U Hrvatskoj manjine imaju veća prava nego BiH Hrvati u svojoj zemlji

  0

  Prof. dr. sc. Nino Raspudić na predavanju pod nazivom „Hrvatska i Hrvati u BiH između EU i Balkana“ večeras u sisačkom Velikom Kaptolu istaknuo je da je Hrvatska jedina zemlja koja je mirno promatrala političko eliminiranje svoga naroda u drugoj državi, te da u Hrvatskoj nacionalne manjine imaju veća prava nego bosansko-hercegovački Hrvati u svojoj zemlji.

  Raspudić se tijekom predavanja osvrnuo i na poziciju Hrvata u BiH i odnos RH prema tom pitanju što je najviše pobudilo interes posjetitelja u prepunoj dvorani Velikog kaptola.

  “Hrvatska je jedina zemlja koja je mirno promatrala političko eliminiranje svoga naroda u drugoj državi. Bojim se da Hrvati u Bosni i Hercegovini uskoro neće biti konstitucionalni narod već nacionalna manjina, a u Hrvatskoj nacionalne manjine imaju veća prava nego bosansko-hercegovački Hrvati u svojoj zemlji”, istaknuo je.

  “Ne smijemo sebi dozvoliti da budemo idioti. Ljudima je prekipjelo i žele razgovarati o tome gdje smo stigli kao država i društvo”, ocijenio je Raspudić.

  Najbolje što se dogodilo ulaskom Hrvatske u EU je to što se prestalo govoriti o ulasku u EU. Ništa se nije promjenilo, ocijenio je. Istaknuo je i da je puno veći legitimitet imao referendum za samostalnost Hrvatske, za koji je glasalo 90 posto, nego za ulazak u EU što je podržalo 29 posto  birača.

  Osim o svom viđenju stanja u Hrvatskoj godinu dana nakon ulaska u EU, govorio je i o tome koliko dijelimo europske vrijednosti, a koliko smo još (post)totalitarno društvo (od slučaja Perković do referenduma o braku).

  Referendum o braku je bio, kaže, prekretnica – sada će se morati mudrije postupati s većinom u državi.

  Lustracija u Hrvatskoj je trebala biti simbolički čin, a pokazala se, na slučaju Perković, kao stvarna potreba jer se vidjelo kakve moćne strukture vladaju državom, istaknuo je Raspudić.

  Velik dio rasprave uključivao je i pitanje odnosa društva i političkih elita prema Domovinskom ratu.

  Raspudić je odgovarajući na upit zašto se u školama malo uči o Domovinskom ratu kazao da je žalosno da se bavimo Drugim svjetskim ratom, a potpuno marginaliziramo posljednji pobjednički rat.

  “Do sada smo trebali imati snimljeno barem 50 filmova koji se bave Domovinskim ratom, a imamo svega nekoliko koji uglavnom propituju hrvatsku krivnju. Nema ispričanih priča o junacima rata. Nije dovoljno branitelju dati mirovinu.

  Bitno je dostojanstvo”, kazao je Raspudić.

   

  narod.hr

  facebook komentari