netko kaže “fanzin”. WHF pa tako i fanzin pratimo već više od desetljeća. Ove godine čitava ekipa mi se ruga jer sam član književnoga žirija. Ali to ruganje Splićanima znači: ponos i sreću. I stvarno, mogu reći da sam ponosan i sretan što sam ove godine mogao pročitati pristigle priče i prije objave fanzina i uvjeriti se kako su zrelije, kvalitetnije i snažnije od svih WHF priča do sada. Od obrađivanja “teških” tema koje su za oko i pero zapele poznatim svjetskim piscima, do lokalnih, osobnih priča (često s medicinsko-lječničko-bolničkim kulisama. što me donekle i iznenadilo) – ima tu baš svega. Nije bilo lako, ali žiri je među njima prepoznao i visoko ocjenio priče koje su ipak zaiskrile nešto više. Dalje bi sve možda bila čista matematika, malo zbrajanja, dijeljenja i isplivale bi tri najbolje. Ali, kao dokaz spomenutoj kvaliteti ovogodišnjih priča, ni matematika nije što je bila – umjesto jednog prvog, jednog drugog i jednog trećeg mjesta dogodio se čaroban rasplet, kao u kakvoj dobroj priči, onako kako nam to samo književnost znade podariti…”, rekao je Glavaš.

U sklopu programa ”Kratka priča o kratkoj priči” upriličeno je predstavljanje knjige Tanje Mravak ”Naša žena” te druženje autora sa žirijem tijekom kojeg su razmijenjena iskustva o pisanju, čitanju i natječajima.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari