Pratite nas

Hrvatska

U godinu dana 400 medicinskih sestara napustilo Hrvatsku

Objavljeno

na

Alarmantno
 – intenzivni odjel jedne bolnice napustit će uskoro čak šest sestara

U godinu dana iz hrvatskih bolnica na rad u inozemstvo otišlo je oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara.

Broj onih sa srednjom stručnom spremom koje su napustile državu nije poznat, a ovaj alarmantni podatak potvrdili su iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, u kojem dobivaju podatke s terena i svakodnevno se suočavaju s novim odlascima, ali i ignorancijom sustava.

Ignoriranje sustava

– Uskoro će intenzivni odjel jedne bolnice napustiti šest medicinskih sestara. Poznato nam da se sestra na intenzivnoj ne postaje preko noći, to znači da je riječ o sestrama s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koje nije lako zamijeniti – upozorava Anica Prašnjak iz spomenutog sindikata dodajući da ovakva situacija u sestrinstvu i zdravstvu, nažalost, nikoga ne zabrinjava. Prava sestara godinama se i sustavno smanjuju, ulaganje u visoko obrazovanje nitko im ne priznaje, dapače, jednostranim odlukama, tj. uredbom Vlade RH ukidaju se koeficijenti VSS medicinskih sestara pa ih stoga sustav ne prepoznaje i ne vrednuje – napominje Prašnjak, iza koje je više od 30 godina sestrinskog rada.

Situaciju u kojoj su medicinske sestre i tehničari jednom će riječju nazvati – očajnom. U tim okolnostima, kada medicinskih sestara nedostaje, a istodobno su ih stotine već otišle te će odlaziti i dalje, cijeli bolnički odjel može u jednom danu ostati bez tog osoblja. Visokoobrazovne sestre prvostupnice, u javnosti nazivane višim medicinskim sestrama, i pri zapošljavanju u inozemstvu nailaze na probleme upravo jer hrvatski sustav ne priznaje njihovo obrazovanje. Isto tako podcijenjen je rad i iskustvo sestara srednje stručne naobrazbe, koje stoga na svojim novim inozemnim poslovima moraju nizom različitih provjera dokazivati svoje znanje.

Očekivani trend

Jedna od bolnica iz koje sestre odlaze jest KBC Zagreb, iz kojeg je u inozemstvo ove godine otišlo između 30 i 40 medicinskih sestara, potvrdila nam je Brankica Rimac, glavna sestra KBC-a Zagreb.

– Trend odlaska medicinskih sestara i tehničara s KBC-a Zagreb u inozemstvo očekivan je, a na godišnjoj je razini ispod tri posto u odnosu na broj zaposlenih medicinskih sestara. Razlozi odlaska variraju od zapošljavanja u domovima za starije do zdravstvenih ustanova – objasnila je glavna sestra zagrebačkog Rebra dodajući kako je Njemačka prvi izbor za novi posao sestara i tehničara koji su dosad napustili tu bolnicu zbog odlaska na rad u inozemstvo. Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u hrvatskom javnom zdravstvu u 2013. radilo je 26.413 medicinskih sestara i tehničara.

Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Molitva “Žrtva Borova naselja za Domovinu”

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod nekadašnje zgrade Borovo Commercea, gdje je 1991. bilo sklonište i pričuvna bolnica, obilježena je 26. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje.

Zatim su sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske gdje je misu zadušnicu predvodio fra Ilija Vrdoljak. Nakon mise je uslijedilo bacanje vijenca u Dunav u Borovu te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Obilježavanje “Žrtve Borovo naselja za domovinu” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je gotovo potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji prije 26 godine. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba, a na dan okupacije, 19. studenog 1991., ondje je ubijena 51 osoba. U samo jednom danu – 51 osoba. Isto tako, u trenucima pada Vukovara Borovo naselje bilo je tjednima odsječeno od ostatka grada.

Onoga dana kada je presječena komunikacija s Vukovarom, najteže je bilo ranjenima. U podrumima Borova naselja rađala su se djeca, umirali su starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su donosili meso. Tu je živio grad, sve je funkcioniralo na jedan nevjerojatan način. Kada su izvlačili te ljude iz dima, iz vatre, ono što ih je čekalo na tzv. “suncu” – bolje da ga nisu ugledali, jer većina onih koji su ugledali taj dan svjetlost, vrlo brzo se svjetlost u njihovim očima ugasila, riječi su Ivana Lukića zvanog Zolja, jednog od vukovarskih junaka.

Samo oni koji su imali puno sreće preživjeli su 19. studenog. Još su se vodile borbe, nisu ni znali da je Vukovar pao. Ulica za ulicu, kuća za kuću. Starci, žene, maloljetnici – mnogima se sudbine još ne znaju. Kosti im možda počivaju na dnu Dunava.

26. obljetnica stradanja Borova naselja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari