‘U ime obitelji’ imaju dovoljno potpisa za referendum, Bauk treba dati ostavku

0

Zbivanja oko popisa birača ili broja građana s pravom glasa u Republici Hrvatskoj izašla su iz sfere ove naše tragikomične dnevne politike ili politikanstva i zašla u sferu opasnih apsurda. Sama činjenica da je tek nakon tolikih godina i tolikih pritiska državna uprava uspjela svesti tu najelementarniju demokratsku osnovu – broj punoljetnih birača – u statistički prihvatljive oscilacije, a da je ta dilema dovela Ustavni Sud pod prisilu nekih polu istraga, gdje su koliko smo shvatili potvrdili postojanje cirka 26 300 nepostojećih birača (zbog čega je odbačena jedna referendumska inicijativa) dovoljan je razlog da Ministar Uprave proglasi nesposobnim i smjeni sav svoj podređeni kadar. A da nakon toga sam da neopozivu ostavku premijeru Milanoviću. Naravno, bilo bi idealno za moralni integritet hrvatske politike i za buduća politička ponašanja da se potom i sam premijer ispriča hrvatskome narodu i ode s vlasti. Manipulacija sa tolikim tisućama nepostojećih birača u zemlji u kojoj živi nešto preko četiri milijuna stanovnika nije nešto  preko čega se može olako preći, tim više što je i najviša sudska instanca sada upletena u to apsurdnu igru nagluhih telefona.

Ustavni sud naprosto nije smio kopati po bazama podataka i sam voditi ad hoc istrage, već je trebao narediti onima kojima je to posao da hitno istraže i objelodane stvarni broj birača. Naravno, ako sada hoće vratiti svoj integritet i povjerenje građana u svoju kompetentnost, sudci Ustavnoga suda moraju promijeniti svoj iskaz i uskladiti ga sa objelodanjenom činjeničnom stvarnosti.

Da stvar bude još apsurdnija Ministar Arsen Bauk sada podrugljivo govori kako je lakše kritizirati njega nego Ustavni sud. Stvara se naime dojam kako je Ustavni sud pogriješio, a u očima mnogih da je i politiziran. Ustavni sud jest pogriješio, ali u stvarnosti je vjerojatnije da su se taj ministar, a izvjesno i drugi političari, poigrali sa ustavnim sucima, jer su im mogli prije odluke dostaviti na znanje kako je državna uprava na tragu točnog broja birača i da će ga uskoro objaviti.

Ako majstori procedura ubrzo ne iznađu neke nove pravne zavrzlame, referendumska inicijativa udruge U ime obitelji je po svemu sudeći sakupila dovoljan broj potpisa, pa je zahtjev birača u Republici Hrvatskoj, kojim traže raspisivanje referenduma sa dotičnim pitanjem, pravovaljan. Ovo treba poštivati ma koliko da je ta spoznaja opasna za političku stabilnost Vladimira Šeksa, Peđe Grbina ili ostalih iz vladajućeg duopola, koji se ponašaju kao da im nakakav narod hoće uzeti iz ruku njihovu vlastitu igračku.

Obzirom da smo eto u kampanji koja će odrediti budućeg predsjednika RH, a da se ovdje stvara opasni dojam kako su na djelu nedemokratski procesi koji dovode u pitanje temeljnu vladavinu prava, institucionalni kredibilitet i poštivanje Ustava, upravo je Predsjednik taj koji svojim autoritetom mora zaštititi ono temeljno ustavno pravo na suverenost koje proizlazi iz naroda (a koje narod konzumira i direktnom demokracijom) i pozvati sve političke strukture i republičke institucije da poštuju taj prvored.

barometar.vecernji.hr

facebook komentari