Pratite nas

Događaji

U ime obitelji: ‘HDZ i SDP štite izrabljivanje radnika u trgovini’

Objavljeno

na

Pixsell

Udruga “U ime obitelji, u svom je priopćenju za javnost, danas ustvrdila kako HDZ i SDP koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu radnu nedjelju, a čime zapravo, štite izrabljivanje radnika u trgovini. Ističu da ove dvije stranke ne žele stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180.000 zaposlenih u trgovinama a od kojih su više od 100.000 žene. Ističu kako su radnici u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama Europske unije, a koje premijer Plenković ističe kao primjer.

Udruga “U ime obitelji” podnijela je Hrvatskom Saboru prije godinu dana, 27. ožujka 2017. godine, prijedlog izmjene Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odluče žele li, ili ne raditi nedjeljom, te ako žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu”, stoji u Priopćenju.

Spomenuti prijedlog blokirao je saborski odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, čiji je predsjedavajući u vrijeme njegova podnošenja bio  Mirando Mrsić, a trenutno tu dužnost obnaša SDP-ov Gordan Maras, koji također, ističe se u Priopćenju, zanemaruje Poslovnik o  radu sabora prema kojemu je dužan prijedlog u ime obitelji dati na razmatranje odboru kako bi se odlučilo hoće li biti upućen u saborsku proceduru ili ne.

U Priopćenju se podsjeća kako je na sjednici 29. ožujka ove godine Vlada RH odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu, kojim se, između ostaloga, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za one poslodavce koji se toga ne pridržavaju. Odbacujući ovaj prijedlog, Vlada je, stoji u Priopćenju udruge “U ime obitelji” pokazala kako smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje.

“Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko rješenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom  te omogućuje da radnik za svoj rad bude plaćen samo jednu kunu, izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i centara, koji  u državama iz kojih dolaze daleko više poštuju viši standard za zaštitu radnika”, stoji u Priopćenju.

Iz Udruge “U ime obitelji” također napominju Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje prijedloga “U ime obitelji” od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući tako socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama, stoji u  priopćenju koje je tijekom današnjega dana stiglo iz udruge “U ime obitelji”.

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Dan otvorenih vrata HVU-a ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRM

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u subotu je održan Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman”, na kojem je predstavljen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Sveučilišta u Splitu i HVU-a Vojno pomorstvo, sveučilišni preddiplomski studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Posjetiteljima je također predstavljen preddiplomski i diplomski studij Aeronautike – smjer vojni pilot, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Kadeti prve godine Vojnog pomorstva održali su prezentaciju studijskih programa i organizacije rada tijekom studija te svih obveza i prednosti studiranja na vojnim studijima.

Nakon prezentacije, posjetitelji su imali priliku razgledati vojarnu, sportske terene, smještajne objekte te učionice i specializirane kabinete u kojima se provodi nastava i obuka. U obilazak je bilo uključeno i razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice te naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu.

Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike.

Prvi naraštaj kadeta Vojnog pomorstva upisan je u akademskoj godini 2018./19. u Splitu, navode iz MORH-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Prosvjed #Spasime: Potrebna je nulta stopa tolerancije na nasilje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

“Hrvatskoj je potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje”, poručili su u subotu prosvjednici okupljeni na Trgu kralja Tomislava s ciljem iskazivanja solidarnosti sa žrtvama nasilja te su pročitali zahtjeve koje će u ponedjeljak uputiti Vladi.

Na Trgu kralja Tomislava okupilo se više stotina prosvjednika u “pet do 12”, od kojih su mnogi nosili transparente, s porukama protiv obiteljskog nasilja: “Ljubav ne boli”, “Nasilje nije obiteljska stvar”, “Nemojmo popuštati”, “Svi smo odgovorni”, “Zločin, a ne prekšaj”, “Nulta stopa tolerancije”, “I ja sam žrtva nasilja”, “Žrtva nikad nije kriva”, “Hrabri ljudi”, “Djela, a ne riječ” i drugi.

Prosvjed je počeo čitanjem imena žrtava nasilja, nakon čega je uslijedila minuta šutnje. Desetak građana pridužilo se glumcima na pozornici te su istaknuli podatke o obiteljskom nasilju.

Posebno su istaknuli da postoji porast kaznenog djela nasilja u obitelji. Izmjenama Kaznenog zakona 2015. godine ponovno je uvedeno kazneno djelo nasilja u obitelji te je do kraja 2015. zabilježeno 145 kaznenih djela, 2016. godine 330 kaznenih djela, od čega 279 nad ženama, dok je 2017. broj kaznenih djela iznosio 552, od čega 464 nad ženama.

Organizatori su istaknuli kako se 90 posto slučajeva nasilja u obitelji procesuira kao prekršaj. Broj prekršaja nasilja u obitelji pada, ali se bilježi velik broj te je tako 2015. bilo 16 tisuća prekršaja, iduće godine 13 tisuća, a 2017. godine 12 tisuća prekršaja.

Naglasili su kako je u proteklih pet godina ubijena 91 žena u Hrvatskoj, što čini 47 posto svih ubojstava, a u 70 posto tih ubojstava, počinitelji su ženama bliske osobe te u više od polovice slučajeva njihovi intimni partneri.

Zajedno su, zatim odgovornima uputili 56 pitanja koja se tiču oblika nasilja, kazni, prava žrtava i zaštite djece, koja su nagrađena pljeskom i zvižducima okupljenih.

Organizatori inicijative #Spasime zatražili su neodložno provođenje svih mjera nužnih za smanjenje stope nasilja, naročito onog u obitelji, koje bi bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti.

Pozivali su predstavnike vlasti i institucija da ozbiljnije u praksi pristupe problemu obiteljskog nasilja, a postupno i uređenjem zakonske regulative.

Između ostalog, zahtijevaju da sustav prestane jednako tretirati žrtve i nasilnike, efikasniju suradnju Državnog odvjetništva, policije i centara za socijalnu skrb, kao i zaštitu dostojanstva i sigurnosti žrtve prilikom provođenja sudskih postupaka.

Zahtijevaju i dodatnu edukaciju profesionalaca koji u sustavu rade sa žrtvama nasilja – u policiji, pravosuđu, centrima za socijalnu skrb, medicinskim i odgojno/obrazovnim ustanovama. Traže i ulaganje više novca kako bi se osigurali primjereniji uvjeti rada udruga kako povećala se učinkovitost u zaštiti žrtava nasilja.

Jedna od organizatorica prosvjeda inicijative #Spasime, Jelena Veljača, na kraju skupa obratila se okupljenima i poručila žrtvama da nisu sami.

“Čujemo vas, vidimo vas i nikada više nećete biti sami. Svi ovi ljudi su s vama. U ponedjeljak nosimo zahtjeve, uručujemo zahtjeve i čekamo dijalog. Nećemo stati dok ne dobijemo odgovore”, najavila je.

Prosvjed je uslijedio je nakon što je početkom ožujka glumica i scenaristica Jelena Veljača na Facebooku otvorila grupu nazvanu #spasime, koja je okupila više od 48.000 ljudi, i pozvala građane na prosvjed. Prosvjed i grupa potaknuti su zločinom na Pagu gdje je otac s balkona bacio svoje četvero djece.

Prosvjed podrške žrtvama nasilja održan je i u Dubrovniku pred crkvom svetog Vlaha, te u Šibeniku, gdje se stotinjak prosvjednika okupio pred šibenskom Gradskom upravom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari