Pratite nas

Hrvatska

U godinu dana 400 medicinskih sestara napustilo Hrvatsku

Objavljeno

na

Alarmantno
 – intenzivni odjel jedne bolnice napustit će uskoro čak šest sestara

U godinu dana iz hrvatskih bolnica na rad u inozemstvo otišlo je oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara.

Broj onih sa srednjom stručnom spremom koje su napustile državu nije poznat, a ovaj alarmantni podatak potvrdili su iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, u kojem dobivaju podatke s terena i svakodnevno se suočavaju s novim odlascima, ali i ignorancijom sustava.

Ignoriranje sustava

– Uskoro će intenzivni odjel jedne bolnice napustiti šest medicinskih sestara. Poznato nam da se sestra na intenzivnoj ne postaje preko noći, to znači da je riječ o sestrama s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koje nije lako zamijeniti – upozorava Anica Prašnjak iz spomenutog sindikata dodajući da ovakva situacija u sestrinstvu i zdravstvu, nažalost, nikoga ne zabrinjava. Prava sestara godinama se i sustavno smanjuju, ulaganje u visoko obrazovanje nitko im ne priznaje, dapače, jednostranim odlukama, tj. uredbom Vlade RH ukidaju se koeficijenti VSS medicinskih sestara pa ih stoga sustav ne prepoznaje i ne vrednuje – napominje Prašnjak, iza koje je više od 30 godina sestrinskog rada.

Situaciju u kojoj su medicinske sestre i tehničari jednom će riječju nazvati – očajnom. U tim okolnostima, kada medicinskih sestara nedostaje, a istodobno su ih stotine već otišle te će odlaziti i dalje, cijeli bolnički odjel može u jednom danu ostati bez tog osoblja. Visokoobrazovne sestre prvostupnice, u javnosti nazivane višim medicinskim sestrama, i pri zapošljavanju u inozemstvu nailaze na probleme upravo jer hrvatski sustav ne priznaje njihovo obrazovanje. Isto tako podcijenjen je rad i iskustvo sestara srednje stručne naobrazbe, koje stoga na svojim novim inozemnim poslovima moraju nizom različitih provjera dokazivati svoje znanje.

Očekivani trend

Jedna od bolnica iz koje sestre odlaze jest KBC Zagreb, iz kojeg je u inozemstvo ove godine otišlo između 30 i 40 medicinskih sestara, potvrdila nam je Brankica Rimac, glavna sestra KBC-a Zagreb.

– Trend odlaska medicinskih sestara i tehničara s KBC-a Zagreb u inozemstvo očekivan je, a na godišnjoj je razini ispod tri posto u odnosu na broj zaposlenih medicinskih sestara. Razlozi odlaska variraju od zapošljavanja u domovima za starije do zdravstvenih ustanova – objasnila je glavna sestra zagrebačkog Rebra dodajući kako je Njemačka prvi izbor za novi posao sestara i tehničara koji su dosad napustili tu bolnicu zbog odlaska na rad u inozemstvo. Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u hrvatskom javnom zdravstvu u 2013. radilo je 26.413 medicinskih sestara i tehničara.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Paul Nicolier: Ako Srbija želi ući u EU nema više mogućnosti da spriječe izručenje Štuke

Objavljeno

na

Objavio

Još uvijek se ne zna gdje su posmrtni ostaci Jean-Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari.

Njegovi majka i brat svih ovih godina pokušavaju ući u trag njegovim posmrtnim ostacima. Njegova majka je u petak dala iskaz Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku i taj njezin iskaz trajao je gotovo četiri sata.

HRT je razgovarao s Jean-Michelovim bratom Paulom, koji je otkrio da je njegova majka tijekom tog iskaza izjavila da je u kontaktu s policajcem Nikolom Kajkićem koji joj je prije godinu dana pokazao snimku masovne grobnice u kojoj je pokopan Jean-Michael i još 14 ranjenih iz bolnice.

Paul i njegova majka su u petak pozvali službeno Kajkića da kaže točnu lokaciju masovne grobnice gdje je pokopan Jean-Michael Nicolier.

Poznato je tko je ubio Jean-Michaela, prije svega zato što je na specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu Spasoje Petković zvani Štuka bio zaštićeni svjedok. On je sam priznao ono što je učinjeno na Ovčari.

Na pitanje vjeruje li da će Srbija izručiti Petkovića Hrvatskoj, njegov brat Paul odgovara da se nada da će ga izručiti. “Ako Srbija želi ući u Europsku uniju, nema više mogućnosti da spriječe izručenje Štuke. U Parizu postoji procedura, francuski sudac tražio je intervju sa Štukom vezano za to. To znači da bi Štuka mogao biti izručen i u Hrvatsku i u Francusku u slučaju ulaska Srbije u EU”, rekao je za HRT njegov brat Paul Nicolier.

 

Ovaj je čovjek postao simbolom vukovarske patnje

 

 

 

Tomislav Karamarko: OD BLEIBURGA DO VUKOVARA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Medved: Osjećaji su danas usmjereni žrtvama i junacima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je prije početka komemorativnog programa u vukovarskoj bolnici u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara da su osjećaji na ovaj dan usmjereni žrtvama, junacima onima koji su odatle odvedeni na Ovčaru.

Bez obzira na protok vremena, na ovaj dan ovdje u Vukovaru osjećaji su usmjereni na žrtve, na junake obrane i na civilne žrtve, na one koji su odavde iz bolnice odvedeni na Ovčaru, rekao je Medved novinarima.

Još se intenzivno traga za nestalima i tako će se i nastaviti, radimo na tome da pronađemo svaku nestalu osobu, rekao je na pitanje novinara o potrazi za sudbinom više od 300 nestalih. A upitan kakva je pritom komunikacija sa Srbijom, rekao je da Hrvatska čini sve kako bi bi bila odgovoran partner. To činomo na način da inzistiramo na profesionalnom i odgovornoj suradnji i tako ćemo nastaviti, rekao je.

Rekao je kako je prijedlog zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta njegovo ministarstvo završilo i da se sada s ostalima radi na usklađivanju detalja.

“S obzirom na to da se radi o složenoj tematici, detalji se usklađuju sa svim akterima, tu je 10 ministarstava. Nacrt je završen, u tijeku je konačno usklađivanje. Ono što je najvažnije je vijeće koje bi imalo nadležnost upravljati svim pozicijama, od Ovčare do Trpinjske ceste, Veleprometa, osmišljavati na koji način i što se može graditi na tim lokalitetima, rješavati imovinsko pravne odnose – upravljanje u svakom pogledu tim lokalitetima,” rekao je Medved odgovarajući na pitanja novinara uoči komemorativnog programa „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ u dvorištu Opće županijske bolnica Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

(Hina)

 

Škabrnja Vukovar ljubi, Vukovar Škabrnju voli!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari