Pratite nas

Kultura

U Gradskoj knjižnici ‘Ksaver Šandor Đalski’ Advent započeo neskavidašnjim događajem

Objavljeno

na

PROMOCIJOM KNJIGE “ŽIVJETI OD RUŽE I” ANTE PRANJKIĆA I  OTVARANJEM IZLOŽBE “KRISTOV DOLAZAK” RADOSLAVA HALUŽANA ZAPOČELO KULTURNO OBILJEŽAVANJE OVOGODIŠNJEG “DOŠAŠĆA” U ZABOKU

Gradska knjižnica “Ksaver Šandor Đalski” i ovog je Adventa svojim korisnicima i posjetiteljima priredila kulturnu poslasticu. 05. prosinca organiziran je nesvakidašnji kulturni događaj. Izložba bakroreza “Kristov dolazak” poznatog bakrorezca Radoslava Halužana i promocija zbirke poticajnih misli i crtica “Živjeti od ruže I” autora Ante Pranjkića. Otvarajući ovaj događaj ravnateljica knjižnice gospođa Branka Vrbanec istaknula je kako je ovo prigodan trenutak s prigodnim gostima rekavši kako oba autora imaju svoju osebujnost u svijetu umjetnosti i kulture.

– Anto Pranjkić je autor s velikim brojem književnih djela, koja je doista teško i pobrojiti, a ove je godine je i najzastupljeniji autor u manifestaciji “Mjesec hrvatske knjige”. U svojoj zbirci crtica govori prigodne misli u ovom adventskom vremenu, koje će nas zasigurno obradovati i potaknuti na pozitivno razmišljanje ovo vrijeme. Također Radoslav Halužan je umjetnik koji svoja djela izrađuje izuzetno teškom i zahtjevnom tehnikom bakroreza, a već je napravio niz velikih umjetničkih djela. Jednu izložbu imao je i u Rimu, istaknula je ravnateljica knjižnice.

Anto Pranjkić je predstavljajući svoje djelo istaknuo kako su ove misli nastale kao plod razmišljanja na svakodnevne brige i okolnosti koje nas okružuju, a objavljivane su u specijalnim emisijama Radio Marije BiH i radio Marije Srbije u emisiji pod nazivom “Živjeti od ruže”. Stoga je takvo i ime same zbirke. Pročitao je par svojim misli i poklonio svoju novu zbirku basni “Vrline i mane” učenice trećeg razreda osnovne škole Giti Moštak.

Govoreći o izložbi Radoslava Halužana gospođa Verica Kovač, predsjednica udruge kreativnih amatera iz Zagreba napomenula je kako je Radoslav Halužan svoju ljubav prema likovnoj umjetnosti i bakrorezu već okrunio sa stotinjak svojih djela, koja nisu jednostavna.

– Ova djela zahtijevaju mnogo znanja, talenta, rada i strpljenja. A izrada jednog djela traje oko mjesec dana. Halužan je, kao istaknuti član naše Udruge imao čast biti i na audijenciji kod Svetoga oca Franje. Poklonio mu je jednu sliku i svakim danom oduševljava nas svojim uradcima, djelovanjem i radom u našoj Udruzi, kazala je gospođa Kovač.

Umjetnik Radoslav Halužan zahvalio se svima nazočnima na odzivu na otvaranje njegove izložbe “Kristov dolazak” iskazao svoje opredjeljenje za rad iz ljubavi, jer djela koja je napravio su plod isključivo njegove ljubavi prema umjetnosti, a ne želja za zaradom, jer ova djelu su i zbog svoje vrijednosti i vrlo skupocjena.

– Radim zato što to volim i sretan sam zbog toga. Motive sam birao tako da zadovoljim i svoju ljubav prema dragom Bogu i prema ljudima, a među mojih stotinjak uradak izradio sam i Križni put te mnoge druge motive. Među motivima se nalaze i različiti grbovi, a jedan takav poklonio sam Svetom ocu Franji. Taj bakrorez sadrži motive Svete Stolice i Hrvatske. Želio sam da se Sveti Otac, svaki put kada vidi bakrorez sjeti i naše domovine, kazao je, između ostaloga, ovom prigodom umjetnik Radoslav Halužan na otvaranju svoje izložbe u Zaboku.

Izložba će biti otvorena do 31. prosinca 2018. godine.

Marko LESKOVAR

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

‘Vltava’ – čarobna glazba satkana od uzvišene ljubavi prema naciji, domovini i zavičaju

Objavljeno

na

Objavio

Bedřich Smetana (1824-1884.) otac češke glazbe, utemeljitelj nacionalne opere, skladatelj i dirigent bio je u svojoj 50-oj godini života gluh, tako da na premijeri nije mogao čuti svoje remek-djelo, “Vltavu”, jedinstvenu, čarobnu simfonijsku pjesmu iz ciklusa “Moja Domovina” (“Má Vlast”).

Nije rođen u Pragu (iako se njegovo ime obično veže uz glavni grad Češke), nego u Litomyšlu, malom gradiću istočno od Praga na samoj granici Češke i Moravske, na području na kojemu je službeni jezik bio njemački. Češki je naučio tek kasnije, ali možda je upravo ta odvojenost od materinjeg jezika, pisma i češke kulture u mladom skladatelju i probudila još veću i gorljiviju ljubav prema Rodu i Domovini.

Bila mu je namijenjena sudbina pivara (jer time se bavio njegov otac), ali život ga je odveo na drugu stranu, jer se Bedřich već sa šest godina pokazao vrhunskim glazbenim talentom i nastupio pred publikom na koncertu kao pijanist. Osim klavira, učio je svirati violinu, ali je ipak ostao najpoznatiji po svojim sjajnim skladbama što ih je stvarao najprije zanesen ljubavlju prema ženama koje je volio, a potom i opusom u kojemu je slavio Domovinu, češku povijest i svoju ljubav prema zavičaju.

Ovaj glazbeni virtuoz, dirigent, pedagog i skladatelj, svjetskoj je baštini ostavi dragocjena djela među kojima su najznačajnija:

  • opere “Prodana nevjesta”, “Libuša”, “Dalibor”
  • grandiozni ciklus od 6 simfonijskih pjesama (“Moja domovina”)
  • slavna i čarobna simfonijska pjesma “Vltava”

Uzor Smetani bio je Franz Liszt s kojim je bio i veliki prijatelj, a posvetio mu je i skladbu Šest karakterističnih komada. Na nagovor Liszta Smetana je utemeljio Klavirski institut u Pragu koji ubrzo postaje važno središte glazbenog života. U to vrijeme (do 1856. godine) u Češkoj njegova djela i nisu bila tako poznata. Velike uspjehe postiže tek u Švedskoj (kuda odlazi nakon uvođenja Bachovog apsolutizma). U Göteborgu provodi 5 godina. Postaje poznati i priznati zborski dirigent, pijanist, a utemeljio je i glazbenu školu. Pored svega toga sklada i svoja prva važnija djela (simfonijske pjesme Richard III., Wallensteinov logor i Hakon Jarl).

U Prag se vraća poslije pada Bachovog apsolutizma i radi na utemeljenju nacionalne opere (jer do tada su u Češkoj operna djela izvođena na njemačkom jeziku).

Godine 1866. sklada svoju prvu operu – Braniboři v Čechách /Brandenburžani u Češkoj, a njezina je praizvedba upriličena u Privremenom kazalištu. Ovo je djelo postiglo sjajan uspjeh.

Grandiozni ciklus “Moja domovina” predstavlja jedinstvenu i neponovljivu i snažnu tonsku apoteozu mita i povijesti češke nacije, a cjelokupno djelo Bedřicha Smetane skladna je sinteza nacionalnih i aktualnih europskih glazbenih elemenata upotpunjena savršenim umjetničkim izrazom.

Čovjek ne mora biti Čeh pa da mu srce zaigra kad čuje ove harmonične zvuke koji se tako ljupko upotpunjuju, sljubljuju i stapaju u cjelinu u zadivljujućem, sjajnom i očaravajućem glazbenom remek-djelu što ga može stvoriti samo biće ispunjeno Božjim nadahnućem i žarkom ljubavlju prema Domovini koja se ne da niti može mjeriti nikakvim ovozemaljskim mjerilima.

U svome je Dnevniku na jednom mjestu ovaj veliki skladatelj zapisao: “Ja sam oruđe više sile…jedanput ću u tehnici postati Liszt, a u skladanju Mozart.”

Zaplovimo Vltavom…i uživajmo u krajoliku zavičaja neponovljivog Smetane…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

NEMOJ ME ZABORAVITI!

Objavljeno

na

Objavio

Napisat ću dio priče,
samo kraj će sretan biti
i sad čujem kako viče:
NEMOJ ME ZABORAVITI!

Heroj Domovinskog rata,
kojeg crna zemlja krije,
čekala je sestra brata,
vratio se nikad nije!

Čekala je majka sina
i brisala suze s lica,
uze joj ga Domovina,
pokri sveta trobojnica!

I otac ga ček’o dugo
al morao je jedno znati:
slomit ćeš mu srce tugo
pa ga neće dočekati.

Ali će ga zagrliti
u kraljevstvu Božje sreće,
tek će oni sretni biti
tu gdje tuga ući neće!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Još te čuvam, košuljo sveta!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari