Pratite nas

Iz Svijeta

U Kataloniji prijevremeni parlamentarni izbori

Objavljeno

na

Katalonci danas izlaze na prijevremene parlamentarne izbore. Svi se nadaju da će se napokon riješiti jedna od najtežih kriza proteklih desetljeća u Španjolskoj, međutim, sve ankete upućuju na potpuno neizvjestan rezultat. Drugim riječima, Katalonija bi i u sljedećih nekoliko tjedana mogla biti bez vlade.

Radni je dan, nekoliko je dana do Božića pa ipak – očekuje se masovni odziv glasača Katalonije. I onih koji su za neovisnost jer poručuju – nismo pokleknuli niti smo se umorili i onih koji podupiru jedinstvenu Španjolsku. Pobornici Španjolske nadaju se da će se njihovim masovnim izlaskom na birališta napokon i zauvijek riješiti katalonsko pitanje.

A što će donijeti glasovanje? Ankete pokazuju da ni jedna stranka ne dobiva potrebnu većinu od 68 zastupnika – najizgledniji pobjednik je Katalonska republikanska ljevica, no da bi ona mogla nastaviti proces samostalnosti treba potporu ostalih stranaka. Naime, stranke koje zagovaraju neovisnost na izbore ne izlaze zajednički, koalicija se raspala. Kratak rok priprema za izbore jednostavno nije ostavio dovoljno vremena strankama koje se bore za neovisnost da je ujedine, njihovi vođe su ili u egzilu ili pritvoru.

Ipak, iz Bruxellesa videovezom se javio vođa Katalonske europske demokratske stranke Carles Puigdemont: ‘Prijatelji, moramo raditi do posljednjeg daha kako bismo osvojili što više glasova i već 22. prosinca, kada se probudimo, počnemo graditi najljepšu zemlju na svijetu!’ Ni unionisti, pobornici Katalonije u sastavu Španjolske, nisu sjedili prekriženih ruku. No, i oni su “rascjepkani”. Ali -poručuju: ‘Ne želimo gledati kako strane kompanije napuštaju Kataloniju. Ne želim na TV-u gledati i slušati loše vijesti o turizmu, investicijama… želim da vijesti iz Katalonije budu samo pozitivne!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump službeno objavio kandidaturu za drugi mandat

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Orlandu, na Floridi službeno objavio svoju kandidaturu za drugi mandat na izborima 2020., predstavivši se kao isti politički pobunjenik koji je ‘potresao’ washingtonski ‘establišment’ prije četiri godine i koji je sada žrtva pokušaja izgona od strane demokrata.

Trump je u punoj dvorani Amway Centera u Orlandu rekao da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima kao autsajder, “kao što je to učinio 2016.” U svom govoru koji je trajao oko sat i pol ponovno se osvrnuo na teme predsjedničke kampanje od prije četiri godine kritizirajući medije, ilegalne migracije i tadašnjeg demokratskog oponenta Hillary Clinton.

“Zajedno smo prisilili pokvareni politički establišment da odstupi i vratili vladavinu od strane naroda i za narod. Dokle god držite ovaj tim na mjestu, na dobrom smo putu. Naša budućnost nikada nije izgledala svjetlija”, kazao je Trump, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Ustvrdio je i da će njegovi demokratski oponenti radikalno promijeniti SAD jer će pokušati legalizirati ilegalne migrante koji dolaze preko južne granice, kako bi mogli pojačati demokratsku političku bazu. Trump je rekao kako demokrati “žele uništiti našu zemlju kakvu poznajemo” te je poručio da se to “neće dogoditi”. “Vjerujemo da bi naša zemlja trebala biti utočište za građane koji poštuju zakone, a ne za kriminalne strance”, dodao je.

Svoje oponente nazvao je radikalnom ljevičarskom mafijom koja bi u SAD donijela socijalizam. “Glas za bilo kojeg demokrata je glas za radikalni socijalizam i uništenje američkog sna”, poručio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Rusija: SAD ‘nastoji namjerno izazvati rat’ s Iranom

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države “nastoje namjerno izazvati rat” s Iranom, rekao je u utorak dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova referirajući se na objavu SAD-a da će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok.

Rusija, bliski saveznik Iranu, bori se zajedno s iranskim snagama u ratom razorenoj Siriji.

SAD je objavio ovaj tjedan da će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok kao odgovor na napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu. SAD je optužio Iran da je izvršio napade dok Iran to poriče.

Obraćajući se novinarima, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je rekao da se “već duže vrijeme mogu vidjeti neprestani politički, psihološki, ekonomski i vojni pritisci SAD-a na Iran”.

“Ovakva vrsta reakcije je, vjerujem, provokacija. Ne može se shvatiti nikako drukčije nego kao nastojanje da se izazove rat”, rekao je Ryabkov, a prenosi državna agencija TASS.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari