Pratite nas

Pregled

U Hrvatskoj se provodi obrnuta lustracija

Objavljeno

na

[quote]Nema sreće sve dok hrvatski generali ne lustriraju dvostrukoga haaškog krivokletnika Stjepana Mesića[/quote]

U Hrvatskoj se ponovno raspravlja o potrebi lustracije i to dvostruke lustracije. S pravom se traži da se konačno donese Zakon o lustraciji represivnoga komunističko udbaško kosovskog sustava u kojem bi se prije svega propisalo na koji način lustraciju svesti na one ljude koji su osobno odgovorni i koji su sudjelovali u represiji.

[dropcap]D[/dropcap]akle, to bi trebali biti komunistički nalogodavci i članovi Komiteta koji su donosili političke odluke o progonima i ubojstvima, članovi Udbe i KOS-a koji su te i odluke provodili te tužitelji, suci, lažni svjedoci koji su sudili nevine ljude te intelektualci i novinari koji su svojim lažima opravdavali represiju i progone.

Međutim, u Hrvatskoj se sve više čuju i zahtjevi i za lustracijom svih onih koji su progonili, lažno optuživali i sudili hrvatskim braniteljima, koji su bili proteza tužiteljstva haaškog suda, koji su lažnim optuživanjem i javnom podrškom krivotvorenim optužnicama protiv Domovinskog rata i državnoga i vojnog vodstva Hrvatske kao navodno zločinačke organizacije nanijeli ogromnu štetu Hrvatskoj. Lustracija je nužna jer peta haaška kolona i danas drži ključne pozicije u Hrvatskoj i nakon što je haaški sud odbacio lažne optužbe i ustvrdio nevinost hrvatskih generala ali i nevinost Franje Tuđmana i državnog i vojnog vodstva odbacivši lažne optužbe o etničkom čišćenju. Dakle, traži se konkretna rasprava o djelovanju pete haaške kolone, identificiranju glavnih i odgovornih krivaca za zlo kroz koje je prošla Hrvatska odnosno traži se odgovornost onih koji su krivi što su generali Gotovina, Čermak i Markač i mnogi drugi lažno optuženi i nevini sjedili u zatvorima. Velika je pogreška što se nakon oslobađajućih presuda Gotovini i Markaču nije provela argumentirana rasprava na kojoj bi se utvrdilo tko su perjanice pete haaške kolone u Hrvatskoj, tko su nositelji i provoditelji unutarnje agresije na Hrvatsku, tko su krivci što je Hrvatska optuživana za ono za što nije kriva.

Tko su krivci što su Haaško tužiteljstvo i Haaški sud godinama lažno optuživali Domovinski rat, političko i državno vodstvo. Tko su krivci u Hrvatskoj za nepravdu koju su preživjeli Gotovina i Markač i koji još uvijek proživljavaju optuženi Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Umjesto takve rasprave u Hrvatskoj se dogodio presedan jer ključne perjanice pete haaške kolone nakon što je njihova politika poražena, nakon što su njihove optužbe odbačene nisu smijenjene nego su unaprijeđene kao npr. ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić koja je uz Mesića i Pupovca odigrala najnegativniju ulogu u lažnom optuživanju Domovinskog rata i hrvatskog državnog i vojnog vodstva a koja je upravo na dan oslobađajuće presude unaprijeđena i u prvu potpredsjednicu Hrvatske vlade.

Hrvatski se narod već sedam desetljeća lustrira

U tim raspravama zaboravljaju se neke istine te se potpuno pogrješno tvrdi da u Hrvatskoj lustracije nije bilo te se onda vode velike rasprave o tome zašto lustracije nije bilo. Točno je da u Hrvatskoj nije bilo lustracije na temelju posebnog zakona ali lustracija se nad hrvatskim narodom sustavno provodi već 70 godina. I danas se provodi lustracija ali bivši komunisti i njihov sljedbenici lustriraju hrvatske domoljube. Tako se nastavlja povijesni niz lustracija hrvatskih domoljuba koji traje od 1945. godine do danas.

Prva velika lustracija koja je trajala od 1945.-1990. hrvatskih domoljuba bila je vrlo široka i vrlo represivna. Ona se odvijala voljom partije i terorom Partije, Udbe i KOS-a bez sudskih presuda i bez utemeljena na zakonima i bez mogućnosti da se optuženi brane. Počela je križnim putovima i masovnim zločinima, stvaranjem logora i ubojstvima i likvidacijama političkih protivnika. Aleksandar Ranković se 1951. godine u Skupštini Jugoslavije pohvalio da je likvidirano 650 tisuća neprijatelja (većinom su to bili Hrvati i Albanci) i da je kroz logore prošlo preko tri milijona ljudi.

Zatim je slijedila lustracija nakon Rezolucije Informbiroa kada su opet bez posebnog zakona i prava na obranu voljom pojedinaca i partije ne samo lustrirani nego i zatvoreni i ubijani politički protivnici unutar Saveza komunista koji su optuženi da su stali na stranu Staljina. I ta lustracija je bila krvava i nemilosrdna ali ni ona nije oslonjena na zakonske propise i nije davala mogućnost obrane optuženih. Cijelo vrijeme je trajala lustracija političkih emigranata koji su na temelju tajnih naloga partije i Udbe mučki likvidirani a ponekad i sa svojom obitelji.

vkSedamdesetih godina prošlog stoljeća došlo je pod utjecajem Zapada do demokratizacije represivnog komunističkog sustava te su se otvorila neka demokratska načelna pitanja. Došlo je na dnevni red neriješeno nacionalno pitanje Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Muslimana te je došlo do političkih pokreta protiv velikosrpske diktature i centralističke Jugoslavije. U Hrvatskoj je došlo do velikog masovnog pokreta nazvanog Hrvatsko proljeće. Nakon što je Tito smijenio nacionalno vodstvo Saveza komunista Hrvatske nastupila je nova represija i nove masovne lustracije. Ali i one su se odvijale bez zakona na temelju subjektivne samovolje partijskih rukovodstava i represivnih organa. Otvorili su se i montirani politički procesi protiv studentskog vodstva, članova Matice hrvatske i intelektualaca koji su optuženi za rušenje ustavnog poretka. U Centralnom komitetu formirana je komisija koja je odlučivala o sudbini desetak tisuća ljudi. Ona je odlučivala tko će ići u zatvor, tko će ostati bez posla, tko će biti izbačen iz Saveza komunista, tko će ostati bez stana.

U toj velikoj represiji ustvari lustrirani su bez prava na obranu mnogi intelektualci, profesori, novinari, političari i stručnjaci. Mnogi su završili na teškim dugogodišnjim robijama. Može se reći čak da je u razdoblju nakon Hrvatskog proljeća došlo do likvidacije i ušutkavanja znatnog dijela hrvatske nacionalne političke elite. Trebalo je punih 20 i 10 nakon smrti Tite u uvjetima sloma komunističkog režima i SSSR-a da se otvori nova mogućnost za rješavanje nacionalnih pitanja a i za prijelaz iz komunističkog jednopartijskog na višestranački sustav. Hrvatski narod je uspio s puškom u ruci ostvariti svoje stoljetne težnje za vlastitom državom. Došlo je do stvaranja suverene i samostalne države. Međutim, stjecanjem povijesnim okolnosti, iako su na vlast došli hrvatski nacionalisti na čelu s Franjom Tuđmanom i HDZ-om, bitni ljudi bivšeg komunističkog sustava i represivnog aparata Udbe i KOS-a pravovremeno su se priključili borbi za samostalnu Hrvatsku i zauzeli su važne pozicije u novom sustavu. Tako da u tom vremenima stvaranja Hrvatske nije bilo moguće pokrenuti lustraciju.

Nakon oslobađanja Hrvatske Olujom 1995. godine odnos snaga je bio takav da nije bilo realno pokrenuti lustraciju. Nakon smrti predsjednika Tuđmana dolazi do promjene vlasti, na vlast se vraćaju bivši komunisti, sada SDP-ovci na čelu s Ivicom Račanom. I tada počinje novi proces lustracije hrvatskih domoljuba koji se prekida za vrijeme vlasti Ive Sanadera da bi se nastavio dolaskom na vlast Kukuriku koalicije na čelu sa Zoranom Milanovićem. Treba reći da za vrijeme vlasti Ive Sanadera nije bilo ni pokušaja bilo kakve lustracije komunističkih, udbaških i drugih snaga. Čak bi se moglo reći da je Ivo Sanader napravio savez s tim snagama te da se i on priključio lustraciji hrvatskih domoljuba i progonu lažno optuženih hrvatskih generala.

Račan i Mesić čiste hrvatske kadrove

[dropcap]L[/dropcap]ustracija nakon 2000. godine hrvatskih domoljuba članova HDZ-a i svih onih koji su podržavali Tuđmanovu politiku te brojnih hrvatskih branitelja i policajaca iz Domovinskog rata bila je nemilosrdna. Lustriran je i vojni vrh najzaslužniji generali i pobjednici u Domovinskom ratu. Tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je 2000. godine umirovio sedam aktivnih generala junaka Domovinskog rata na čelu s Antom Gotovinom. To je bila službena lustracija visokih časnika Hrvatske vojske. Oni su teško optuženi, da su navodno pripremali državni udar. Projugoslavenski i prokomunistički kadrovi slavili su tu lustraciju kao veliki doprinos demokraciji a hrvatski generali su lažno optuženi za državni udar. Njihova krivnja je bila samo u tome što su napisali pismo u kojem su zatražili da se brani istina o Domovinskom ratu. Zanimljivo je da se u oslobađajućoj presudi Gotovini i Markaču konačnom presudom Haaškoga suda prihvaćaju argumenti koji su već tada u svom pismu naveli generali u obrani istine o Domovinskom ratu.

Nakon oslobađajuće presude nastupa novi presedan. Stipe Mesić, bivši predsjednik odnosno sadašnji predsjednik u sjeni, kritizira Ivu Josipovića što je pozvao na primanje i umirovljene generale. Josipović odgovara da ih je morao pozvati jer je i Ante Gotovina jedna od tih umirovljenih generala od strane Mesića.

Dakle, živimo u zemlji apsurda. Ante Gotovina uz Tuđmana najzaslužniji za oslobođenje Hrvatske je lustriran i zabranjeno mu je djelovanje u Hrvatskoj vojsci te i dalje živi pod teškom optužbom da je pripremao državni udar. Josipović pravi veliku grješku jer daje izjavu da je Mesić bio u pravu. Postavlja se s pravom pitanje zašto braniteljske udruge, zašto optuženi generali, zašto predsjednik Josipović ili Hrvatski sabor ne pokrenu inicijativu da se ukine lažna optužba protiv hrvatskih generala. Ustvari ne će biti sreće dok Gotovina i ostali hrvatski generali ne lustriraju Stjepana Mesića koji je nanio veliko zlo Hrvatskoj i koji i danas optužuje Hrvatsku na isti način kako je to radio kao krivokletnik na Haaškome sudu.

Šime Lučin je kao ministra unutarnjih poslova 27. 5. 2000. godine izvršio totalnu lustraciju hrvatskih policajaca pobjednika u Domovinskom ratu. Tada je koalicija na čelu sa SDP-om umirovila ili otpustila preko pet tisuća hrvatskih policajaca koji su obranili Hrvatsku i koji su postali policajci u Domovinskom ratu. Policajci su nemilosrdno potjerani, nije im pomogao ni štrajk koji je trajao mjesecima pred Hrvatskom vladom i tadašnjim Hrvatskim državnim saborom. Nije bilo milosti. Takav progon i lustracija onih koji su izvojevali pobjedu u ratu opravdavao se nedostatkom stručne spreme, međutim, među otpuštenim bilo je dosta koji su imali stručnu spremu.

Tada se dogodio još jedan presedan da su hrvatski policajci otjerani a na njihovo mjesto došli su srpski policajci, mnogi koji su se borili protiv Hrvatske. Tako da danas u Hrvatskoj ima policajaca koji su bili sudionici agresije protiv Hrvatske, koji čak ni ne žive u Hrvatskoj nego putuju na posao. Dakle, provedena je lustracija hrvatskih domoljuba i najistaknutijih ljudi i u vojsci i policiji. Lustracija je provedena i u medijima, u javnim ustanovama i državnim službama, u hrvatskoj diplomaciji i u cijelom društvu. Na primjer, u jedan dan je povučeno i smijenjeno 35 hrvatskih dužnosnika u hrvatskim veleposlanstvima da bi na njihovo mjesto došli novi podobni ljudi. Pokrenuta je ideološka borba protiv branitelja te je ministar Ivica Pančić pokrenuo pravu kampanju vrijeđajući hrvatske branitelje tvrdeći da ima preko 80 posto lažnih invalida, itd.

Povratak od pravne na političku državu

Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije nastavlja se lustriranje politički nepodobnih odnosno hrvatskih domoljuba. Sadašnja Kukuriku koalicija ukida javne natječaje u državnim i javnim poduzećima i u državnim službama te postavlja svoje povjerljive političke istomišljenike. Ponovno se ustvari od pravne države ide prema političkoj državi u kojoj pojedinci odlučuju o sudbinama ljudi na temelju svoje volje a ne zakona. Dakle, lustracija hrvatskih domoljuba se nastavlja ali i ponovno bez oslonca na zakonima nego na temelju političke volje. Slučaj Perković pokazao je snagu bivših udbaško-kosovskih i komunističkih struktura. A sadašnja vlast ne skriva svoju namjeru da preodgoji narod, da lustrira narod i da mu nametne svoj svjetonazor.

Mnogi analitičari tvrde da je u tim stalnim lustracijama koje traju 70 godina hrvatski narod ostao bez značajnog dijela nacionalne elite i da je zato moguće da danas u Hrvatskoj i nakon što je prošlo skoro 25 godina od sloma komunizma i dalje u Hrvatskoj vlada komunističko jugoslavenski mentalitet te da je i dalje moguće da bivši komunisti i udbaši lustriraju hrvatske domoljube, da ih lažno optužuju i da ih onemogućavaju da slobodno i ravnopravno djeluju u Hrvatskoj koji su sa puškom u ruci stvorili i obranili.

Iz svega rečenog vidljivo je da bez promjene vlasti u Hrvatskoj ne samo da ne će biti nužne lustracije represivnog komunističkog aparata i pete haaške kolone nego da će oni i dalje učvrstiti svoju moć i lustrirati hrvatske domoljube. Međutim, s obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji uvjeren sam da se ne će još dugo moći održati sadašnja vlast i njezina politika. Već na idućim izborima doći će do promjena koje će omogućiti da se konačno provede prava lustracija, da domoljubi lustriraju bivše komuniste i udbaše a ne obrnuto kako se radi danas.

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

PENAVA: Ne odričem se HOS-a! JURČEVIĆ: ZDS smeta onima koji su rušili Vukovar!

Objavljeno

na

Objavio

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Bujica emitirana u predvečerje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ugostila je dr. Josipa Jurčevića, profesora suvremene hrvatske povijesti. Voditelj Velimir Bujanec u studiju je zapalio svijeću i pozvao ostale televizije da učine isto. U emisiji su izrečene ozbiljne optužbe protiv bivšeg čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, a objavljen je i letak kojim Rade Leskovac i Milorad Pupovac pozivaju na srpski dernek u Bršadin pokraj Vukovara, gdje će se 19. studenoga pod krinkom  “kulturno-umetničkog programa” zapravo slaviti pad grada.

PENAVA: KAD BI SMO SE ODREKLI HOS-a, TO BI ZNAČILO DA SE ODRIČEMO I DOMOVINSKOG RATA!

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici.

JURČEVIĆ: MERČEP JE HEROJ, A STANIMIROVIĆ ZLOČINAC – SVE DRUGO JE PERVERZIJA!

Voditelj Bujice je rekao, prema informacijama koje je dobio iz pouzdanih izvora u policiji, da su neki ljudi iz Negoslovaca propjevali protiv bivšeg predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića kao osobe koja je sudjelovala u planiranju i zataškavanju ratnih zločina. Stanimirović je Bujanca već tužio, na što je voditelj Bujice odgovorio da mu je to čast, pogotovo jer je Stanimirovićev odvjetnik Anto Nobilo… Jurčević se, komentirajući Stanimirovića, prisjetio prvog zapovjednika obrane Vukovara.

“Tomislav Merčep ustrojavao je tu obranu, lomljenje kičme na njemu višestruko je značajno jer je on iznio demokratske promjene na vukovarskom području. Maknut je pod čudnim okolnostima, a opravdao je obraz hrvatskog vojnika i u Slavoniji i u Lici. Svi koji su upoznati s događanjima u Vukovaru, znaju da je Merčep bio heroj, a ratni zločinac je Vojislav Stanimirović! Ovo je perverzija gdje se heroj medijski i pravosudno proglašava ratnim zločincem, a Stanimirović, osim što je sudjelovao u agresorskoj vlasti, aktivno je sudjelovao i u ratnim zločinima, za što postoje žive svjedoci! Stanimirović je donedavno bio predsjednik SDSS-a, stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, a danas je vodi Milorad Pupovac – pa sve postaje puno jasnije,“ rekao je bez ustručavanja gost Bujice.

U istom kontekstu spomenut je logor Velepromet, iz kojeg je “nestalo” na tisuće Vukovaraca!

“Velepromet je najveći logor koji je postojao za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, uključujući BIH! Prema podacima UN-a, kroz taj zastrašujući logor prošlo je između pet i 10 tisuća Vukovaraca… Prošli su najgore torture, još uvijek, 26 godina kasnije, 500-ak osoba traži svoje najmilije. Od tamo su distribuirani na druga stratišta, o tome postoje brojni iskazi, postojala je i evidencija u odjelima za ratne zločine u policiji, ali Erdutskim sporazumom sklopila se prljava politička trgovina protivna međunarodnom pravu, čak se trgovalo brojem onih koji se mogu procesuirati – i ništa se zločincima nije dogodilo. Sve je obavijeno velom tajne, a Velepromet je najsnažniji argument protiv ovakve nepravde,“ dodao je Jurčević i nastavio: “Velepromet je masovna zločinačka priča, da otvorite jedan slučaj, došli bi do cijelog sustava! Brojna svjedočanstva s obje strane, nedvojbeno govore o veličini tog zločina, čime bi se egzaktno mogao dokazati genocid u Vukovaru nad svima koji se nisu uklapali u velikosrpsku projekciju. Hrvatska politika dopustila je da se agresor artikulira, a etnički Srbi koji su branili Hrvatsku, progonjeni su i marginalizirani isto kao i svi hrvatski branitelji!“

BUJICA OBJAVILA SNIMKE: CIJELA DUBRAVA PODRŽALA HOS-ovce I NJIHOVA OBILJEŽJA U PARKU ŽARKA MANJKASA – CRVENKAPE!

Emisija je na početku, posebnim prilogom podsjetila na oduzimanje HOS-ove zastave i transparenta te privođenje četvero mladih domoljuba, na otvorenju Parka Žarka Manjkasa – Crvenkape, legendarnog HOS-ovca koji je poginuo u Bogdanovcima pokraj Vukovara. Prije tjedan dana privedeni su studentica iz Međimurja Barbara Turk te još trojica sinova hrvatskih branitelja, a u četvrtak ujutro su na isto mjesto došli vukovarski HOS-ovci, brojni branitelji i hrvatski domoljubi koji su ponosno nosili HOS-ove zastave i znakovlje. Na ulice je izašla cijela Dubrava, a pridružili su se i BBB-ovci. Na spomenik je tom prigodom nalijepljen znak HOS-a koji sadrži i pozdrav ‘Za dom spremni’. General Željko Sačić, ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP-a RH, na skupu je rekao da se oduzimanjem znaka HOS-u, oduzima i budućnost Hrvatskoj te se pritom zapitao: “Gdje su bili ’91. ovi koji sada skidaju oznake HOS-a!?” General je poručio HOS-ovcima: “Nemojte odustati od vaših simbola jer će te tako pljunuti na vaše mrtve!“

Barbara Turk je u četvrtak u zagrebačkoj Dubravi dobila ovacije stotina okupljenih branitelja i građana, a vukovarski dragovoljac HOS-a Damir Markuš ogrnuo ju je njihovom zastavom. Policija ovaj puta nije intervenirala, a praktički je nije ni bilo, kao ni Petra Janjića – Tromblona… Ekskluzivnu izjavu za Bujicu dao je i Paul Nicolier, brat Jean-Michel Nicoliera: “HOS je vrlo važan za obranu Hrvatske. To nisu fašisti! Ljudi vole HOS, pogledajte!”

Izjavu Paula Nicoliera komentirao je gost Bujice: “Tragično je da se brat jednog od heroja hrvatske obrane mora osvrtati na optužbe i lijepljenje etiketa, što pokazuje svu apsurdnost i neodrživost situacije u kojoj se vodi specijalizirana medijska kampanja i lomi kičma Domovinskog rata!“

Prof. Jurčević je iznio svoje mišljenje o pozdravu ‘Za dom spremni’: – Koristile su ga mnoge postrojbe u Domovinskom ratu, 1. gardijska, 7. gardijska… Ne samo HOS. Oni kojima smeta ZDS napadali su Vukovar! To je obrambeni i patriotski pozdrav. Prvi pokušaj njegove kompromitacije dogodio se prije nekoliko godina kada je tu vrstu agresije izvršio ministar Jovanović, a usprkos promjeni vlasti, začuđen sam šte se sada nasjelo na tu podvalu. Sve ranije vlasti – i HDZ-ove i Račanova, legalizirale su taj pozdrav bez problema, nitko ga nije problematizirao niti spominjao dva i pol desetljeća. Pitanje je tko sada ruši temelje Hrvatske i hrvatskog obrambenog rata?

BRŠADIN – SRPSKI DERNEK POVODOM PADA GRADA HEROJA!

U emisiji je prikazan letak koji, kako je rekao voditelj, po Vukovaru dijele Rade Leskovac i njegova ekipa… Naime, 19. studenoga u Bršadinu pokraj Vukovara, mjestu s većinskim srpskim stanovništvom, neki će slaviti! U letku se poziva na događaj koji počinje u 18 ‘časova’: “Kulturno umetničko društvo Vaso Đurđević iz Bršadina i Srpsko kultrurno društvo Prosvjeta, pododbor Bršadin, organiziraju tzv. KONCERT NARODNIH IGARA I PESAMA kojima će navodno “obeležiti KRSNU SLAVU KUDA SVETOG STEFANA DEČANSKOG”.

“Učesnici programa” po navodima Bujice su “KUD MOSLAVINA IZ GAREŠNICE, KUD SEDMICA UGRINOVCI – SRBIJA I KUD VASO ĐURĐEVIĆ BRŠADIN“.

Jurčević je ovaj dernek nazvao čistom provokacijom.

“To je nastavak priče o utakmici ‘Zvezda’ – ‘Sinđelić’ koja se nije odigrala u Trpinji. Provokacije vezane za 18. studenoga, događaju se svake godine, ali i 02. svibnja, na obljetnicu pokolja u Borovu Selu. Potpuno je jasno o kome i čemu se tu radi… Ovo je test dokle se može ići u rehabilitaciji agresije. Ponavlja se priča s početka 90-ih godina…”

Bujanec je na kraju emisije pustio prilog o bajkerima koji su u tri dana prešli cijelu Hrvatsku, od Prevlake do Dunava. Po lošem vremenu putovali su prema Gradu heroju, posjetili su Knin i Škabrnju, Plitvička jezera gdje su se poklonili Josipu Joviću, a u Zagrebu su stali na Mirogoju gdje su zapalili svijeću predsjedniku Tuđmanu i poginulim braniteljima… U petak navečer sretno su stigli u Vukovar.

“To je duh koji će pobijediti sve neprijatelje, kao i ’91.“ zaključio je u Bujici Josip Jurčević.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

MUP kupuje 1000 jurišnih pušaka VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u petak su u Karlovcu potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i te tvrtke koja proizvodi oružje potpisanog u rujnu.

Nakon što su, sukladno tom sporazumu, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošle opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama u konkurenciji s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču – HS-Produktu.

Ministar Davor Božinović u petak je rekao kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija. “Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je ‘da je to to’, da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti”, kazao je.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka. To znači, dodao je, da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: “Onoliko koliko bude trebalo“. Do kraja godine najavio je i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. “Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i ‘erama’ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje”, naveo je Pavlin.

Radi se o ‘pulp-up’ modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i “picatinny” šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

I Božinović i Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari