Pratite nas

U Hrvatskoj je prepisani diplomski još uvijek skandal i tako bi trebalo ostati

Objavljeno

na

Narodnim je novinama objavljeno da je poništena diploma glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, “stečena” na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu 2011. na nezakonit i nepošten način, prepisivanjem diplomskog rada drugog studenta. Nadamo se da ovaj slučaj ne će na tome završiti, bilo bi razumno da uslijede još dvije stvari.Prva je bezuvjetna i trajna zabrana pristupa za Milijana Brkića bilo kojoj sastavnici visokog školstva u Hrvatskoj. Time bi državaposlala jasnu poruku da čvrsto stoji iza sustava obrazovanja, posebicevisokog, kao temeljnog i ključnog preduvjeta bolje sadašnjosti i budućnosti Hrvatske, i da cijeni napore ogromne većine studenata koji do svojih diploma dolaze vlastitim radom i marljivošću.

Svaka mjera koja ne bi bila bezuvjetna i trajna poslala bi, međutim, drugu poruku, da se visokoškolska diploma može steći ili pokušati steći prijevarom, pa ako se prijevara otkrije, onda se može pokušati poštenim načinom (ili ponovnim pokušajem prijevare!).

Naravno da je potrebno istražiti i odgovornost nastavnika kod kojeg (ili kojih) je Milijan Brkić “diplomirao”. Naime, po medijima se piše da Brkićev slučaj nije bio jedini na toj školi. Ako je to točno, i ako se i ostali slučajevi odnose na istog nastavnika (ili iste nastavnike), onda ni tom nastavniku (tim nastavnicima) ne bi smjelo biti mjesta u sustavu obrazovanja Republike Hrvatske.

Vrijede li akademski kriteriji ili ne?

Druga stvar koja bi se trebala dogoditi je brza i jasna reakcija HDZ-a, stranke u kojoj je Milijan Brkić još uvijek glavni tajnik, kad već on sam ništa nije poduzeo. Naravno da ta mjera ne bi smjela biti samo micanje s mjesta glavnog tajnika, već i isključenje iz stranke. Samo tako bi HDZ poslao jasnu poruku svojim članovima, svojim potencijalnim biračima i cijeloj Hrvatskoj.

Svaki pokušaj obrane Milijana Brkića, bilo pozivanjem na njegovo poštenje, sposobnosti, domoljublje, zasluge za stranku, itd., bilo isticanjem da on nije jedini koji je tako nešto učinio (što zasigurno nije!), značilo bi samo jedno, da vrh HDZ-a nema ni volje ni snage okončati duboku krizu morala u kojoj se Hrvatska našla, pa čak ni u vlastitim redovima, a kamoli li onda da se stvari mogu ispraviti na razini zemlje. Tako se ne može stvarno činiti dobro i Hrvatsku učiniti poštenijom i boljom državom.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Film „Gospa od Utočišta“ na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu 11. i 12. prosinca 2017. godine.

Na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI., Josipa Sadlera 5 u Sarajevu, 11. prosinca s početkom u 19 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

Drugog dana posjeta planiran je susret župana Bože Galića i kardinala Vinka Puljića. U sastavu izaslanstva biti će i producent filma Antun Ivanković.

Gospa od utočišta (insert iz filma) from Artizana on Vimeo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari