Connect with us

Hrvatska

U Gospiću ekshumirana najmanje 153 posmrtna ostatka iz II. svjetskog rata i poraća

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja RH

U Gospiću je u protekle dvije godine ekshumirano najmanje 153 posmrtna ostatka iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, priopćili su u srijedu iz Ličko-senjske županije nakon što su župan Ernest Petry i gradonačelnik Karlo Starčević obišli lokalitet ekshumacije.

“Zgrožen sam partizanskim zločinima koje su bez ikakva procesuiranja počinili ličkim Hrvatima u poslijeratnom razdoblju”, rekao je Petry te zahvalio Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što će žrtve, nakon skoro 70 godina, biti dostojanstveno pokopane.

Terenske aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. U prve dvije faze istraživanja provedene tijekom 2021. i 2022. pregledano je 835 četvornih metara te su do sada ukupno ekshumirana najmanje 153 posmrtna ostatka, stoji u priopćenju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je 20. rujna počelo posljednju fazu probnih iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na predjelu ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću, a prethodno je provedeno opsežno istraživanje lokacije provedbom terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probnim iskapanjima na više mogućih mjesta, uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta.

Time su, kažu, potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka pa je sad potrebna i priprema lokaliteta podizanjem asfaltnog sloja dijela ceste između gospićkog groblja i nogometnog igrališta Balinovac.

Uz potragu za osobama nestalim u Domovinskom ratu, koje je prioritet ove Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, intenzivno se provode aktivnosti i u istraživanju grobišta žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, podsjetili su u Ličko-senjskoj županiji te dodali da je u mandatu ove Vlade istražena 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1.943 osobe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas