Pratite nas

Kultura

U Gradskoj knjižnici ‘Ksaver Šandor Đalski’ Advent započeo neskavidašnjim događajem

Objavljeno

na

PROMOCIJOM KNJIGE “ŽIVJETI OD RUŽE I” ANTE PRANJKIĆA I  OTVARANJEM IZLOŽBE “KRISTOV DOLAZAK” RADOSLAVA HALUŽANA ZAPOČELO KULTURNO OBILJEŽAVANJE OVOGODIŠNJEG “DOŠAŠĆA” U ZABOKU

Gradska knjižnica “Ksaver Šandor Đalski” i ovog je Adventa svojim korisnicima i posjetiteljima priredila kulturnu poslasticu. 05. prosinca organiziran je nesvakidašnji kulturni događaj. Izložba bakroreza “Kristov dolazak” poznatog bakrorezca Radoslava Halužana i promocija zbirke poticajnih misli i crtica “Živjeti od ruže I” autora Ante Pranjkića. Otvarajući ovaj događaj ravnateljica knjižnice gospođa Branka Vrbanec istaknula je kako je ovo prigodan trenutak s prigodnim gostima rekavši kako oba autora imaju svoju osebujnost u svijetu umjetnosti i kulture.

– Anto Pranjkić je autor s velikim brojem književnih djela, koja je doista teško i pobrojiti, a ove je godine je i najzastupljeniji autor u manifestaciji “Mjesec hrvatske knjige”. U svojoj zbirci crtica govori prigodne misli u ovom adventskom vremenu, koje će nas zasigurno obradovati i potaknuti na pozitivno razmišljanje ovo vrijeme. Također Radoslav Halužan je umjetnik koji svoja djela izrađuje izuzetno teškom i zahtjevnom tehnikom bakroreza, a već je napravio niz velikih umjetničkih djela. Jednu izložbu imao je i u Rimu, istaknula je ravnateljica knjižnice.

Anto Pranjkić je predstavljajući svoje djelo istaknuo kako su ove misli nastale kao plod razmišljanja na svakodnevne brige i okolnosti koje nas okružuju, a objavljivane su u specijalnim emisijama Radio Marije BiH i radio Marije Srbije u emisiji pod nazivom “Živjeti od ruže”. Stoga je takvo i ime same zbirke. Pročitao je par svojim misli i poklonio svoju novu zbirku basni “Vrline i mane” učenice trećeg razreda osnovne škole Giti Moštak.

Govoreći o izložbi Radoslava Halužana gospođa Verica Kovač, predsjednica udruge kreativnih amatera iz Zagreba napomenula je kako je Radoslav Halužan svoju ljubav prema likovnoj umjetnosti i bakrorezu već okrunio sa stotinjak svojih djela, koja nisu jednostavna.

– Ova djela zahtijevaju mnogo znanja, talenta, rada i strpljenja. A izrada jednog djela traje oko mjesec dana. Halužan je, kao istaknuti član naše Udruge imao čast biti i na audijenciji kod Svetoga oca Franje. Poklonio mu je jednu sliku i svakim danom oduševljava nas svojim uradcima, djelovanjem i radom u našoj Udruzi, kazala je gospođa Kovač.

Umjetnik Radoslav Halužan zahvalio se svima nazočnima na odzivu na otvaranje njegove izložbe “Kristov dolazak” iskazao svoje opredjeljenje za rad iz ljubavi, jer djela koja je napravio su plod isključivo njegove ljubavi prema umjetnosti, a ne želja za zaradom, jer ova djelu su i zbog svoje vrijednosti i vrlo skupocjena.

– Radim zato što to volim i sretan sam zbog toga. Motive sam birao tako da zadovoljim i svoju ljubav prema dragom Bogu i prema ljudima, a među mojih stotinjak uradak izradio sam i Križni put te mnoge druge motive. Među motivima se nalaze i različiti grbovi, a jedan takav poklonio sam Svetom ocu Franji. Taj bakrorez sadrži motive Svete Stolice i Hrvatske. Želio sam da se Sveti Otac, svaki put kada vidi bakrorez sjeti i naše domovine, kazao je, između ostaloga, ovom prigodom umjetnik Radoslav Halužan na otvaranju svoje izložbe u Zaboku.

Izložba će biti otvorena do 31. prosinca 2018. godine.

Marko LESKOVAR

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Marija Dubravac objavila još jednu sjajnu zbirku domoljubnih pjesama

Objavljeno

na

Jedna od najboljih hrvatskih pjesnikinja, Marija Dubravac, koja već 50 godina živi u Australiji (rodom iz Štitara, Slavonija) ovih je dana objavila novu, sedmu, knjigu pjesama – „Dok mu hrašće bura vije“.

Knjiga donosi (na oko 440 stranica)  niz domoljubnih pjesama, od koje su mnoge posvećene hrvatskim braniteljima, Domovini, obitelji, ili pak dobro poznatim povijesnim ličnostima i događanjima. Mnoge su joj i uglazbljene, a poglavito se ističu one koje je uglazbio Stanko Šarić i snimio s „Najboljim hrvatskim tamburašima“.

U predgovoru Žarko Dugandžić piše da je riječ o književnici koja je „potpuno uživljena u svaku poru hrvatskog bića, koja izgara za svojim rodnim krajem, za Hrvatskom, kojoj je posvetila svaki trenutak svojega ovozemaljskog života“ te da je ona „svjetionik hrvatskog domoljublja.“

„Kako bi lakše razumjeli moju patnju za rodnim krajem, dovoljno je spomenuti kako od 1969.-1991., zbog komunizma, poput golemog broja hrvatskih sinova i kćeri, nisam vidjela Štitare, moje rodno selo, te oca i majku koji umriješe željni mene i ja njih – svojedobno je kazala, prigodom otkrivanja njezine spomen-ploče i zasađenog hrasta njoj u čast u parku osnovne škole u njezinom rodnom mjestu. Tada je i poručila da je svoju neizrecivu tugu zbog gubitka Domovine i roditelja pretočila u pjesme, koje su joj, ustvrdila je, bila „najveća utjeha na trnovitim putovima tuđine“.

Svoju zbirku, ilustriranu brojnim fotografijama, s ljubavlju je posvetila „svakom živom i pokojnom hrvatskom iseljeniku – patniku, istinskom domoljubu, na sve četiri strane svijeta, koji unatoč proživljenim mukama u tuđini, poput stoljetnoga hrasta, čije grane trgahu najljući cikloni i oluje, ostade neslomljiv, vjeran Bogu i idealima svojih predaka“.

Na kraju ove vrijedne i zanimljive knjige, književnica je objavila i popis hrvatskih domoljuba: ubijenih, nestalih i onih koje UDBA nije uspjela ubiti ili oteti.

Sve u svemu, ovo je, po ocjenama kritičara, a još više njenih brojnih čitatelja, odlična, sjajna zbirka pjesama, vrhunske, originalne majstorice pisane riječi.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje trilogije Višnje Starešine 11.12. u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

U utorak 11.12 u 19 sati u dvorani Vijenac nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a bit će predstavljena trilogija Višnje Starešine, koja u tri knjige prati hrvatski put kroz  međunarodni ratni, mirovni i sudski laboratorij, od Haaga 1991. i bitke za međunarodno priznanje države do Haaga 2017. i posljednje presude Haaškoga suda, političkom i vojnom vrhu  Herceg- Bosne. Uz autoricu, knjige će predstaviti Ivana Petrović, vanjskopolitička komentatorica i urednica na Novoj tv i dr Ivica Šola, profesor komunikologije i politički komentator.

Trilogija se sastoji od obnovljenog i značajno dopunjenog izdanja knjige  Vježbe u laboratoriju Balkan: Rat i mirovni proces 1991-1995., dopunjenog izdanja knjige Haaška formula: Pioniri međunarodne pravde i knjige Hrvati pod KOS-vim krilom: Završni račun Haaškog suda.

“Mislim da ova trilogija ima posebnu važnost u našem  kulturnom, društvenom i znanstvenom kontekstu, kao da su sve tri  knjige pisane ovih dana. U onom vremenu u kojem su nastajale bile su zapravo anticipacija našeg sadašnjeg povijesnog trenutka. Možda bi bilo prejako reći, ali ja ću se usuditi možda i to reći : da su ove knjige imale i imaju proročki naboj”, rekao je na prvom predstavljanju trilogije u ime suizdavača  dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dodavši da one: „zapravo tvore onu središnju os oko koje se raspliće povijest događaja važnih za stvaranje samostalne Hrvatske, ali i za razumijevanje svih onih procesa koji su to nastojali spriječiti ili onemogućiti i koji dandanas  sprečavaju našu domovinu da živi i diše punim plućima svoju slobodu i svoju samostalnost.

Dr. Davor Derenčinović, predstojnik katedre za kazneno pravo na Pravnome fakultetu u  Zagrebu je pak ustvrdio da su: “ Ove istine o kojima je u ove tri knjige pisala gđa. Starešina  zapravo stare istine. Samo je pitanje kome su one bile poznate. A i oni kojima su bile poznate, često se nisu mogli čuti  na pravim mjestima, zato što oni nisu bili dio tzv. mainstreama. A oni koji su bili dio tog mainstreama,  iz danas poznatih razloga nisu o tome progovarali. A mogli su, i trebali su. Danas možemo o tome na drugi način progovarati, ovo nisu vremena kada bi neki nedobronamjerni  na te istine mogli upirati prstom nazivajući ih urotama ili teorijama zavjere.….“

Prema Davoru Ivi Stieru, zastupniku u Saboru RH i bivšem ministru vanjskih poslova, ova trilogija Višnje Starešine nije samo „plod  njezina izvjestiteljskog rada u Ženevi i kasnije u Haagu, nije niti samo prikaz i tumačenje ključnih procesa u stvaranju moderne hrvatske države finim i preciznim analitičkim pristupom. Sve je to dakako prisutno. No povrh svega toga, nudeći formulu za razumijevanje na prvi pogled kompliciranih poteza globalnih i kontinentalnih sila  Višnja Starešina pokazuje put kojim Hrvatska i danas može osigurati svoje interese u svijetu koji se neprestano mijenja. Odgovorno igrajući takvu ulogu Hrvatska može samopouzdanije i učinkovitije djelovati i prema svome jugoistoku. To je naravno esencijalno važno zbog svega onoga što Starešina analitički izlaže u svojim knjigama vezano uz situaciju u BiH, položaj Hrvata u BiH te za oblikovanje odnosa u susjednoj regiji jugoistočne Europe. Ali ne po šabloni starih jugoslavenskih struktura, već u skladu s interesima moderne hrvatske države. U tom pogledu, ova je trilogija ujedno i poticaj i putokaz za razvoj takve državne politike.“

U predstavljanju trilogije u  Vijencu, predstavljači I. Petrović, I Šola i V. Starešina, kako najavljuju, neće zaobići niti zbivanja u današnjem „laboratoriju“ i Hrvatskoj u njemu.

Više o informacija knjigama  i filmovima Višnje Starešine i mogućnostima njihove narudžbe možete saznati na  njezinim mrežnim stranicama: www.visnjastaresina.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari