Connect with us

Religija i Vjera

U Dubrovniku otvorena 1050. Festa sv. Vlaha

Objavljeno

-

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika svetoga Vlaha, u srijedu popodne je u Dubrovniku na blagdan Kandelore (Marije Svijećnice) otvorena 1050. Festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave – festanjuli, pomorac kapetan Teo Grbić i obrtnik Toni Cvjetković.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom „Živio sveti Vlaho!“, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pozdravio je okupljeno mnoštvo.

Biskup Glasnović je tom prigodom rekao kako ‘veza Dubrovnika i svetoga Vlaha nije samo svjedočanstvo mudrosti i sposobnosti starih Dubrovčana da sretno spoje vjeru i tradiciju, univerzalno i lokalno, sakralno i svjetovno, već i svjedočanstvo iskonskog predanja mjesne crkve koja nasljeduje Krista, pod zaštitom svoga parca’.

“Festa je svjedočanstvo tog odnosa, od ukazanja pobožnom don Stojku i obrane grada 971. godine. Kroz stoljeća se razvijala, mijenjala i nadopunjavala, prolazeći s gradom sve dobre i loše trenutke”, naglasio je dubrovački biskup.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić okupljenom je puku potom pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti. Nakon toga su blagoslovljeni darovi, a na koncu su iz ruku biskupa Glasnovića poletjele bijele golubice.

Nakon otvorenja Feste uslijedio je obred grličanja, blagoslov grla, u crkvi sv. Vlaha.

Svečanom otvorenju 1050. Feste svetog Vlaha nazočili su predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, izaslanica premijera Andreja Plekovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i drugi.

Ranije danas održana je svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.

U četvrtak ujutro, na blagdan Sv. Vlaha, ujedno i Dan grada Dubrovnika, ispred katedrale uz epidemiološke mjere služit će se koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, a nakon toga će se u procesiji dubrovačkim ulicama nositi relikvije i barjaci župa koje štuju sv. Vlaha.
Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 7. veljače, održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, nakon čega će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari