Connect with us

Herceg Bosna

U Gorici obilježena 24. godišnjica smrti Mate Bobana

Objavljeno

-

foto: Darko Mabić

Svetom misom koju je predvodio fra Vinko Mikulić Bajević i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 24. obljetnica smrti magistra Mate Bobana, utemeljitelja i predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne, te nekdašnjeg predsjednika HDZ-a BiH.

U prigodnoj propovijedi fra Vinko je govorio o veličini magistra Bobana i hrvatskih branitelja koji su u ono vrijeme zaustavili višestruko nadmoćnije i opasnije agresore.

Nakon svete mise položeni su vijence i zapaljene svijeće na grob predsjednika Bobana.

Misi je, uz članove obitelji, nazočilo i izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

– Hrvati su na vrijeme shvatili o čemu se radi ovdje 90-ih godina. Država je bila izložena unutarnjoj, velikosrpskoj agresiji i dok su neki kalkulirali Hrvati su pružili otpor. Znalo je se na početku da je vojska JNA bila jamac i oružana zaštita velikosrpskoj agresiji, a Hrvati su se prvi suprotstavili i jasno poručili što žele, založili su se za Bosnu i Hercegovinu. Moramo reći da naša borba, ne oružana naravno, nego politička, traje i danas. Ono što je Mate Boban onda želio, da BiH bude uređena kao država triju suverenih naroda, hrvatski narod i danas želi. Sa zakašnjenjem, ali računamo da će svi shvatiti da je jedino rješenje da BiH bude samoodrživa i da krene putem europskih integracija upravo koncept države s tri jednakopravna naroda – kazao je, među ostalim, predsjednik Vlade ŽZH i dopredsjednik HDZ BiH Zdenko Ćosić.

(Vrisak.info)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari