Pratite nas

Događaji

U ime obitelji: ‘HDZ i SDP štite izrabljivanje radnika u trgovini’

Objavljeno

na

Pixsell

Udruga “U ime obitelji, u svom je priopćenju za javnost, danas ustvrdila kako HDZ i SDP koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu radnu nedjelju, a čime zapravo, štite izrabljivanje radnika u trgovini. Ističu da ove dvije stranke ne žele stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180.000 zaposlenih u trgovinama a od kojih su više od 100.000 žene. Ističu kako su radnici u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama Europske unije, a koje premijer Plenković ističe kao primjer.

Udruga “U ime obitelji” podnijela je Hrvatskom Saboru prije godinu dana, 27. ožujka 2017. godine, prijedlog izmjene Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odluče žele li, ili ne raditi nedjeljom, te ako žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu”, stoji u Priopćenju.

Spomenuti prijedlog blokirao je saborski odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, čiji je predsjedavajući u vrijeme njegova podnošenja bio  Mirando Mrsić, a trenutno tu dužnost obnaša SDP-ov Gordan Maras, koji također, ističe se u Priopćenju, zanemaruje Poslovnik o  radu sabora prema kojemu je dužan prijedlog u ime obitelji dati na razmatranje odboru kako bi se odlučilo hoće li biti upućen u saborsku proceduru ili ne.

U Priopćenju se podsjeća kako je na sjednici 29. ožujka ove godine Vlada RH odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu, kojim se, između ostaloga, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za one poslodavce koji se toga ne pridržavaju. Odbacujući ovaj prijedlog, Vlada je, stoji u Priopćenju udruge “U ime obitelji” pokazala kako smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje.

“Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko rješenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom  te omogućuje da radnik za svoj rad bude plaćen samo jednu kunu, izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i centara, koji  u državama iz kojih dolaze daleko više poštuju viši standard za zaštitu radnika”, stoji u Priopćenju.

Iz Udruge “U ime obitelji” također napominju Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje prijedloga “U ime obitelji” od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući tako socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama, stoji u  priopćenju koje je tijekom današnjega dana stiglo iz udruge “U ime obitelji”.

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predstavljena monografija “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge Specijalne Policije HR-HB u petak je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljana monografija pod nazivom “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”.

Prije predstavljanja monografije, položeni su vijenci kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred Kosače. Ova monografija predstavlja trajnu uspomenu na izuzetan doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu.

Velimir Raspudić posvetio je pjesmu svojim suborcima iz Specijalne policije

NAD KUPRESOM

Nad Kupresom,plovi oblak rata!
Para ga jeziv krik granata.
Ispod njega svojom krvlju pišu,
slavnu povijest sinovi Hrvata!

Specijalci policije Herceg Bosne,
gaze kupreške livade rosne!
U svitanju jesenjeg dana,
prekrila ih magla i jutarnja slana.

Ni jedan smrti se ne boji!
Kao da smrt za njih ne postoji .
Već joj hrabro prkose u lice
a ona ih gleda poput zmije otrovnice!

I pregaziše kuprešku ravnicu!
Pod Stožerom razviše trobojnicu.
Godinama ona se vijori
na toj svetoj i krvavoj gori!

Ali nisu na Kupresu stali.
Najhrabriji živote su dali,
diljem ove zemlje napaćene.
Sklopiše se mlade oči snene!

Od Kupresa do Mrkonjić Grada,
koliko ih u mladosti strada !?
Gazili su i polomljenih krila,
da bi zemljo moja,ti slobodna bila!

 Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Raspudić: Sve se može zaboraviti ali oni !!!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Šibenik: U nazočnosti predsjednice Grabar Kitarović potpisan ugovor o dodjeli bivše vojarne Županiji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Šibeniku prilikom potpisivanju ugovora o dodjeli bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za izgradnju posjetiteljskog centra, rekla kako se u županijama koje je dosad obišla  pokazalo da su odlazak stanovništva i raspolaganje državnom imovinom najveći problemi te je ministru državne imovine Goranu Mariću zahvalila što je konačno pokrenuto pitanje raspolaganja vojnom imovinom.

“Zahvaljujem ministru Mariću što smo uspjeli dogovoriti ovo potpisivanje u vrijeme izmještanja ureda u Šibensko-kninsku županiju. Moram istaknuti da obišavši petnaest županija, dva najveća problema koja bi se iskristalizirala na terenu su demografija i pitanje raspolaganja državnom imovinom i njeno propadanje, te zadržavanje i zaustavljanje raznih razvojnih projekata. Zahvaljujem ministru Mariću što je konačno pokrenuo to pitanje, ovaj rezultat pokazuje koliko je dobra odluka Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu ministarstva i da mu se da odgovarajući značaj. Utvrdili smo kako je to jedna od ključnih okosnica u razvojnim projektima, ali i u ulaganjima u Republiku Hrvatsku. Drago mi je da su se konačno počeli rješavati projekti koji stoje godinama,“ istaknula je predsjednica Republile.

Dodjela bivše vojne nekretnine u Uvali Minerska Šibensko-kninskoj županiji uvjet je za izgradnju posjetiteljskog centra,  koji je zamišljen kao dnevni boravak tvrđave sv. Nikole koja je pod UNESCO zaštitom. Riječ je o drugoj fazi projekta turističke valorizacije Kanala svetog Ante u Šibeniku predstavljenog 2010. godine.

Župan Goran Pauk je istaknuo da je otvaranje šetnice u Kanalu svetog Ante jedna od najvećih prekretnica u turističkoj povijesti Šibenika i jedan od prvih uspješno realiziranih europskih projekata. „Ministar Marić prepoznao je našu dugogodišnju inicijativu, da ne kažem borbu, i učinio da ovaj iznimno vrijedan prostor ustupi na upravljanje građanima Šibenika i Županije. Dobivanjem prostora Minerske na upravljanje riješeni su svi imovinskopravni uvjeti za provedbu druge faze projekta turističke valorizacije u Kanalu sv. Ante,” rekao je.

Projekt Minerska ključan je za uspješno upravljanje tvrđavom sv. Nikole prema standardima UNESCO-a, a Minerska kao središte buffer zone i posjetiteljski centar za prezentaciju prirodne i kulturne baštine postaje pristupni centar čitavog područja sa svim popratnim sadržajima, “ istaknuo je župan Goran Pauk. Dodao je da ove godine slijedi potpisivanje ugovora iz europskih fondova za projekt uređenja posjetiteljskog centra vrijednog 26 milijuna kuna čime će, rekao je, Uvala Minerska postati dnevni boravak Šibenčana i bitan faktor u kreiranju turističke ponude.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako se prostor bivše vojarne u uvali Minerska na ovaj način vraća Šibenčanima i ocijenio da će projekti u Minerskoj i na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) izmijeniti lice Šibenika.

„Dijelim zadovoljstvo za županom što sam danas imao prigodu potpisati ugovor u nazočnosti predsjednice. Ima li ljepše poruke od toga da jedan prostor koji je služio povijesno upitnoj instituciji kakva je JNA stavljamo na raspolaganje narodu. Koji je paradoks da nešto što je izazivalo nelagodu i neugodnost danas postaje mjesto afirmacije. Zamislite, vojni hangari su bili skladište straha, a danas postaju posjetiteljski centar Kanala sv Ante. Želim da se svi priviknu na taj šok i buduću stvarnost. Ministarstvo državne imovine učinilo je napor da toga i dođe,“ kazao je ministar Goran Marić, koji se danas sastao i sa svim gradonačelnicima i načelnicima na području Županije.

Predsjednica će u sklopu trećeg dana boravka u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je privremeno premjestila Ured, posjetiti otoke šibenskog arhipelaga Žirje, Prvić i Murter i sastati se s ribarima u Tribunju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati