Connect with us

Vijesti

U Hrvatskoj optužnice protiv 1200 Srba

Objavljeno

-

Ovo je još otvoreno pitanje. Ti postupci i dalje imaju političku konotaciju. Riječ je o predmetima u kojima su optuženi čitavi zaseoci, kazao je Vladimir Vukčević.

Beogradske Večernje novosti pišu kako ni 18 godina nakon završetka rata u Hrvatskoj, priča s procesuiranjem Srba za ratne zločine ne samo da nije završena već nije ni blizu okončanja jer broj osumnjičenih, optuženih i osuđenih u odsustvu i dalje raste umjesto smanjuje.

Prije tri godine Državno odvjetništvo Hrvatske Srbiji je dostavilo popis od 900 Srba protiv kojih su podignute optužnice za ratne zločine, a nakon provedene revizije, broj se popeo na 1200 iako je odvjetništvo odustalo od postupka u nešto manje od 100 slučajeva. Radi se o osobama protiv kojih se vodi istraga, optuženima ili osuđenima u odsutnosti.

– Ovo je još otvoreno pitanje. Ti postupci i dalje imaju političku konotaciju. Riječ je o predmetima u kojima su optuženi čitavi zaseoci. Političari i pravosudni organi bi broj procesuiranih trebali svesti na realnu razinu kako bi ljudi mogli putovati bez straha i vraćati se na svoja ognjišta u Hrvatsku – kaže Vladimir Vukčević, glavni tužitelj za ratne zločine Srbije. Novosti tvrde da je popis tajnih optužnica koje je DORH prije devet godina dostavio međunarodnim organizacijama, navodno nabavio Sava Štrbac i njegov “Veritas” koji kaže da je na tom popisu prvo bilo 1993 osoba, a 2010. je smanjen na 1549.

– Kako ni sami Hrvati nisu sigurni tko je na tim popisima pokazuje slučaj hrvatskog generala, koji je zvao Štrpca i pitao je li na popisu jedan njegov prijatelj Srbin – tvrde Novosti.

vecernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari