Pratite nas

Hrvatska

U godinu dana 400 medicinskih sestara napustilo Hrvatsku

Objavljeno

na

Alarmantno
 – intenzivni odjel jedne bolnice napustit će uskoro čak šest sestara

U godinu dana iz hrvatskih bolnica na rad u inozemstvo otišlo je oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara.

Broj onih sa srednjom stručnom spremom koje su napustile državu nije poznat, a ovaj alarmantni podatak potvrdili su iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, u kojem dobivaju podatke s terena i svakodnevno se suočavaju s novim odlascima, ali i ignorancijom sustava.

Ignoriranje sustava

– Uskoro će intenzivni odjel jedne bolnice napustiti šest medicinskih sestara. Poznato nam da se sestra na intenzivnoj ne postaje preko noći, to znači da je riječ o sestrama s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koje nije lako zamijeniti – upozorava Anica Prašnjak iz spomenutog sindikata dodajući da ovakva situacija u sestrinstvu i zdravstvu, nažalost, nikoga ne zabrinjava. Prava sestara godinama se i sustavno smanjuju, ulaganje u visoko obrazovanje nitko im ne priznaje, dapače, jednostranim odlukama, tj. uredbom Vlade RH ukidaju se koeficijenti VSS medicinskih sestara pa ih stoga sustav ne prepoznaje i ne vrednuje – napominje Prašnjak, iza koje je više od 30 godina sestrinskog rada.

Situaciju u kojoj su medicinske sestre i tehničari jednom će riječju nazvati – očajnom. U tim okolnostima, kada medicinskih sestara nedostaje, a istodobno su ih stotine već otišle te će odlaziti i dalje, cijeli bolnički odjel može u jednom danu ostati bez tog osoblja. Visokoobrazovne sestre prvostupnice, u javnosti nazivane višim medicinskim sestrama, i pri zapošljavanju u inozemstvu nailaze na probleme upravo jer hrvatski sustav ne priznaje njihovo obrazovanje. Isto tako podcijenjen je rad i iskustvo sestara srednje stručne naobrazbe, koje stoga na svojim novim inozemnim poslovima moraju nizom različitih provjera dokazivati svoje znanje.

Očekivani trend

Jedna od bolnica iz koje sestre odlaze jest KBC Zagreb, iz kojeg je u inozemstvo ove godine otišlo između 30 i 40 medicinskih sestara, potvrdila nam je Brankica Rimac, glavna sestra KBC-a Zagreb.

– Trend odlaska medicinskih sestara i tehničara s KBC-a Zagreb u inozemstvo očekivan je, a na godišnjoj je razini ispod tri posto u odnosu na broj zaposlenih medicinskih sestara. Razlozi odlaska variraju od zapošljavanja u domovima za starije do zdravstvenih ustanova – objasnila je glavna sestra zagrebačkog Rebra dodajući kako je Njemačka prvi izbor za novi posao sestara i tehničara koji su dosad napustili tu bolnicu zbog odlaska na rad u inozemstvo. Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u hrvatskom javnom zdravstvu u 2013. radilo je 26.413 medicinskih sestara i tehničara.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Vladi predstavljeni rezultati rada Radne skupine predsjednice Republike za razvoj identiteta i brenda RH

Objavljeno

na

Objavio

Članovi Radne skupine Predsjednice Republike za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske, na čelu s predsjednicom Radne skupine, profesoricom Dubravkom Sinčić Ćorić, predstavili su u četvrtak u Banskim dvorima članovima Vlade rezultate svojega šestomjesečnog rada, čija je zadaća bila pridonijeti uspostavi platforme za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske.

„Razlog osnivanja ove Radne skupine ponajprije je bio inicirati okupljanje svih relevantnih dionika koji su zainteresirani pridonijeti boljem iskorištavanju talenta i nužnim promjenama u cilju modernizacije države i društva, kao i u definiranju slike pa time i budućeg položaja Hrvatske u međunarodnom okruženju“, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kiarović, izrazivši zadovoljstvo što je Vlada prepoznala ovu inicijativu i dala svoj doprinos ne samo domaćinstvom današnjeg sastanka nego i radom nekoliko predstavnika koji su bili aktivni članovi Radne skupine, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.

Predsjednica je dodala kako je zadatak Radne skupine bio sistematizirati odrednice i definirati područja za pozicioniranje Hrvatske te utvrditi sadržaj i arhitekturu brenda Hrvatske, a posebno je zahvalila predsjednici i svim članovima Radne skupine na predanom volonterskom radu.

Uvjerena sam kako će smjernice koje će nam danas biti prezentirane postati podloga buduće kampanje o identitetu Hrvatske, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je predsjednici na inicijativi i pohvalio je napor koji je Radna skupina do sada uložila u ovaj hvalevrijedan projekt, kojemu je cilj povećati prepoznatljivost Hrvatske u svijetu. To je osobito važno za jačanje hrvatskog izvoza i atraktivnosti Hrvatske u svakom pogledu, što podrazumijeva bolje usklađivanje javne komunikacije svih resora i svih društvenih dionika prema različitim inozemnim ciljnim skupinama, zbog čega su na sastanku sudjelovali brojni ministri, navodi se u priopćenju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Nizozemska izručila Hrvatskoj osuđenog ratnog zločinca iz Široke Kule

Objavljeno

na

Objavio

Policijski službenici Ravnateljstva policije predali su u srijedu u zatvoru Zagrebu nizozemskog državljanina Milorada Baraća (53) koji je izručen Hrvatskoj iz Nizozemske zbog ratnog zločina na području Gospića 1991., za što je presudom gospićkog Županijskog suda osuđen na 15 godina zatvora.

Barać, za kojeg je policija priopćila samo incijale, predan je Hrvatskoj iz Amsterdama temeljem raspisanog Europskog uhidbenog naloga Županijskog suda u Karlovcu iz 2017. zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Predaja u srijedu u 14.45 sati protekla je bez sigurnosnih incidenata, doznaje se u MUP-U.

Presudom Županijskog suda u Gospiću od 16. lipnja 1994. Barać je u odsutnosti proglašen krivim što je tijekom rujna i listopada 1991. u Širokoj Kuli kao pripadnik četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješačkog naoružanja pucao po civilnim objektima, ograničavao kretanje civilnom stanovništvu, a 13. listopada 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalio kuću u podrumu Dane Oreškovića u kojoj su se nalazili civili. Barać je pritom pucao po civilima, pri čemu je ubijeno osam civla, od toga sedam žena.

Zbog počinjenog ratnog zočina gospićki sud je Baraća, zajedno s Dušanom Uzelcem, Draganom Uzelcem i Dane Serdarom, osudio na 15 godina zatvora, dok su Nikola Zagorac, Miroslav Serdar i Dragan Vunjak osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Rješenjem Županijskog suda u Gospiću od 13. veljače 2004. dopuštena je obnova postupka u dijelu koji se odnosio na optuženog Danu Serdara. Presudom gospićkog Županijskog suda ranija presuda stavljena je izvan snage te je Serdar oslobođen optužbe.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari