Pratite nas

U dvije godine ‘izvor blizak vladi’ služi kako bi poručilo ono što se nema ‘hrabrosti’ reći pod punim imenom.

Objavljeno

na

Kojim riječima se može opisati komunikacija koja ovih dana dolazi od ‘visokog vladinog izvora’ koji je odlučio putem jednog medija prozivati, polemizirati i pritiskati sve one koji se ne slažu sa njime, teško je reći. Osim možda, da nije žalosno bilo bi smiješno, ali ipak ću u jednoj riječi koji je taj isti visoki izvor koristio možda najbolje dočarati kao to sve izgleda – kao jedna velika sprdačina.

‘Kako to Vlada može utjecati na pravosuđe? Možemo li smjenjivati suce? Ne. Možemo li im smanjiti plaće? Jako teško. I zato je žalosno kada tako istupa Hrvatin, koga smo mi izabrali za predsjednika Vrhovnog suda jer nije bilo boljeg kandidata za ovaj položaj, a sada se vidi da nije sposoban kontrolirati jedan dio Vrhovnog suda – rekao je Vladin izvor.

Svima je dobro poznato da se taj izvor posebno uzvrpoljio u onom trenutku kad je Županijski sud u Zagrebu donio odluku da se Josip Perković može izručiti Njemačkoj. Upravo je tada shvatio ‘sve mogućnosti’ kad si neimenovani.

Možeš reći što god hoćeš, a nitko te ne može prozvati za to. Možeš vrijeđati sve po redu, gledati kako se javnost igra pogađanja tko je taj ‘visoki izvor’, mora da to daje neko posebno zadovoljstvo, biti taj igrač iz sjene, od kojeg strahuju svi.

I dok svi ostali akteri u ovoj medijskoj igri pod svojim imenom i prezimenom iznose svoje stavove, donose odluke, jedino što znamo o ‘izvoru’ iz Vlade je da je ‘visok’. E i to je malo škakljivo, jer može biti da je visoko pozicioniran ili jednostavno visok rastom.

Otkrio je tako taj visoki izvor u svojim obraćanima javnosti pravo lice vlasti. Pogotovo se to iščitava iz poruka predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu.

[pullquote_right]’Kako to Vlada može utjecati na pravosuđe? Možemo li smjenjivati suce? Ne. Možemo li im smanjiti plaće? Jako teško. I zato je žalosno kada tako istupa Hrvatin, koga smo mi izabrali za predsjednika Vrhovnog suda jer nije bilo boljeg kandidata za ovaj položaj, a sada se vidi da nije sposoban kontrolirati jedan dio Vrhovnog suda – rekao je Vladin izvor.[/pullquote_right]

U samo par rečenica pokazalo se i nema one zamišljene i toliko potrebne trodiobe Vlasti, bez koje je demokracija tek samo puka floskula.

Poručuje tako ‘vladin izvor’ Hrvatinu, ako ne radiš onako kako mi očekujemo od tebe ‘nisi sposoban obavljati tu dužnost’. Odnosno, imaš još jednu šansu, ako i nju prokockaš, e onda se ‘pozdravi’ sa mjestom predsjednika Vrhovnog suda.

U dvije godine mandata Zorana Milanovića, posezalo se za ‘izvorom visokim’ kako bi se reklo ono što se nema ‘hrabrosti’ poručiti pod punim imenom.

Jer na kraju ispada, tako bar pokazuje dosadašnja praksa, svi oni koji pod vlastitim imenom nešto kažu ili komentiraju na najboljem su putu da ostanu sami, bez ministarske ili pak stranačke pozicije. Ili bilo koje pozicije.

To je praksa koja je prisutna od prvih dana. Tko se još sjeća siječnja 2012. kada je Ferdelji javno kritizirao Vladu pa ga Milanović smijenio.

Mnogi su se se nadali da to neće biti obrazac po kojem će raditi mladi Milanović. No, nadanje je jedno, a stvarnost nešto drugo. Ferdelji je bio prvi u nizu. Tog davnog siječnja prije dvije godine Milanović je uvjeravao javnost riječima ‘Ne tražim pokornost, koju prezirem, već lojalnost.’ Ispada da premijer i šef SDP-a , traži i jedno i drugo. I ne oprašta tako lako. Tako bar kažu ‘svi oni izvori’.

Ilijana Grgić/ P+

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH izvezla oružje i streljivo u vrijednosti od 213 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Izvoz namjenske industrija BiH prošle godine iznosio je 212,93 milijuna KM, što je više za oko četiri posto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je za Srnu direktorica Odjela gospodarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.

Prema njezinim riječima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju – 33,89 posto, Egipat 27,10 posto, Afganistan 5,73 posto, Tursku 4,54 posto, te u Maroko 3,95 posto i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04 posto.

Lalović je rekla da se kao i do sada najviše izvozi streljivo za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 posto izvoznog programa, dok se preostalih 10 posto odnosi na dijelove za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje.

“Izvoz cijele namjenske industrije BiH nosi manje od deset tvrtki, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namjenske industrije BiH plasirani u gotovo 50 zemalja i na svim kontinentima, govori kako je ova industrija u velikom stupnju izvozno orijentirana i da je svako tržište važno i zanimljivo”, istaknula je Lalović.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svjetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprinijeli i poboljšani uvjeti poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru suradnju nadležnih institucija s gospodarstvom. Za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH, prema njezinim riječima, potrebne su investicije u istraživanje i razvoj, kao i stručni kadar koji je tehnološki opremljen.

“Bez ozbiljnog ulaganja u znanstveno istraživačke projekte nijedna, a posebno ova tehnološki zahtjevna oblast ne može se učiniti nositeljem ekonomskog razvoja bez obzira na potencijal”, zaključila je direktorica Odjela godspodarstva Vanjskotrgovinske komore Ognjenka Lalović.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Orban: Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti…

Objavljeno

na

Objavio

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u nedjelju u obraćanju naciji kako je Budimpešta naučila da se ne mora svidjeti “umornoj briselskoj eliti”, ističući da je Mađarska budućnost Europe.

“U posljednjih deset godina naučili smo da Europa nije u Bruxellesu”, rekao je premijer, a prenijela mađarska novinska agencija MTI. “Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti… U prošlosti smo mislili da je Europa naša budućnost ali danas znamo da smo mi budućnost Europe”.

Orban je već dulje vrijeme u sukobu s Bruxellesom, te napada i EU i Europsku pučku stranku (EPP) u kojoj je njegova stranka Fidesz suspendirana.

“Imamo problema s EU i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Europu”, rekao je Orban na konferenciji europske krajnje desnice početkom veljače u Rimu.

Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji. Orbanova stranka Fidesz je od ožujka 2019. suspendirana u Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ove godine suspenzija je produljena.

Orban je u nedjelju također izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla “zajedničke temelje” sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom i u poziciji je s njima ući u širu suradnju i stvarati saveze.

“Povijest je ponovno dala narodima središnje Europe šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim vlastitim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji i s istoka i sa zapada”, kazao je mađarski šef vlade.

On je istaknuo da činjenice pokazuju da posljednja dekada predstavlja najuspješnijih deset godina u posljednjih sto godina mađarske povijesti.

“Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva”, kazao je Orban. Rekao je i da su “prava nasilnih kriminalaca postala važnija donositeljima odluka od prava građana koji poštuju zakon”.

“Oni su spremni braniti počinitelje umjesto žrtava”, kazao je. “Taj opasni fenomen je sada stigao i od Mađarske i mi smo u ozbiljnim raspravama i međunarodnim sporovima”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari