Connect with us

Pregled

U ime obitelji: Plenković laže da je ratifikacija Istanbulske nastavak politike HDZ-a

Objavljeno

-

Udruga U ime obitelji u petak je na konferenciji za medije optužila premijera Andreja Plenkovića da ne govori istinu i izmišlja kada kaže da je ratifikacija Istanbulske konvencije dio nastavka politike HDZ-a te je iznijela tri primjera za koja smatra da to i dokazuju.

“Premijerove tvrdnje da je ratifikacija Istanbulske konvencije dio nastavka politike HDZ-a su izmišljotina i to nije istina. Prvo, premijer je, kao i svi drugi HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu, u lipnju 2015. glasao protiv članka 13. da se kroz njega sve države članice EU potakne da ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Što se dogodilo da je samo godinu dana poslije, čim je izabran za premijera rekao da će ratificirati Istanbulsku konvenciju, ne znam. To ostavljam njemu da objasni’, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Udruga je predočila zapisnik iz kojeg je vidljivo da je premijer najprije glasovao ‘za’, ali je kasnije, tvrde, ‘učinio velik napor da u tom zapisniku ostane da je namjeravao glasovati ‘protiv’. ‘Iskoristio je svoje pravo da naknadno promijeni svoju odluku.

Markić je kao drugi dokaz da je premijerova tvrdnja laž, podsjetila da je udruga Vigilare u predizbornoj kampanji uputila pisano pitanje HDZ-u kako se postavlja prema rodnoj ideologiji, a na što je HDZ odgovorio da se protivi svakoj ideologiji, pa i rodnoj.

Napomenula je i da je potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić kazala da ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio programa HDZ-a upravo zbog koncepta roda odvojenog od spola. “Ove tri činjenice pokazuju da premijer ne govori istinu o ovako važnom pitanju”, kazala je Markić.

Na opasku novinarke koja joj je citirala dio iz HDZ-ovog predizbornog programa u kojem se kaže da će provesti sve što je potrebno vezano za Istanbulsku konvenciju, Markić je rekla da se poziva na ono što joj je rekla Maletić koja je radila na HDZ-ovom predizbornom programu.

Premijeru kao uskrsni dar primjerak NY Timesa da vidi kako u Švedskoj izgleda primjena rodne ideologije

Najavila je kako će premijeru kao uskrsni dar dati primjerak New York Timesa u kojem je članak o tome kako izgleda primjena rodne ideologije u Švedskoj koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju.

“Premijer može pročitati kako izgledaju rodno neutralni vrtići, preodjevanje djece, dječaka u haljine, djevojčice u uloge koje netko smatra da njima odgovaraju. Onda ćemo valjda moći čuti od premijera da priznaje da takve prakse postoje, a onda mi kao društvo trebamo razgovarati želimo li ih ili ne u Hrvatskoj”, kazala je Markić osvrčući se na tvrdnje da je zakonsko obvezivanje uvođenja koncepta roda odvojenog od spola nakon ratifikacije izmišljotina.

Za deklasificirani dokument Vijeća Europe u kojem se pojašnjavaju detalji iz Istanbulske konvencije, ustvrdila je da ima jednaku pravnu težinu kao interpretativna izjava Vlade – “nikakvu”.

“Taj dokument ništa ne može promijeniti u samoj naravi stvari, a to je da se ratifikacijom Istanbulske konvencije preuzimaju sve obaveze osim onih definiranih u članku 78.”, kazala je.

“Sramotan je način na koji se komunicira s javnošću. Tvrditi da će interpretativna izjava maknuti obaveze Hrvatske u segmentima u kojima se prigovara jednostavno nije istina’, dodala je Markić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas