Connect with us

U hrvatsku Lašvansku dolinu Hrvati se ne vraćaju

Objavljeno

-

Podijeljenost Bosne i Hercegovine vidljiva je ne samo u njenom dvojnom imenu kojoj ga povijest dodijelila i zauvijek je podijelila, več i u nizu drugi zidova što je išarali i ogradili svoje nacije, svoje prošlosti i svoje sadašnjosti. Toliko je tih zidova da kada ih čovjek gleda izgledaju neki veliki labirint po kojem mnogi hodaju i nigdje se ne susreču, ili ne mogu ili ne žele. No nitko u tom hodanju gotovo i ne traži zajednički izlaz, svatko od tih lutalica traži svoj put, svoj izlaz, budući da su svi uvjereni da zajedno nikako ne mogu. I to je to, pored drugi, najveće zlo koje potresa ovu zemlju, i ćini je nepodnošljivom svakoj njenoj posebnosti i razlici. Ono što današnju Bosnu i Hercegovinu svijetu pokazuje snažno i duboko podijeljenom zemljom, dva desetljeća poslije krvavog građansko konfesionalnog, europsko mudžahedinskog, rata za teritorij i utjecaj je stanje prognanih i izbjeglih. Ta najstradalnija kategorija beha rata slika je i te zemlje koja nestaje onako brzo kako nestaju i njeni prognani i izbjegli, odnosno kako se uspješno vraćaju u svoja oteta, spaljena, u korov zarasla sela, i ona u kojima su drugi, drugačiji, oni koji su Bosni i Hercegovini zauvijek izmijenili europsku sliku na kojoj se isticala boja snošljivosti, tolerancije i suživota. A po broju povrataka vraća se stara bosanskohercegovačka slika. No do tog prijeratnog izgleda Bosne i Hercegovine najmanje je stalo onima, i najmanje čine na tome, oni koji su i pozvali i doveli te vjerske ratnike, ubojice u ime Alaha, zločince i teroriste koji su svijet uveli 11. rujna 2001. u sukob civilizacija i vjera

U ratu razrađena Izetbegovićeva taktika samoprogona danas se realizira u povratku „prognanih“ koji se vraćaju i sa sobom dovode svoje suratnike u suubojice, džihad borce, ne samo u svoja mjesta i sela, već i u hrvatska sela i na hrvatsku zemlju. Suvremena slika Lašvanske doline odraz je ratne džihad-mudžahedinske Bosne i Hercegovine, pokazatelj brutalnosti zaraćenih strana, koje na svijetlo iznose brojevi povratnika Hrvata i prognanih Muslimana. Ista slika je i na prostoru genocidne američke tvorevine u Daytonu nazvane Republika srpska. Na jednoj strani podijeljene Bosne i Hercegovine, u Republici srpskoj, etnički i vjerski čista slika velikočetnika i velikosrba, i stopostotni povratak prognanih Srba, na drugom dijelu BiH u američkoj tvorevini nazvanoj Federacija, etnički i vjerski čista slika velikomuslimana i velikomudžahedina, te povratak u stopostotnom dijelu Muslimana i naseoba mudžahedina. Svaki oblik opstruiranja povratka prognanih Hrvata.

Na tim dvjema bosanskohercegovačkim stranama bezbroj je dokaza o „zločinačkom pothvatu“ njihovih srpskih i muslimanskih političkih, vojnih i vjerskih vođa, te armija koje su te zločine počinili. Republika srpska na genocidu stvorena, u Daytonu priznata i legalizirana, genocid u Srebrenici dokazan i osuđen, entiteski je prostor sve od Daytonskog nesporazuma hermetički zatvoren za povratak nesrba, u prvom redu Hrvata. Takav radikalan odnos prema prognanim Hrvatima ima uporište u gubitničkom položaju Hrvata u Daytonu, koji im je, oduzimanjem entitetskog prostora i zabranio povratak ne samo u Republiku srpsku, već i u cijelu Bosnu i Hercegovinu. Potpuno ista slika „zločinačkog pothvata“ je i u američkoj tvorevini Federaciji, glede povratka prognanih Hrvata i njihova položaja u tom federalnom okviru. Koji je to federacijski grad kojeg su muslimansko-mudžahedinske snage „obranile“ danas isti kao prije etničko-vjerskog progonskog čišćenja Hrvata. Ni jedan, apsolutno ni jedan. Čak ni Sarajevo kao definirani glavni grad i Federacije i Bosne i Hercegovine. Niti Bugojno, niti Travnik, Zenica, Kakanj, Vareš, Fojnica, ama baš ni jedan drugi više nema prijeratnu multi sliku. To govori o uistinu planiranom zločinačkom pothvatu muslimanskoga, političkog, vojnog i vjerskog vodstva u Bosni i Hercegovini, namjerama i ciljevima ratovanja, etničkog čišćenja i progona Hrvata.

Na trećoj pak, hrvatskoj strani, koji je to grad, selo ili prostor na koji se nisu, može se tvrditi, vratili sto posto prognani Muslimani, ili Srbi. Zaista nema tog grada, ni prostora, ni sela. Jesu li se, primjera radi, svi prognani Muslimani vratili u Ahmiće, sigurno da jesu. A jesu li se prognani Hrvati vratili u Miletiće, Maljine, Grahovčiće, Brajkoviće, Čukle, Bukovice, Guču Goru, Brdo, Putkoviće… i sva druga opustošena sela iz kojih su ih protjerali „nenaoružani“ Muslimani i mudžahedini. Zasigurno nisu. Nije niti jedna trećina prognanih se vratila, a u Miletiće, kraj Gluhe Bukovice mudžahedinskog centra za obuku islamskih terorista nije se vratio niti jedan prognani Hrvat. Nepovratak prognanih Hrvata govori o strahoti zločina njihovih progonitelja, i o njihovim zločinačkim namjerama osvajanja i etničkog čišćenja Bosne i Hercegovine. Također to govori i o zločinačkim namjerama daytonista, tenk-pregovarača, kao i o šerifima, visokim predstavnicima međunarodne zajednice koji šutnjom na te činjenice ponovno ubijaju i progone Hrvate. To je naprosto nekažnjeni čin ponavljanja zločina, ponovno ubijanje žrtve.

O sudionicima bosanskohercegovačkog sukoba izvjestila je i Američka obavještajna služba CIA. Naime, ta sveznajuća organizacija koja prati pokrete gotovo svakog pojedinca u svijetu, i koja zna kada i gdje ručava i spava onaj kojeg prate i nadgledaju, gdje tko, kako i čime ratuje, te s kojim namjerama i ciljevima o ratu u Bosni i Hercegovini, došla je do podataka koji govore, ali i potvrđuju ono što se dugo znalo. Tako ta služba izvješćuje da je u bosanskoherecgovačkom ratu za teritorij 1995. godine sudjelovalo oko 400 Iranaca i 1500 mudžahedina. Prisutnost tih vjerski islamskih ratnika sukob je učinilo vjerskim i svjetskim ratom.

maljine

Uz materijalnu milijunsku pomoć radikalnih islamskih zemalja Muslimanima stizala je i velika ljudska pomoć vjerskih fanatika, koji su iz korijena izmijenili staru sliku Bosne i Hercegovine. Njihovo vjersko sudjelovanje u ratu i brutalnosti ubijanja protivnika te terorističko rušenje kršćanskih bogomolja (Lašvanska dolina – crkva Svetog Ante u Docu, Svetog Frane u Gučoj Gori, granatiranje crkve u Novoj Biloj, Vitezu…) zauvijek je ubilo mogućnost suživota nacionalnih i vjerskih razlika. Pored nemogućnosti povratka prognanih Hrvata i ta činjenica je nepobitan razlog trodjelnog uređenja Bosne i Hercegovine kao konfederalne zajednice triju nacionalnih kantona/županija. To je jedino pravedno i trajno rješenje dosad nerješivog bosanskohercegovačkog problema. Za realizaciju tog rješenja odgovorna je svjetska zajednica koja je i odgovorni sudionik njegova stvaranja i zamršavanja.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari