Connect with us

Vijesti

U Gazu stiglo 80 kamiona s humanitarnom pomoći

Objavljeno

-

isječak

Osamdeset kamiona s medicinskim potrepštinama, gorivom i hranom stiglo je iz Egipta u Gazu.

– Nadamo se kako će ova humanitarna stanka dovesti do dugoročnijeg humanitarnog primirja za dobrobit naroda Gaze, Izraela i šire, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Izraelska vojska bačenim je letcima upozorila stotine tisuća raseljenih na jugu Gaze da se ne pokušavaju vratiti na sjevernu polovicu teritorija pojasa. To nije zaustavilo stotine Palestinaca u pokušajima povratka u svoje domove. Otvarajući vatru na njih, Izraelci su ustrijelili dvojicu Palestinaca, ranili ih još 11-tero.

– Vraćao sam se na sjever, pa, rekli su da je primirje, a oni su počeli pucati po nama, rekao je Eyad Hazaa, ranjeni Palestinac.

Dio izraeskih moćnih snaga,tenkovi i oklopna vozila napustili su pojas Gaze. Olakšanje se jasno vidjelo na licima vojnika.

No, iz sjedišta izraelskih obrambenih snaga, u kojem su akciju razmjene talaca pratili premijer Benjamin Netanyahu i vojni vrh, ali i oporbeni član vlade Benny Ganz, naglašavaju kako je sjever Gaze i dalje aktivna ratna zona. Strahuju da će Hamas pregrupirati svoje snage tijekom primirje. Nema sumnje kako je islamska militantna skupina spremna na sve da bi preživjela – pa i zadržati taoce u svojim rukama – vremenski – koliko god treba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari