Connect with us

Hrvatska

U Dubrovnik pristao nosač zrakoplova vrijedan milijardu i pol eura

Objavljeno

-

Talijanski nosač zrakoplova i helikoptera Cavour, vrijedan više od milijardu i pol eura pristao je u petak navečer u dubrovačku luku Gruž, a tijekom vikenda bit će otvoren za javnost.

Riječ je o perjanici talijanske ratne mornarice, jednom od najvećih plovila te vrste u europskoj floti koje može na palubi nositi osam VTOL zrakoplova, zrakoplova koji mogu vertikalno poletjeti i sletjeti poput letjelica AV-8B Harrier ili F-35 Joint Strike Fighter, te 12 borbenih helikoptera.

nosac-cavour

U hangaru površine 2500 metara četvornih može smjestiti i stotinjak vozila ili čak 24 tenka. Što se tiče obrambenih i napadačkih sposobnosti, brod je opremljen s nekoliko 8-ćelijskih A-43 Sylver sustava za lansiranje MBDA Aster 15 zemlja-zrak raketa kratkog dometa, dva OTO Melara 76 mm super brza topa, kao i s tri 25 mm protuzrakoplovna topa. Opremljen je i naprednim radarskim sustavom, kao i sustavima za ometanje neprijateljskih raketa i torpeda.

Brod je dug 244 metra, širok 34 metra, težak 27 100 tona, a maksimalna brzina mu je 27 čvorova. Uveden je u službu talijanske ratne mornarice 2009. godine, ima 544 stalna člana posade, a po potrebi može ugostiti još dodatnih 750 ljudi. Pogone ga četiri izrazito jaka plinska turbomotora.

Prema informacijama iz talijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, brod je naručen i građen s dva cilja, kao nosač zrakoplova i helikoptera, ali i kao plovilo koje može sudjelovati u humanitarnim i intervencijskim misijama na moru.

Opremljen je tako i sa specijaliziranom bolnicom s tri operacijske dvorane, različitim odjelima, rendgenom, CT uređajem i laboratorijem. Nakon razornog potresa koji je 2010. godine pogodio Haiti, sudjelovao je u misiji ‘White Crane’, odnosno u pružanju pomoći ljudima s tog katastrofalno pogođenog područja.

U Dubrovniku će biti usidren do ponedjeljka, a u subotu u ranim poslijepodnevnim satima bit će upriličen i svečani prijem na kojem će, među ostalim, biti i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Emanuela D’Alessandro, admiral Andrea Gueglio te zapovjednik broda Luca Conti.

Brod će tijekom vikenda biti otvoren i za javnost.

Fena/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas