Connect with us

Herceg Bosna

U Federaciji BiH danas Dan žalosti, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Published

on

Prilog Video
U prilogu je prvi dio dokumentarnog filma, Snimljeno 1995. u okolici Srebrenice, na području Tuzle odmah nakon pada Srebrenice i na područjima gdje su boravili prpadnici “jakih” snaga UN-a. Film odbijen na Danima Hrvatskog filma 2005. godine, a original i kopija “zagubljeni” tako da nije bio prikazan ni u selekciji “odbijenih” filmova.. Dokument jednog vremena..

Vlada Federacije BiH je na sjednici 2. srpnja donijela Odluku kojom se 11. srpnja 2014. godine – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglašava Danom žalosti u FBiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Sjećanje na genocid, veliko poštovanje prema žrtvama genocida, kao i briga o njihovim obiteljima, velika je i stalna obaveza ove Vlade FBiH, na čemu kontinuirano radi, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

I Hrvatski Sabor pridružio se sjećanju na stradale

ZAGREB – Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić pozvao je jutros zastupnike Hrvatskog sabora da se prisjete žrtava Srebrenice.

Danas je Dan sjećanja na žrtvu Srebrenice, podsjetio je Hodžić i pozvao kolege da u saborskoj stanci podijele cvjetove Srebrenice i prisjete se stradalih.

Danas se obilježava 19. obljetnica genocida nad Bošnjacima što su ga na tom području u srpnju 1995. godine počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Taj se događaj smatra jednim od najvećih masakara u Europi nakon Drugog svjetskog rata, u kojemu je planski ubijeno oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u dobi od 12 do 77 godina.

 

Danas je 11. srpanj

Danas je Dan boli..

Danas je Dan tuge..

Danas je Dan kad kamen suzu pušta.

Danas je Dan tišine.

Danas je Dan žalosti u Hrvatskoj.

Danas je Dan žalosti samo u većem entitetu države Bosne i Hercegovine.

Dan žalosti koji u manjem entitetu a  zove se Republika Srpska, (naziv Republika uz prefix, “srpska”, vjerojatno želi dati do znanja koji narod je “dobrodošao” u tu republiku)  ne obilježavaju iako ima karakter kao Međunarodni Dan žalosti. Zašto je to tako?  Zašto su mišljenja da u Srebrenici srbočetnička armada nije  počinila zločin..?

Što je u stvari genocid?? Kako ga objasniti?
Evo definicije:
“Tko s ciljem da potpuno ili djelomice uništi neku nacionalnu, etničku, rasnu ili vjersku skupinu zapovjedi da se članovi skupine ubijaju ili da se nanose teške tjelesne ozljede, ili da im se teško narušava tjelesno ili duševno stanje, ili da se pučanstvo raseljava, ili da se skupina stavi u takve životne uvjete koji bi doveli do njezina potpuna ili djelomična istrebljenja, ili da se primjene mjere kojima se sprječava rađanje između pripadnika skupine, ili da se vrši prisilno preseljavanje djece u drugu skupinu, ili tko s istim ciljem počini neko od navedenih djela”.

Objašnjeno…Definirano… Ali..
Srebrenička tragedija u srpnju 1995. ima sličnosti sa ranijim događajima u BiH i HR početkom devedestih godina prošlog stoljeća.

U srpnju, 1992. godine ubijeno je 3500 Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru i protjerenao oko 25 000 nesrba…
Samo par mjeseci ranije, (studeni) 1991.godine, razoren je Vukovar gdje je ubijeno 3600 a protjerano 20 000 stanovnika..
Vidimo da su ubijanja, progoni, etnička čišćenja, započeli mnogo ranije…
Da, to je zločin! A Srebrenica?
Srebrenica je zadnji krvavi pir, krvi žednih velikosrpskih vampira.
Srebrenica, enklava, zaštićena zona je bila u potpunom okruženju preko tri godine. Svakodnevno bombardirana. Bez hrane. Lijekova. Bez pitke vode. Bez struje.

Iako su “plave kacige” imale dužnost da štite iznemogle, bolesne, gladne, iscrpljene Bošnjake oni to nisu učinili.

Gledali su kako  bradate i pijane spodobe, (kojima je jedina misao bila “ubiti što više balija, osvetiti se dahijama i Turcima”) ne čineći ama baš ništa da bi spasili iznemogle ranjene, žene, starce i djecu.
Plave kacige i Međunarodna zajednica su  postali učesnici i saučesnici najvećeg zločina poslije drugog svjetskog rata…
8372 ubijenih Bošnjaka. Na žalost, taj broj nije konačan.

U naseljima oko Srebrenice otkriveno je preko pedeset masovnih grobnica.

Od 23 Džamije koliko ih je bilo 1991 u opčini Srebrenica, u srpnju 1995. nije ostala niti jedna! Sve su minirane ili zapaljene…
Kako nazvati brisanje tragova i postojanja jednog naroda, nacije i vjerske skupine u Srebrenici ili Prijedoru ili Zvorniku.., ?

Postavljam sebi pitanje: kako komunicirati sa onima koji kažu da se u Srebrenici desio “samo” zločin..? Kako očekivati mir, pomirenje i suživot a neki još nisu raščistili sa svojom savješču?

Zločin nad Bošnjacima počinjen je na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine!!
Od Prijedora, Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Banjaluke…. i na kraju, Srebrenice.
Ubijanje, progoni, logori, silovanje i masovne grobnice…
To su temelji Republike Srpske!
A ovi podaci idu u prilog zločinačke politike:
Od svih osuđenih u Den Haagu, 96,8 % su Srbi!
Ukupna zatvorska kazna za 64 osuđenika srpske nacionalnosti je skoro 1120 godina računajući i i četiri maksimalne kazne od po 40 godina!

Da, gospodo, u srcu Evrope, na kraju dvadesetog stoljeća, počinjen je najveći zločin nakon drugog svjetskog rata.
Ima li neka druga riječ koja bi imala veću težinu od riječi ZLOČIN??
Ima…
GENOCID!!!

Sva stradanja Bošnjaka Srebrenice, Prijedora, Zvornika, Vlasenice,..daju do znanja da je GENOCID jedina riječ koja može sve reći… Sva bol, tuga, žalost, stradanje i patnja jednog naroda. Dok neki uporno ponavljaju da nije bio GENOCID, svjesno izbjegavajući relevantne činjenice, narod koji je preživio genocid, ne smije i ne može šutjeti!! Da, Bošnjaci su preživjeli genocid!

Genocid, genocid, genocid, genocid, genocid, genocid,…
Ponovit ću tu riječ danas,11.srpnja,  8372 puta.
Vječni rahmet-pokoj duši, žrtvama genocida!
Možda neki mogu oprostiti ali zaboraviti ne smiju. Nikad!!

Ferid Krak,
Zamjenik načelnika općine Cetingrad, Hrvatska

 

Izvor: http://islamska-zajednica.hr

Autor Dokumentarca: D.T/arhivcrotv

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari