Connect with us

Iz Svijeta

U Kazahstanu proglašeno izvanredno stanje: Režim pada, vladar u bijegu, na ulicama kaos

Objavljeno

-

Foto: AFP

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivaju sve stane na suzdržanost.

Novinske agencije Interfaks, TASS i RIA Novosti objavile su vijest o uvođenju izvanrednog stanja prenoseći priopćenje pokazano na kazačkoj televiziji.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Izvanredno stanje je prošireno na čitav državni teritorij, izvijestila je u srijedu navečer kazačka televizija Kabar 24, dodajući da će ono biti na snazi do 19. siječnja.

Tijekom izvanrednog stanja “ograničit će se sloboda kretanja, pa i prijevoznim sredstvima”, rekao je na ruskom jeziku voditelj na toj televiziji i zabranit će se “javni skupovi i obiteljska okupljanja u povodu rođenja, vjenčanja i smrti”.

Ograničenja se “uvode zbog pogoršanja stanja kako bi se zajamčila javna sigurnost, uspostavio zakon i red te zaštitila ljudska prava i slobode”, dodao je.

Tijekom izvanrednog stanja na snazi će biti policijski sat od 23.00 do 7.00 sati, rekao je.

Ujedinjeni narodi sa “zabrinutošću prate stanje” , rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric.

“Jako je važno da svi upleteni u aktualne događaje pokažu suzdržanost i suzdrđe se od svakog nasilja i potaknu dijalog”, rekao je.

Američka vlada poziva kazahstanske vlasti na “suzdržanost” i želi da tamošnji prosvjedi protječu “u miru”, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki pošto je ta srednjoazijska zemlja proglasila izvanredno stanje.

Psaki je ujedno kritizirala “bezumne tvrdnje Rusije” o navodnoj odgovornosti Sjedinjenih Država za pobunu koja je uzdrmala Kazahstan.

“To je potpuno krivo” i to je “ruska strategija dezinformiranja”, istaknula je. (Hina)

Kazahstan: Prosvjednici upali u ured gradonačelnika Almatija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari