U Jasenovcu je postojao i poslijeratni zarobljenički logor, vršile su se i likvidacije

4

Historiografija na prostoru bivše Jugoslavije dosada se uglavnom fokusirala na „Ciglanu“ kao najozloglašeniji među jasenovačkim logorima iz kojeg je 22. travnja 1945. izvršen proboj logoraša. Dana 2. svibnja 1945. postrojbe Jugoslavenske armije zauzele su to područje. Ipak, spominjanje logora poslije toga datuma je sporadično, fragmentarno i nesustavno. Dosadašnji izvori o tome svode se ponajviše na kratka usmena svjedočanstva koja do sada nisu bila potkrijepljena nikakvim izvornim dokumentima.

Kroz proteklih gotovo sedamdeset godina nije bilo ozbiljnijeg i temeljitijeg pokušaja istraživanja poratnog logora u Jasenovcu. Cilj ovog rada je osvrnuti se na dosadašnja istraživanja, svjedočanstva i dokumente koji govore o poslijeratnom logoru u Jasenovcu te ih upotpuniti dosada pronađenima arhivskim izvorima koji potvrđuju da je na jasenovačkom području nakon Drugoga svjetskog rata djelovao sustav zarobljeničkih logora. Među dokumentima iz Državnog arhiva u Sisku naročitu pažnju izaziva zapisnik koji otkriva identitet „upravnika zatočenika u Jasenovcu“ i koji stoga dovodi u sumnju točnost pojedinih navoda Mirka Šimunjaka na čijem se svjedočanstvu ponajviše zasniva teza o tzv. „radnoj grupi Jasenovac“.

Ovim rečenicama povjesničari Stipo Pilić i Blanka Matković uvode čitatelje u njihov izvorni znanstveni rad pod naslovom „Poslijeratni zarobljenički logor Jasenovac prema svjedočanstvima i novim arhivskim izvorima“, koji je nedavno objavljen u „Radovima“ Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru. Već iz samog naslova, ali i iz uvodnih rečenica, jasno se može zaključiti kako su se autori uhvatili u koštac s jednom od najkontroverznijih domaćih historiografskih tema, o tome je li ustaški koncentracijski logor u Jasenovcu koristila nova partizanska, komunistička vlast i nakon završetka rata u svibnju 1945. godine.

O tome se već godinama raspravlja, javljali su se pojedini svjedoci, sporadično se pisalo, površno uglavnom, ali nitko se dosad sustavno nije pozabavio ovom i te kako intrigantnom i jako važnom temom koja je godinama predmet političkih manipulacija i sustavnih prešućivanja.

O svemu opširno čitajte u njihovom izvornom znanstvenom radu koji prilažem ovdje:

Poslijeratni zarobljenički logor Jasenovac prema svjedočanstvima i novim arhivskim izvorima

Zvonimir Despot/Blogosfera

facebook komentari

 • peppermintt

  Mit o jasenovcu je potriba napokon razbit, dopustiti da ga povjesničari temeljem povijesnih izvora stave u ispravan povijesni kontekst.

  sve drugo je dodatno pogodovanje mržnji, stvaranju i projiciranju mitova koji su oduzeli i previše nevinih života.
  Potreba je imati i neometan pristup izvornoj građi koja se nalazi u arhivima u Beogradu.

 • Ljuta Trava

  Ako se uspije doći do dokumentavije , a mislim da je veliki dio namjerno uništen , sva srpska politika i mitovi bi pali u vodu.
  Zanimljiva je i zabrana rada nezavisnoj komisiji koja se nedavno dogodila .Netko uporno pokušava skrivati istinu .

 • peppermintt

  znajući kako im je uništavanje tragova inače tradicija, prilično moguće…

 • Otporaš

  Treba peeinačiti onu: “Dok je srca, bit će i Croacije, u ovu još popularniju: DOJE JE JASENOVCA, BIT ĆE I KROACIJE!!!