Pratite nas

Iz Svijeta

U Kataloniji prijevremeni parlamentarni izbori

Objavljeno

na

Katalonci danas izlaze na prijevremene parlamentarne izbore. Svi se nadaju da će se napokon riješiti jedna od najtežih kriza proteklih desetljeća u Španjolskoj, međutim, sve ankete upućuju na potpuno neizvjestan rezultat. Drugim riječima, Katalonija bi i u sljedećih nekoliko tjedana mogla biti bez vlade.

Radni je dan, nekoliko je dana do Božića pa ipak – očekuje se masovni odziv glasača Katalonije. I onih koji su za neovisnost jer poručuju – nismo pokleknuli niti smo se umorili i onih koji podupiru jedinstvenu Španjolsku. Pobornici Španjolske nadaju se da će se njihovim masovnim izlaskom na birališta napokon i zauvijek riješiti katalonsko pitanje.

A što će donijeti glasovanje? Ankete pokazuju da ni jedna stranka ne dobiva potrebnu većinu od 68 zastupnika – najizgledniji pobjednik je Katalonska republikanska ljevica, no da bi ona mogla nastaviti proces samostalnosti treba potporu ostalih stranaka. Naime, stranke koje zagovaraju neovisnost na izbore ne izlaze zajednički, koalicija se raspala. Kratak rok priprema za izbore jednostavno nije ostavio dovoljno vremena strankama koje se bore za neovisnost da je ujedine, njihovi vođe su ili u egzilu ili pritvoru.

Ipak, iz Bruxellesa videovezom se javio vođa Katalonske europske demokratske stranke Carles Puigdemont: ‘Prijatelji, moramo raditi do posljednjeg daha kako bismo osvojili što više glasova i već 22. prosinca, kada se probudimo, počnemo graditi najljepšu zemlju na svijetu!’ Ni unionisti, pobornici Katalonije u sastavu Španjolske, nisu sjedili prekriženih ruku. No, i oni su “rascjepkani”. Ali -poručuju: ‘Ne želimo gledati kako strane kompanije napuštaju Kataloniju. Ne želim na TV-u gledati i slušati loše vijesti o turizmu, investicijama… želim da vijesti iz Katalonije budu samo pozitivne!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari