Connect with us

Zanimljivosti

U Imotskom otvoren jedinstveni spomenik iseljenicima – Mercedes

Objavljeno

-

HRT

U Imotskom je svečano otvoren jedinstveni spomenik imotskim iseljenicima. Mercedes – od kamena u prirodnoj veličini – posveta je generacijama Imoćana koji su bolji život tražili u inozemstvu, osobito u Njemačkoj. Otvaranje spomenika privuklo je tisuće Imoćana i njihovih gostiju koji su mogli uživati i u izložbi brojnih Mercedesovih oldtimera.

Spomenik je otkrio dvogodišnji unuk Ivana Topića Note, idejnog začetnika cijele ove priče. I Ivan je radio u Njemačkoj, a i njegov otac davno je stigao iz Njemačke baš u ovakvom Mercedesu. Projekt je ostvaren zahvaljujući brojnim donatorima.

– Sami su se javljali, nismo morali nikoga zvati, to je nešto što mi je davalo krila da letim, letio sam visoko, visoko, još nisam svjestan da smo mi ovo napravili, ovo nije komad kamena, ovo nije glupost, ovo je simbol, ovo je pozdrav, ovo je snaga jedna, ovo je imotski kamen, kaže Ivan Topić Nota, predsjednik Kluba oldtimera Imotski.

Spomenik se izrađivao u radionici obitelji Rebić

Spomenik se izrađivao u radionici obitelji Rebić, no mnogi su klesari pomogli.

– Ove zime smo organizirali jednu kiparsku radionicu u koju smo pozvali kipare iz Hrvatske i iz Europe, ističe Roko Držislav Rebić.

Procjenjuje se da je na otvaranju spomenika bilo više od 10. 000 oduševljenih promatrača.

Jakiša Vranješ iz Kaštela dovezao je čak 5 vozila, najviše nam se svidio ovaj ljepotan.

– Ovo je Mercedes 220 S iz 52. godine, to je 6 cilindara motor, u to vrijeme jedan od najjačih motora koji su ugrađivani, govori Jakiša Vranješ.

Potrudio se i mladi Duje, odmah bi mogao u neku epizodu Prosjaka i sinova.

– Došao sam prezentirati mlađoj publici koji ne znaju za to da im pokažem tko su zapravo bili korpari, kaže Duje Rebić.

Spomenik na Trgu imotskih iseljenika

Spomenik je na istoimenom Trgu imotskih iseljenika.

– Ipak najbolja lokacija na državnoj prometnici, nije ni potrebno se zaustavljati da se sam spomenik vidi, kaže Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog.

U krajini je više od 700 kuća za odmor, došlo je vrijeme kad možda više Nijemaca dolazi u Imotski nego Imoćana u Njemačku. Svi će se zasigurno rado fotografirati uz novu imotsku znamenitost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas