Connect with us

Hrvatska

U Glini obilježena 27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru

Objavljeno

on

Foto: Hina

U Glini je u utorak svečanije nego prijašnjih godina obilježena 27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području.

Na svečanosti koju je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pokazna vježba ATJ Lučko i TT zbor hrvatske policije


Osim svečane akademije, upriličena je i pokazna vježba pripadnika ATJ Lučko pod nazivom “Policija danas u službi građana”, a građani su mogli razgledati Taktičko-tehnički (TT) zbor hrvatske policije, preventivno-edukativni postav i postav promoviranja zanimanja policajac. U župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini služena je sveta misa. U povodu svečanosti, održana je Memorijalna utrka “Tomislav Rom”, natjecanje u sportskom ribolovu, te sportska natjecanja.

Svečana akademija počela je podizanjem hrvatske zastave, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, a sudionici su se podsjetili na događaje iz lipnja 1991. na Banovini.


Tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991., neposredno nakon Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini i na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini.

Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji.

Napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4,40 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku.

Hrvatski su se policajci hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Božinović: Povijest rijetko svjedoči o razvoju pobjedničke vojske iz redova policije

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović na svečanoj akademiji rekao je da je upravo taj događaj označio početak oružanog otpora srpskom agresoru.

“Trajni gubitak nevinog i tek započetog mladog života Tomislava Roma, te zarobljavanje i mučenje naših policajaca u logoru rezultat su planski osmišljene srbočetničke agresije potpomognute snagama JNA, usmjerene na okupaciju hrvatskog tla. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova prvi su stali u obranu naše Domovine.

Prve žrtve Domovinskog rata bili su policijski službenici i upravo iz redova policije razvile su se naše Oružane snage koje su s punim poletom i žarom, kojima povijest rijetko svjedoči, stasale u pobjedničku Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu.

U mislima proživljavamo bol prve žrtve, strahovitu patnju i mučenja naših policajaca u logoru od strane neprijateljskih snaga koje su napadale hrvatsko tlo iz svih smjerova”, rekao je Božinović.

Govoreći o obrambenim naporima hrvatskih policajaca u Domovinskom ratu, posebno je istaknuo hrvatske specijalne postrojbe.

“U Glini, nad daleko nadmoćnijim neprijateljem, zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima i domoljubima, naša Antiteroristička jedinica Lučko pokazala je svoju jedinstvenost i odlučnost u ostvarenju svoga cilja, kako tog 26. lipnja 1991. tako i tijekom cijelog Domovinskog rata”, rekao je Božinović.

U nastavku je spomenuo nužnu izgradnju moderne hrvatske policije koja spremno odgovara izazovima globalnih ugroza današnjice, nadzire granice i brine o sigurnosti hrvatskih građana.

Dodao je kako MUP ove godine otvara vrata za 600 novih policajaca, kojima će biti osigurana obuka po najvišim vojnim standardima, uz poboljšanje uvjeta rada, povećanja plaća, kvalitetniju opreme do funkcionalnijih prostora.

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, njen posebni savjetnik, Ante Deur, rekao je da mladi danas moraju inspiraciju crpsti iz ljubavi i domoljublja hrvatskih branitelja.

Zauzeo se da se kroz udžbenike povijesti mladima prenese kontinuitet hrvatske državnosti, te ljubav i ponos prema domovini.

Izaslanik Hrvatskog sabora, sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak izrazio zadovoljstvo što se na taj način podiže svijest o važnosti i doprinosu hrvatskih branitelja neovisnosti države.

Svečanoj akademiji u Hrvatskom domu predhodio je mimohod sudionika svečanosti, predvođen ratnim zastavama, kroz središte Gline.

Zajedničku molitvu uz spomen obilježje predvodio je biskup Jure Bogdan.

Zaštita hrvatskih granica danas jedna od prioritetnih zadaća policije 

Na pitanje novinara, nakon svečanosti, ministar Božinović rekao je kako je zaštita hrvatskih granica danas jedan od prioritetnih zadaća policije. “Hrvatska granična policija je danas jedna od najopremljenijih i najobučenijih. Ona jamči sigurnost granica, jamči, uspješno rješava sva pitanja protupravnog ulaska u RH, te vodi snažnu diplomatsku aktivnost, jer su hrvatske granice istodobno i vanjske granice EU. Za takvu politiku imamo sve više razumijevanja i podrške iz EU, kako bi s najsuvremenijom tehnikom opremili graničnu policiju”, rekao je ministar Božinović.

Zadovoljstvo što se nalazi u Glini iskazao je i ministar branitelja Tomo Medved.

Potvrdio je kako upravo na taj način, kako je to učinilo Ministarstvo unutarnjih poslova, treba obilježavati važne datume hrvatske novije povijesti. Kako je rekao, posebno je zadovoljan što je proslavi bilo nazočno mnogo mladih, koji prepoznaju ratna zbivanja na području Gline. Najavio nastavak aktivnosti u poboljšanju životnih i statusnih pitanja hrvatskih branitelja.

(Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari