Pratite nas

U dvije godine ‘izvor blizak vladi’ služi kako bi poručilo ono što se nema ‘hrabrosti’ reći pod punim imenom.

Objavljeno

na

Kojim riječima se može opisati komunikacija koja ovih dana dolazi od ‘visokog vladinog izvora’ koji je odlučio putem jednog medija prozivati, polemizirati i pritiskati sve one koji se ne slažu sa njime, teško je reći. Osim možda, da nije žalosno bilo bi smiješno, ali ipak ću u jednoj riječi koji je taj isti visoki izvor koristio možda najbolje dočarati kao to sve izgleda – kao jedna velika sprdačina.

‘Kako to Vlada može utjecati na pravosuđe? Možemo li smjenjivati suce? Ne. Možemo li im smanjiti plaće? Jako teško. I zato je žalosno kada tako istupa Hrvatin, koga smo mi izabrali za predsjednika Vrhovnog suda jer nije bilo boljeg kandidata za ovaj položaj, a sada se vidi da nije sposoban kontrolirati jedan dio Vrhovnog suda – rekao je Vladin izvor.

Svima je dobro poznato da se taj izvor posebno uzvrpoljio u onom trenutku kad je Županijski sud u Zagrebu donio odluku da se Josip Perković može izručiti Njemačkoj. Upravo je tada shvatio ‘sve mogućnosti’ kad si neimenovani.

Možeš reći što god hoćeš, a nitko te ne može prozvati za to. Možeš vrijeđati sve po redu, gledati kako se javnost igra pogađanja tko je taj ‘visoki izvor’, mora da to daje neko posebno zadovoljstvo, biti taj igrač iz sjene, od kojeg strahuju svi.

I dok svi ostali akteri u ovoj medijskoj igri pod svojim imenom i prezimenom iznose svoje stavove, donose odluke, jedino što znamo o ‘izvoru’ iz Vlade je da je ‘visok’. E i to je malo škakljivo, jer može biti da je visoko pozicioniran ili jednostavno visok rastom.

Otkrio je tako taj visoki izvor u svojim obraćanima javnosti pravo lice vlasti. Pogotovo se to iščitava iz poruka predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu.

[pullquote_right]’Kako to Vlada može utjecati na pravosuđe? Možemo li smjenjivati suce? Ne. Možemo li im smanjiti plaće? Jako teško. I zato je žalosno kada tako istupa Hrvatin, koga smo mi izabrali za predsjednika Vrhovnog suda jer nije bilo boljeg kandidata za ovaj položaj, a sada se vidi da nije sposoban kontrolirati jedan dio Vrhovnog suda – rekao je Vladin izvor.[/pullquote_right]

U samo par rečenica pokazalo se i nema one zamišljene i toliko potrebne trodiobe Vlasti, bez koje je demokracija tek samo puka floskula.

Poručuje tako ‘vladin izvor’ Hrvatinu, ako ne radiš onako kako mi očekujemo od tebe ‘nisi sposoban obavljati tu dužnost’. Odnosno, imaš još jednu šansu, ako i nju prokockaš, e onda se ‘pozdravi’ sa mjestom predsjednika Vrhovnog suda.

U dvije godine mandata Zorana Milanovića, posezalo se za ‘izvorom visokim’ kako bi se reklo ono što se nema ‘hrabrosti’ poručiti pod punim imenom.

Jer na kraju ispada, tako bar pokazuje dosadašnja praksa, svi oni koji pod vlastitim imenom nešto kažu ili komentiraju na najboljem su putu da ostanu sami, bez ministarske ili pak stranačke pozicije. Ili bilo koje pozicije.

To je praksa koja je prisutna od prvih dana. Tko se još sjeća siječnja 2012. kada je Ferdelji javno kritizirao Vladu pa ga Milanović smijenio.

Mnogi su se se nadali da to neće biti obrazac po kojem će raditi mladi Milanović. No, nadanje je jedno, a stvarnost nešto drugo. Ferdelji je bio prvi u nizu. Tog davnog siječnja prije dvije godine Milanović je uvjeravao javnost riječima ‘Ne tražim pokornost, koju prezirem, već lojalnost.’ Ispada da premijer i šef SDP-a , traži i jedno i drugo. I ne oprašta tako lako. Tako bar kažu ‘svi oni izvori’.

Ilijana Grgić/ P+

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Tomislav Karamarko: Dragi Josipe hvala ti na žrtvi. Ima nas još i tu smo

Objavljeno

na

Objavio

Povodom obljetnice stradavanja prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je 31. ožujka 1991. poginuo na Plitvičkim Jezerima, na Facebooku posebnu posvetu napisao je Tomislav Karamarko:

Dragi Josipe, vrijeme prolazi i sjetimo te se na dan pogibije – kako si, zaljubljen u hrvatsku neovisnost i hrvatsku državu, bio spreman dati sebe za domovinu. To si i učinio, prvi!

Hrvatska ti je bila vrelo emocija. I u maglovitu zoru na Plitvicama, tom Oltaru Domovine, dao si sve. Snove i život Josipa Jovića, otaca, djedova i pradjedova. Tvoja Hrvatska, Josipe, bila je jednostavna. Nezavisna, samosvjesna, slobodna, ugodna za život i ponosna. Nije li takvo i stijenje iz kojeg si ponikao?

Hvala ti na žrtvi. Ima nas još i tu smo. I još uvijek sanjamo Hrvatsku. I spremni smo. Dragi Josipe, zauvijek si s nama, napisao je Tomislav Karamarko na facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Danska razmišlja o postupnom olakšavanju mjera nakon Uskrsa

Objavljeno

na

Objavio

Danska bi nakon Uskrsa mogla postupno olakšavati mjere uvedene zbog koronavirusa, ako brojke novozaraženih i smrtnih slučajeva ostanu stabilne, rekla je u ponedjeljak premijerka Mette Frederiksen

“Ako ćemo u sljedeća dva tjedna i preko Uskrsa biti zajedno na način da smo odvojeni, i ako brojke ostanu stabilne kroz sljedeća dva tjedna, tada će vlada ponovno početi postupno, tiho i kontrolirano otvarati naše društvo, nakon Uskrsa”, rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare.

Danska ima 2733 zaražena i 77 smrtnih slučajeva do ponedjeljka poslije podne.

Ta je zemlja ograničila javna okupljanja na do deset ljudi i zatvorila škole, fakultete, vrtiće, restorane, kafiće, knjižnice, teretane i frizerske salone.

Danska je zatvorila svoje granice i propušta samo one koji isporučuju robu. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari