Pratite nas

Kultura

U Gradskoj knjižnici ‘Ksaver Šandor Đalski’ Advent započeo neskavidašnjim događajem

Objavljeno

na

PROMOCIJOM KNJIGE “ŽIVJETI OD RUŽE I” ANTE PRANJKIĆA I  OTVARANJEM IZLOŽBE “KRISTOV DOLAZAK” RADOSLAVA HALUŽANA ZAPOČELO KULTURNO OBILJEŽAVANJE OVOGODIŠNJEG “DOŠAŠĆA” U ZABOKU

Gradska knjižnica “Ksaver Šandor Đalski” i ovog je Adventa svojim korisnicima i posjetiteljima priredila kulturnu poslasticu. 05. prosinca organiziran je nesvakidašnji kulturni događaj. Izložba bakroreza “Kristov dolazak” poznatog bakrorezca Radoslava Halužana i promocija zbirke poticajnih misli i crtica “Živjeti od ruže I” autora Ante Pranjkića. Otvarajući ovaj događaj ravnateljica knjižnice gospođa Branka Vrbanec istaknula je kako je ovo prigodan trenutak s prigodnim gostima rekavši kako oba autora imaju svoju osebujnost u svijetu umjetnosti i kulture.

– Anto Pranjkić je autor s velikim brojem književnih djela, koja je doista teško i pobrojiti, a ove je godine je i najzastupljeniji autor u manifestaciji “Mjesec hrvatske knjige”. U svojoj zbirci crtica govori prigodne misli u ovom adventskom vremenu, koje će nas zasigurno obradovati i potaknuti na pozitivno razmišljanje ovo vrijeme. Također Radoslav Halužan je umjetnik koji svoja djela izrađuje izuzetno teškom i zahtjevnom tehnikom bakroreza, a već je napravio niz velikih umjetničkih djela. Jednu izložbu imao je i u Rimu, istaknula je ravnateljica knjižnice.

Anto Pranjkić je predstavljajući svoje djelo istaknuo kako su ove misli nastale kao plod razmišljanja na svakodnevne brige i okolnosti koje nas okružuju, a objavljivane su u specijalnim emisijama Radio Marije BiH i radio Marije Srbije u emisiji pod nazivom “Živjeti od ruže”. Stoga je takvo i ime same zbirke. Pročitao je par svojim misli i poklonio svoju novu zbirku basni “Vrline i mane” učenice trećeg razreda osnovne škole Giti Moštak.

Govoreći o izložbi Radoslava Halužana gospođa Verica Kovač, predsjednica udruge kreativnih amatera iz Zagreba napomenula je kako je Radoslav Halužan svoju ljubav prema likovnoj umjetnosti i bakrorezu već okrunio sa stotinjak svojih djela, koja nisu jednostavna.

– Ova djela zahtijevaju mnogo znanja, talenta, rada i strpljenja. A izrada jednog djela traje oko mjesec dana. Halužan je, kao istaknuti član naše Udruge imao čast biti i na audijenciji kod Svetoga oca Franje. Poklonio mu je jednu sliku i svakim danom oduševljava nas svojim uradcima, djelovanjem i radom u našoj Udruzi, kazala je gospođa Kovač.

Umjetnik Radoslav Halužan zahvalio se svima nazočnima na odzivu na otvaranje njegove izložbe “Kristov dolazak” iskazao svoje opredjeljenje za rad iz ljubavi, jer djela koja je napravio su plod isključivo njegove ljubavi prema umjetnosti, a ne želja za zaradom, jer ova djelu su i zbog svoje vrijednosti i vrlo skupocjena.

– Radim zato što to volim i sretan sam zbog toga. Motive sam birao tako da zadovoljim i svoju ljubav prema dragom Bogu i prema ljudima, a među mojih stotinjak uradak izradio sam i Križni put te mnoge druge motive. Među motivima se nalaze i različiti grbovi, a jedan takav poklonio sam Svetom ocu Franji. Taj bakrorez sadrži motive Svete Stolice i Hrvatske. Želio sam da se Sveti Otac, svaki put kada vidi bakrorez sjeti i naše domovine, kazao je, između ostaloga, ovom prigodom umjetnik Radoslav Halužan na otvaranju svoje izložbe u Zaboku.

Izložba će biti otvorena do 31. prosinca 2018. godine.

Marko LESKOVAR

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Falio si oče

Objavljeno

na

Objavio

Teško je odrastati bez oca, bilo da te ostavio na ovaj ili onaj način ali teško je!
Mnogi čeznu za svojom djecom ali su primorani napustiti ih zbog one kore kruha, mnogi to rade zbog svoje neodgovornosti! Bilo kako bilo:

Falio si oče

Pročitaj oče što ti imam reći,
ništa ne može stati na put sreći.
Iako mi život nije bio bajka,
bez tebe podiže me majka!

Svu ljubav svijeta mi je dala
a kad bi od umora pala,
znala je svoju tugu da skrije,
osim tebe ništa falilo mi nije.

Samo ti si falio mi oče.
Bez tebe bio sam siroče
i često bi svoje suze krio,
ali sve sam ti oče oprostio!

Da si samo jednom u životu
poklonio mi svoju dobrotu,
da sam jednom sjeo ti u krilo
čini mi se,lakše bi mi bilo.

Od djetinjstva prođe mnogo ljeta,
meni su moja djeca blago svijeta.
Često život čudne priče piše,
ni ja oče,siroče nisam više!

Pružam njima što ti nisi meni
i ne dam bolnoj uspomeni
da u moje srce se uvuče,
živim za sutra,zaboravljam juče’.

Pišem ti priču djetinjstva mog,
oprostio sam ja,oprostit će i Bog
i nikada te ovo upitao ne bi,
ali možeš li oče ti oprostit sebi?

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

ZABORAVLJENI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Milas: Rekli su mi kako je katolički školski centar ‘Sveti Ivan Pavao Drugi’ izniman primjer kvalitete

Objavljeno

na

Objavio

Izvor za tekst i fotografije: facebook stranica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Državni tajnik Zvonko Milas boravio u Bihaću
 

– U Bihaću smo u Katoličkom školskom centru gdje smo se našli s predstavnicima te obrazovne ustanove koja ima određene probleme u svom funkcioniranju. Da budem precizniji, problem je u financiranju. Tim povodom imali smo sastanke s predstavnicima Unsko-sanske županije i grada Bihaća. Postigli smo dogovor da će Unsko-sanska županija kao nadležna instanca za financiranje obrazovnih ustanova na ovom području na svom sljedećem skupštinskom zasjedanju učiniti sve kako bi KŠC “Sveti Ivan Pavao Drugi” našao svoje mjesto u njihovom proračunu, kazao je Milas

Državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas danas je posjetio Bihać gdje se sastao s predstavnicima  tamošnjeg Katoličkog školskog centra te s predstavnicima lokalne i regionalne vlasti: gradonačelnikom grada Bihaća Šuhretom Fazlićem i premijerom Unsko-sanske županije Mustafom Ružnićem. Posjet Bihaću državni tajnik iskoristio je i  za posjet kući časnih sestara Klanjateljica krvi Kristove, koje ove godine obilježavaju 125 godina od dolaska i djelovanja u ovdašnjoj župi Svetog Antuna Padovanskog.

Državni tajnik Milas se najduže zadržao u prostorijama Katoličkog školskog centra “Sveti Ivan Pavao Drugi” gdje je razgovarao s ravnateljem vlč. Borisom Ljevakom o situaciji u ovoj obrazovnoj ustanovi. Nakon današnjih sastanaka, gospodin Milas dao je i intervju novinarki Ivani Perkovac za “Glas Hrvatske” u kojem je naglasio razloge posjeta ovom području.

– U Bihaću smo u Katoličkom školskom centru gdje smo se našli s predstavnicima te obrazovne ustanove koja ima određene probleme u svom funkcioniranju. Da budem precizniji, problem je u financiranju. Tim povodom imali smo sastanke s predstavnicima Unsko-sanske županije i grada Bihaća. Postigli smo dogovor da će Unsko-sanska županija kao nadležna instanca za financiranje obrazovnih ustanova na ovom području na svom sljedećem skupštinskom zasjedanju učiniti sve kako bi KŠC “Sveti Ivan Pavao Drugi” našao svoje mjesto u njihovom proračunu, kazao je Milas i izrazio svoje mišljenje kako je iznimno zadovoljan čuvši riječi od predstavnika vlasti kako je KŠC kao obrazovna ustanova iznimno kvalitetna te je to i jedan od razloga što je i opstao cijelo ovo vrijeme i obećanja kako će on dobiti puninu u financiranju na zadovoljstvo osoblja i 500 učenika, kako onih iz osnovnih škola tako i srednjoškolaca, kazao je Milas i istakao kako ovu školu većim dijelom pohađaju učenici nehrvatske nacionalnosti.

Od drugih problema koji muče Hrvate koji žive u Bihaću i Unsko-sanskoj županiji najveći su iz područja cestovne infrastrukture (ceste, prilazi,…), kazao je državni tajnik što otežava normalan život.

– U tom smislu dogovorili smo se da se ubrzo ponovno nađemo i mi, ali i kolege iz središnjeg ureda za obnovu, Gradonačelnik i premijer i potražimo rješenja koja će pomoći Hrvatima da im život bude što jednostavniji, što ljepši i što bolji, čime će se oplemeniti i životi drugih ljudi koji žive na ovom području kazao je za “Glas Hrvatske” državni tajnik Zvonko Milas za vrijeme svoga posjeta Bihaću i Unsko-sanskoj županiji.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari