Pratite nas

Vijesti

U Izraelu otkrivene kosturnice iz Isusovog doba

Objavljeno

na

Izraelske vlasti su danas priopćile da je pronađeno 11 drevnih kosturnica, koje potiču približno iz vremena Isusa i da su one otkrivene za vrijeme ponoćne racije uperene protiv dilera antikvitetima.

Među kosturnicama su dvije, za koje se vjeruje da sadrže posmrtne ostatke dvije ugledne osobe koje su živjele u Jeruzalemu prije 2.000 godina. Na nekima su urezani ukrasi, pa čak i imena, a sadrže ostatke kostiju i grnčarije sahranjene s umrlima.

Izraelska uprava za antikvitete je precizirala da su kovčezi otkriveni u petak oko ponoći kada je policija uočila dva sumnjiva automobila parkirana na vojnom kontrolnom puktu na domaku Jeruzalema.

Tijekom pretrage utvrđeno je da je četvero ljudi umiješano u prodaju kovčega. Policija je odmah obavijestila nadležnu upravu, a policijski glasnogovornik Miki Rozenfeld je kazao da su kovčezi “ukradeni iz pećine” kraj Jeruzalema s namjerom da se prodaju kolekcionarima.

On je dodao da su osumnjičeni praćeni neko vrijeme ali nije ulazio u detalje. U razmjenu su bili umiješani izraelski i palestinski trgovci koji su  ih pokušali prodati izraelskom kupcu, prenosi Associated Press.

Prema izraelskom zakonu svi antikviteti smatraju se imovinom države. Dvojica osumnjičenih su zadržani u zatvoru, a druga dvojica su u kućnom pritvoru.

Kosturnice, kako se vjeruje, datiraju iz doba od 515. godine prije nove ere do 70. godine, uključujući i doba vadavine kralja Iroda koji je izgradio neka od najpoznatijih mjesta u Jeruzalemu u Svetoj zemlji i Isusovo doba.

Prema tadašnjim običajima Židova pokojnci su držani u pećini godinu dana potom su im se kosti prikupljale i stavljale u specijalne kamene kovčege. Kosturnice nisu posebno rijetke i izraelska uprava već ih ima oko 1.000, ali se ipak svaka smatra posebnom, kako navodi zamjenik direktora uprave Etan Klein.

On ističe da se iz svake može naučiti različiti aspekt jezika, umjetnosti i običaja sahrane. Na jednoj je ispsano ime Joezer, a na drugom Rapfin.

Klein očekuje da se sazna više o identitetu umrlih tijekom daljnjeg ispitivanja.

U kosturnicama se obično nalaze posmrtni ostaci rabina i aristokrata. Korištenje kosturnica je postalo popularno tijekom drugog vjeka prije nove ere pod utjecajem Grka i Rimljana, prenosi Tanjug.

Poslije 70. godine nisu više bile u modi. Klein procjenjuje vrijednost nedavno nađenih kosturnica na tisuće dolara i tvrdi da su autentične.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Ljilja Vokić: Da sam ja ministrica, ne bih platila ni sat štrajka!

Objavljeno

na

Objavio

Sindikati od svojih zahtjeva ne odustaju pa su odbivši premijerovu ponudu o povećanju osnovice, tražeći i povećanje koeficijenata, za ponedjeljak najavili novi štrajk. Nekadašnja ministrica prosvjete Ljilja Vokić, pak, smatra kako hrvatski profesori imaju najmanju normu radnih sati u Europi pa kada se ona poveća, tek onda na red mogu doći koeficijenti.

“Za 16 sati nastave u Hrvatskoj  može se dobiti puna plaća. Europska norma je 28 do 30 učenika i nastave do 30 sati, što je nešto manje sati u razredu, no više u školi. Naši profesori imaju u prosjeku 16 učenika u razredu, što nema ni jedna država i imaju zapravo najmanju normu u Europi. Crno na bijelo. To kada se poveća, bit će novca i za koeficijente i za osnovicu”, rekla je bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić u izjavi za portal Direktno.hr.

A upitana za mišljenje o najavljenom kompletnom štrajku za ponedjeljak na razini cijele države, kaže:

“Da sam ja ministrica, ne bih ga platila, onaj tko organizira štrajk, neka ga i plati. Ja sam bila ministrica tri i pol godine, rekla sam da neću platiti ni jedan sat štrajka i nikad nisu štrajkali jer su znali da doista neću platiti”, kazala je  Vokić za Direktno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Oporba nije uspjela smijeniti Kujundžića

Objavljeno

na

Objavio

Po drugi put u godinu dana saborska oporba nije uspjela smijeniti ministra zdravstva Milana Kujundžića, od 76 glasova potrebnih za opoziv opozicija ih je u petak prikupila 48.

Nije donijeta odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva“, konstatirao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon što se pokazalo da je od 127 zastupnika u sabornici za opoziv bilo njih 48, protiv 79, a nitko suzdržan. Kujnudžićev opoziv tražilo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Mosta.

Iako se činilo da bi glasovanje o Kujundžiću mogao biti test vladajuće koalicije s obzirom na potporu HNS-a i Kluba Milana Bandića zahtjevima prosvjetara, nakon premijerove najave o povećanju plaća zastupnici iz obaju klubova dali su u petak Kujundžiću potporu.

Oporba je do samog glasovanja ponavljala kritike na ministrov račun, a HDZ ga je odlučno branio.

Kujundžić je zdravstveni sustav doveo pred potpuni kolapas, liste čekanja sve su duže, a to dovodi do tihe privatizacije. No, ključan razlog zašto više ne može biti ministar je to što nije osigurao financijsku održivost sustava, on ne zaslužuje voditi zdravstvo, rekao je Željko Jovanović (SDP).

Željko Reiner (HDZ) uzvraća da je oporba tražila Kujundžićev opoziv na temelju “mizernog uratka”, zahtjeva koji se sastojao od jedne stranice teksta, na kojoj nisu bili u stanju argumentirati ni jednu primjedbu.

“Nije bilo ni jednog navoda što je taj ministar napravio krivo, što je tako kobno napravio da ga valja smijeniti. U tom mizernom uratku nema ni jedne brojke, a govori se o financiranju zdravstva”, poručio je oporbi prozivajući je da je svojim istupima stvorila krivu sliku u javnosti o stanju u hrvatskom zdravstvu.

Most: Izostale su reforme

Glasovanje o povjerenju ministru zdravstva tražilo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Mosta, koji ga je prozivao za izostanak reformi i strateškog upravljanja zdravstvenim sustavom.

“Sad već svi dionici sustava vide da je voda došla do grla – i liječnici i medicinske sestre i poslodavci i veledrogerije, ali prvenstveno pacijenti”, tvrdila je u saborskoj raspravi o Kujundžićevu radu Mostova zastupnica Ines Strenja.

Most je po drugi put pokušao smijeniti Kujundžića, prvi je put to učinio lani, 12. listopada, kada su za njegovu smjenu bila 53 zastupnika, a protiv njih 77.

Argumenti koje je tada iznosila oporba bili su slični onima koje je iznosila ove godine, no zastupnici većine, premijer Andrej Plenković i sam ministar sve su ih odbili kao neosnovane. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari