Connect with us

Iz Svijeta

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a i ‘važna obavijest’ iz Sjeverne Koreje

Published

on

Sjeverna Koreja lansirala je raketu dugog dometa unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda koje joj zabranjuju upotrebu balističke raketne tehnologije.

[ad id=”68099″]

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će u New Yorku u 17 sati po našem vremenu održati izvanrednu sjednicu, koju su zatražile Južna Koreja, SAD i Japan.

Raketa je lansirana prema jugu, kao što je planirano, te je prošla preko južnog japanskog otoka Okinawa, izvijestio je japanska nacionalna televizija. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je kako se čini da se prvi stupanj rakete uspješno odvojio.

Sjeverna Koreja obavijestila je agencije UN-a kako planira lansirati raketu koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Međutim, to je izazvalo negodovanje mnogih država koje na to gledaju kao na test rakete dugog dometa.

Izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo nastaviti sa svojim svemirskim programom. Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje joj zabranjuju korištenje balističke raketne tehnologije.

Vijeće UN-a od 15 članova od ranije priprema rezoluciju kojom želi kazniti Sjevernu Koreju zbog nuklearnog testa 6. siječnja.

Sjevernokorejska državna televizija najavila je za nedjelju popodne važnu obavijest. Televizija nije objavila detalje o posebnoj emisiji.

Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je lansiranje “apsolutno neprihvatljivim”.

SAD osudile lansiranje rakete Sjeverne Koreje

I Bijela kuća osudila je sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa.

Sjevernokorejski programi  raketnog i  nuklearnog oružja predstavljaju ozbiljne prijetnje našim interesima, uključujući sigurnosti nekih od naših najbližih saveznika – kazala je američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice u priopćenju.

SAD obećaju kako će poduzeti sve potrebne radnje kako bi obranili sebe i svoje saveznike.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da stane zajedno i pokaže Sjevernoj Koreji da njezine nepromišljene radnje moraju imati ozbiljne posljedice – poručila je Rice.

Američki Strategic Command odvojeno je objavio kako su njegovi sustave zabilježili i pratili raketu.

NORAD je utvrdio da ni u jednom trenutku raketa nije prijetila Sjevernoj Americi – navodi se u priopćenju pozivajući se na Sjevernoameričku obranu zračnog prostora.

Istraživanja Sjeverne Koreje

Prošlog mjeseca, Sjeverna je Koreja četvrti put u svojoj povijesti testirala nuklearnu napravu, iako su Sjedinjene Američke Države i druge vlade izrazile sumnju u njezine tvrdnje kako je testirala hidrogensku bombu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja radi na malim nuklearnim bojnim glavama koje se mogu montirati na rakete, ali mnogi stručnjaci tvrde da je još daleko od usavršavanja te tehnologije. Dosad je pokazala dvije verzije balističkih raketa nalik tipu koji može dosegnuti Zapadnu obalu SAD-a, ali nema dokaza da je takve rakete testirala.

Posljednji put lansirala je raketu dugog dometa u prosincu 2012. godine, poslavši u orbitu predmet koji je opisala kao komunikacijski satelit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari