Connect with us

BiH

U Fojnici obilježena 27. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

Objavljeno

on

Svake godine sredinom studenog, u Fojnici se obilježi sjećanje na dvojicu fratara koje su ubili pripadnici tkz. Armije RBiH. Tužna godišnjica protekne u znaku mise zadušnice i prigodnog programa, a u sjećanju subraće i vjernika fra Nikic Miličević i fra Leon Migić žive svakodnevno, jer vrijeme ne može izbrisati ni tragičan događaj ni plemenitost dvojice ubijenih fratara.

Tako je i danas misom zadušnicom u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici obilježena 27. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara ovog Samostana.

Misno slavlje predvodio je gvardijan Samostana fra Mirko Majdandžić koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako danas molimo za ubijene fratre, ali i za sve one koji su dali svoje živote da se ovdje u Fojnici može živjeti.

„Fra Nikica i fra Leon su bili primjeri bosanskih franjevaca koji su na sve gledali kao na brata i sestru, te su širili vjeru, ljubav i nadu. Fra Nikica je bio uvjeren da je Samostan siguran za sve, da nijedna vojska ne može napasti Samostan i fojnički kraj, jer je vjerovao da su svi ljudi dobri, da su svi braća i sestre i da se tako odnose jedni prema drugima. Nažalost, dogodio se taj strašni zločin koji moramo sačuvati od zaborava, ne da bi izazvali mržnju, već da bi i buduće generacije znale za fra Nikicu i fra Leona, za njihovu svetu misiju. Mi u Bosni i Hercegovini smo osuđeni na te tri pretpostavke koje su fra Nikica i fra Leon zagovarali, a to su vjera, nada i ljubav. Moramo graditi i jačati međusobno povjerenje kako bi mogli ići naprijed, moramo više voljeti jedni druge i zalagati se jedni za druge. Jedino tako ćemo ovdje stvoriti uvjete za ostanak. Moramo vjerovati i imati nadu i, slijedeći Krista, živjeti i raditi u ovom kraju“, kazao je fra Mirko.

Godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića za obitelj, prijatelje i cijelo Fojničko samostansko područje kojemu pripada i Busovačka župa predstavlja bolno sjećanje na tragediju, koja je tijekom posljednjeg rata obilježila ovaj kraj. Unatoč brojnim zahtjevima upućenim od strane fratara Fojničkog samostana prema nadležnim institucijama, još uvijek nisu pronađeni niti procesuirani nalogodavci ovog strašnog zločina.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari