Connect with us

Komentar

U Grazu zbog terorizma uhićen i rođak zastupnika »Domovine« i savjetnika Bakira Izetbegovića

Objavljeno

-

Suad Ramić iz Osmaka, koji je nedavno uhićen u Grazu u Austriji zbog veza s terorističkom grupom “Islamska država”, najbliži je rođak Edina Ramića, zastupnika “Domovine” u Narodnoj skupštini Republike Srpske i savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

[dropcap color=”#666666″ font=”0″]A[/dropcap]ustrijska policija nedavno je provela akciju uhićenja islamista koji su među muslimanima u toj zemlji širili propagandu “Islamske države”, u kojoj je uhićeno 13 osoba, a kao glavni osumnjičeni navode se Mirsad Omerović, državljanin Srbije, te dva državljana BiH, Suad Ramić i Sandi Suljić.

Mirsad Omerović je pod imenom Ebu Tejma radio kao imam u Udruženju “Altun-Alem” u drugom bečkom okrugu, a na teret mu se stavlja članstvo u terorističkim organizacijama, te novačenje muslimana u Austriji za rat u Iranu i Siriji, u okviru postrojbi “Islamske države”.

Uhićeni Ramić i Suljić terete se za širenje mržnje i radikalnih stavova, kao i za djelovanje u svrhu novačenja austrijskih muslimana u redove “Islamske države”.

sippaaStručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević napominje da ova akcija ponovo otkriva trag koji vodi do Bakira Izetbegovića, zbog čega nije na najbolji način prikazana u medijima u Federaciji BiH, koji su se pobrinuli da javnost bude obaviještena samo o uhićenju Mirsada Omerovića – Ebu Tejme, koji je samo porijeklom iz Tutina, a ima BiH državljanstvo i dugo vremena je proveo u Gornjoj Maoči.

“U sarajevskoj propagandi Ebu Tejma je postao ‘terorista iz Srbije’, baš kao i Mevlid Jašarević. Upravo zato nije bilo ni spomena o uhićenju Sandija Suljića iz Zenice i Suada Ramića iz Osmaka”, rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, iako je Suljić bio jedan od odgovornih u kompaniji “Med-beg”, registriranoj u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja, ipak je uhićenje Suada Ramića posebno značajno.

“Riječ je o najbližem rođaku Edina Ramića, savjetnika Bakira Izetbegovića, koji je na listi ‘Domovine’ izabran u Narodnu skupštinu Republike Srpske”, upozorava Galijašević.

On je napomenuo da je medijsko prikrivanje ozbiljnosti terorističke prijetnje nastavljeno i kroz priopćenje Amara Veiza, šef Odsjeka za borbu protiv terorizma Agencije za istrage i zaštitu BiH.

“Naime, on je ustvrdio da je 150 boraca iz BiH otišlo na strana ratišta, što je nastavak dezinformacija. Po nalazima CIA, francuskog ministarstva sigurnosti, britanskog ministarstva vanjskih poslova i njemačkih službi sigurnosti – oko 350 boraca iz BiH sudjeluje u vojnim formacijama ‘Islamske države”, ističe Galijašević.
On je dodao da, ako se uzme u obzir i priopćenje Veleposlanstva SAD i Nicholasa Hilla, koji tvrde “da nema promjene strategije u borbi protiv terorizma”, onda takva medijska aktivnost otkriva neobaviještenost otpravnika poslova Veleposlanstva SAD, ali i želju da se važne činjenice “priguše” u javnosti.

Galijašević ocjenjuje da je nedavna akcija jedna od najvažnijih sigurnosnih operacija u Europi, posebno ističući važnost činjenice da je akcija provedena u Austriji, koja je još 1995. i 1996. godine vodila istragu protiv Bakira Izetbegovića, El Fatiha el Hasaneina, Hasana Čengića i Senada Šahinpašića Šaje zbog veza s teorizmom i trgovine oružjem.

“Ova akcija ponovo otkriva trag koji vodi do Bakira Izetbegovića i sigurno će biti zanimljivo pratiti politička nastojanja Hilla da Izetbegovića, korumpiranog političara i glavnog pokrovitelja džihadističkih grupa, promovira u ključnog nositelja reformi u BiH”, zaključio je Galijašević. /Srna/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari