Connect with us

Kultura

U Gradskoj knjižnici ‘Ksaver Šandor Đalski’ Advent započeo neskavidašnjim događajem

Objavljeno

on

PROMOCIJOM KNJIGE “ŽIVJETI OD RUŽE I” ANTE PRANJKIĆA I  OTVARANJEM IZLOŽBE “KRISTOV DOLAZAK” RADOSLAVA HALUŽANA ZAPOČELO KULTURNO OBILJEŽAVANJE OVOGODIŠNJEG “DOŠAŠĆA” U ZABOKU

Gradska knjižnica “Ksaver Šandor Đalski” i ovog je Adventa svojim korisnicima i posjetiteljima priredila kulturnu poslasticu. 05. prosinca organiziran je nesvakidašnji kulturni događaj. Izložba bakroreza “Kristov dolazak” poznatog bakrorezca Radoslava Halužana i promocija zbirke poticajnih misli i crtica “Živjeti od ruže I” autora Ante Pranjkića. Otvarajući ovaj događaj ravnateljica knjižnice gospođa Branka Vrbanec istaknula je kako je ovo prigodan trenutak s prigodnim gostima rekavši kako oba autora imaju svoju osebujnost u svijetu umjetnosti i kulture.

– Anto Pranjkić je autor s velikim brojem književnih djela, koja je doista teško i pobrojiti, a ove je godine je i najzastupljeniji autor u manifestaciji “Mjesec hrvatske knjige”. U svojoj zbirci crtica govori prigodne misli u ovom adventskom vremenu, koje će nas zasigurno obradovati i potaknuti na pozitivno razmišljanje ovo vrijeme. Također Radoslav Halužan je umjetnik koji svoja djela izrađuje izuzetno teškom i zahtjevnom tehnikom bakroreza, a već je napravio niz velikih umjetničkih djela. Jednu izložbu imao je i u Rimu, istaknula je ravnateljica knjižnice.

Anto Pranjkić je predstavljajući svoje djelo istaknuo kako su ove misli nastale kao plod razmišljanja na svakodnevne brige i okolnosti koje nas okružuju, a objavljivane su u specijalnim emisijama Radio Marije BiH i radio Marije Srbije u emisiji pod nazivom “Živjeti od ruže”. Stoga je takvo i ime same zbirke. Pročitao je par svojim misli i poklonio svoju novu zbirku basni “Vrline i mane” učenice trećeg razreda osnovne škole Giti Moštak.

Govoreći o izložbi Radoslava Halužana gospođa Verica Kovač, predsjednica udruge kreativnih amatera iz Zagreba napomenula je kako je Radoslav Halužan svoju ljubav prema likovnoj umjetnosti i bakrorezu već okrunio sa stotinjak svojih djela, koja nisu jednostavna.

– Ova djela zahtijevaju mnogo znanja, talenta, rada i strpljenja. A izrada jednog djela traje oko mjesec dana. Halužan je, kao istaknuti član naše Udruge imao čast biti i na audijenciji kod Svetoga oca Franje. Poklonio mu je jednu sliku i svakim danom oduševljava nas svojim uradcima, djelovanjem i radom u našoj Udruzi, kazala je gospođa Kovač.

Umjetnik Radoslav Halužan zahvalio se svima nazočnima na odzivu na otvaranje njegove izložbe “Kristov dolazak” iskazao svoje opredjeljenje za rad iz ljubavi, jer djela koja je napravio su plod isključivo njegove ljubavi prema umjetnosti, a ne želja za zaradom, jer ova djelu su i zbog svoje vrijednosti i vrlo skupocjena.

– Radim zato što to volim i sretan sam zbog toga. Motive sam birao tako da zadovoljim i svoju ljubav prema dragom Bogu i prema ljudima, a među mojih stotinjak uradak izradio sam i Križni put te mnoge druge motive. Među motivima se nalaze i različiti grbovi, a jedan takav poklonio sam Svetom ocu Franji. Taj bakrorez sadrži motive Svete Stolice i Hrvatske. Želio sam da se Sveti Otac, svaki put kada vidi bakrorez sjeti i naše domovine, kazao je, između ostaloga, ovom prigodom umjetnik Radoslav Halužan na otvaranju svoje izložbe u Zaboku.

Izložba će biti otvorena do 31. prosinca 2018. godine.

Marko LESKOVAR

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari