Connect with us

U dvodnevni radni posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik Haškog suda Theodor Meron

Published

on

U dvodnevni radni posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik Haškog suda Theodor Meron. U intervjuu za HRT sudac koji je donio oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču istaknuo je da je zadaća Suda procesuirati zločince, a sudaca – donijeti odluku prema međunarodnom pravu, ne gledajući etničku pripadnost optuženika, piše Večernji List.

meronZadaća međunarodnih sudova je objektivno i razborito odlučiti može li se optuženu osobu proglasiti krivom bez opravdane sumnje, rekao je i dodao da je pomirenje velik izazov koji ne mogu ispuniti međunarodni kazneni sudovi, već da je to povijesna zadaća državnih čelnika, vjerskih vođa, intelektualaca i novinara. Međunarodni sudovi ne mogu donositi odluke pitajući se hoće li one pridonijeti pomirenju. To bi zahtijevalo da djelujemo izvan svog mandata koji je strogo ograničen, izjavio je Meron u intervjuu za HRT.

 – Jedan od problema s međunardonim sudovima je što ljudi njih imaju prevelika očekivanja. Sudovi i zakoni ne mogu postići mir među narodima, rekao je Meron.

Meron će se sastati s predsjednikom države Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Imat će i radne ručkove s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom i s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Teme razgovora bit će postignuća ICTY-ja i početak rada haškog ogranka mehanizma za međunarodne kaznene sudove. Ovo će biti prvi Meronov posjet Hrvatskoj u tekućem mandatu predsjednika ICTY-ja.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari