Connect with us

Iz Svijeta

U eksplozijama bombaša-samoubojica ubijeno najmanje deset američkih vojnika

Objavljeno

-

Bombaši samoubojice napali su u četvrtak ulaze na kabulski aerodrom najmanje dvjema eksplozijama, uzrokovali krvoproliće među civilima i američkim vojnicima i očito prekinuli zračni most kojim je Zapad evakuirao očajne Afganistance koji su željeli otići iz zemlje.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby priopćenjem je potvrdio da je više američkih vojnika poginulo, ali nije iznio detalje. Jedan je američki dužnosnik rekao da je po prvim izvješćima najmanje 12 američkih vojnika poginulo.

Ne postoji točan broj žrtava među afganistanskim civilima, ali video snimke prikazuju više desetaka tijela.

Više zapadnih zemalja objavilo je da je zračni most sada gotov, a SAD je zapečatio ulaze na aerodrom te onemogućio daljnji odlazak desecima tisuća Afganistanaca koji su radili za zapadne zemlje tijekom dva desetljeća rata.

Američki dužnosnici kažu da je u zračnoj luci Hamid Karzai oko 5200 američkih vojnika. Prije napada su SAD i saveznici apelirali na Afganistance da napuste područje oko zračne luke zbog prijetnje militanata Islamske države.

Veleposlanstvo SAD-a u srijedu izdalo upozorenje kojim upozorava građane da izbjegavaju putovanje do zračne luke, dok bi oni koji su već pred vratima trebali odmah napustiti prostor zbog “sigurnosnih prijetnji”.

Dužnosnik talibana je ranije kazao da je najmanje 13 osoba, uključujući jedno dijete, ubijeno. Jedan je izvor iz bolnice koju vodi talijanska humanitarna organizacija rekao da je u toj ustanovi primljeno više od 60 ozlijeđenih.

Izvor upoznat s briefinzima u američkom Kongresu kazao je da su američki dužnosnici uvjereni da je afganistanska podružnica Islamske države, poznata kao Islamska država Horasan (ISIS-K), odgovorna za napad. Protiv te se organizacije bore i talibani.

Kirby je kazao da je do eksplozije došlo blizu ulaza Abbey u zračnu luku te blizu Hotela Baron. Dva su američka dužnosnika kazala da je najmanje kod jedne eksplozije riječ o samoubilačkom bombaškom napadu.

“Možemo potvrditi da je eksplozija kod ulaza Abbey rezultat kompleksnog napada koji je doveo do brojnih američkih i civilnih žrtava”, napisao je Kirby na Twitteru.

Američko je veleposlanstvo u Kabulu objavilo da se dogodila “velika eksplozija” te da postoje izvještaji o pucnjavi.

Od talibanskog zauzimanja Kabula 15. kolovoza u toku je velika operacija evakuacije stranih državljana i njihovih obitelji, kao i većeg broja Afganistanaca.

SAD želi dovršiti evakuaciju do 31. kolovoza kada bi se američke snage trebale u potpunosti povući iz zemlje.

Iz Bijele kuće nema naznaka da Biden planira pomaknuti termin konačnog povlačenja zbog napada, rekao je upućeni izvor za Reuters.

Biden je bio na sastanku sa sigurnosnim dužnosnicima o situaciji u Afganistanu, kada se saznalo za eksploziju, kazao je Reutersov upućeni izvor.

Biden, državni tajnik Antony Blinken, ministar obrane Lloyd Austin, načelnik glavnog stožera Mark Milley i potpredsjednica Kamala Harris pratili su događaje putem video linkova.

Zapadni diplomat u Kabulu kaže da je prostor oko zračne luke krcat ljudima. usprkos upozorenjima.

SAD i saveznici pokrenuli su jednu od najvećih zračnih evakuacija u povijesti. U proteklih 12 dana, evakuirano je gotovo sto tisuća ljudi, uglavnom Afganistanaca koji su im pomagali. Ali tisuće njih sada neće moći otići jer je više zemalja objavilo da su njihovi zračni mostovi završeni.

Nasilje Islamske države uzrokuje glavobolju talibanima koji su obećali da će njihova pobjeda Afganistanu donijeti mir. Pri svom drugom dolasku na vlasti obećali su da će poštivati ljudska prava u skladu s islamskim zakonom i da neće dopustiti da teroristi operiraju s njihova teritorija, piše Hina.

21:37 Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Kabulu, javlja agencija Reuters.

Bombaš samoubojica, pripadnik Islamske države, “uspio je doprijeti do velike skupine prevoditelja i suradnika američke vojske u ‘Baran Campu’ blizu zračne luke u Kabulu i detonirao je eksplozivni pojas”, objavila je skupina.

Po njoj, poginulo je 60 ljudi, a više od sto je ranjeno. Nakon bombaškog napada Sjedinjene Države su zaprijetile odmazdom, a Pentagon je objavio da očekuje još napada. “Otkrijemo li tko je povezan s ovim napadom, bit ćemo mu za petama”, rekao je general Kenneth McKenzie na konferenciji za novinare.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas