Connect with us

Hrvatska

U Kninu svečano obilježena 14. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

Objavljeno

-

Foto: MORH/T. Brandt

Svečanost povodom obilježavanja 14. obljetnice Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske održana je u utorak, 13. travnja 2021. godine u Kninu.

Svečanosti je nazočio ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić i drugi.

Središnja svečanost održana je u vojarni „4. gardijske brigade Pauci“, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja ’95“ na Trgu Ante Starčevića u Kninu, priopćio je MORH

Ministar obrane Mario Banožić čestitavši pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade 14. obljetnicu, podsjetio je kako je Gardijska mehanizirana brigada sastavljana od gardijskih brigada koje su proizašle iz Domovinskog rata. Također, rekao je kako Hrvatska vojska prije svega ima ustavnu zadaću čuvati cjelovitost i suverenitet države, sudjelovati u mirovnim misijama i operacijama, ali isto tako pomagati, pružati potpore civilnim institucijama.

Uz pripadnike Gardijske mehanizirane brigade, ministar Banožić pohvalio je i sve pripadnike Hrvatske vojske za sve ono što čine u svojim misijama i zadaćama, za sve potpore institucijama kao i za sve što čine za Hrvatsku državu.
„Želim podsjetiti, kao što to svakodnevno činimo, na sve one ljude koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i one koji su dali svoje živote i koji su pomogli stvarati Hrvatsku vojsku, pogotovo kada se nalazimo na području Knina“, rekao je ministar Banožić.

Osvrnuvši se na ustrojavanje Gardijske mehanizirane brigade načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Hranj prisjetio se svih hrvatskih branitelja izrazivši zahvalnost njima i njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli u borbi za osamostaljenje i oslobođenje naše domovine.

„Stalnim razvojem, obukom, nadogradnjom znanja, primjenom naučenih lekcija iz operacija i zadaća u kojima sudjeluju njeni pripadnici, današnja je brigada spremna i obučena za izvršenje misija i zadaća“, rekao je admiral Hranj te poručio kako su i danas, uz svu modernu tehniku i opremu, hrvatski vojnici najveća vrijednost sustava, naša odlučujuća premoć. „Njihova znanja, iskustva i predanost pozivu iznimno cijenimo i poštujemo. U ovim vremenima, punim različitih izazova, nastavljamo ulagati u daljnji razvoj i unapređenje“, rekao je admiral Hranj.

General Šerić ovom prilikom je rekao kako je Gardijska mehanizirana brigada nastala na temeljima četiri gardijske brigade iz Domovinskog rata, naših Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova, i danas predstavlja glavnu udarnu postrojbu Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske vojske. Naglasio je kako od prvoga dana, ova najbolje opremljena postrojba Hrvatske kopnene vojske daje izniman doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama u Afganistanu, Litvi, Poljskoj i Golanskoj visoravni.

„Posebno ističem i zahvaljujem pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade na brzom i učinkovitom odgovoru u otklanjanju posljedica snažnih potresa koji su pogodili Banovinu i Zagreb. Ova brigada i dalje nastavlja s obukom i razvojem sposobnosti u cilju izvršenja dodijeljene misije“, kazao je general Šerić.

Brigadir Dražen Ressler je istaknuo kako je 14. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade, uz Gardijsku-oklopno mehaniziranu brigadu, najveća snaga Hrvatske pobjedničke vojske. „Biti zapovjednik jedne takve postrojbe, koja baštini tradiciju Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova je zaista izuzetna čast“, rekao je brigadir Ressler te napomenuo da je preko 400 pripadnika brigade bilo u Domovinskom ratu. „A ono što je naša najveća snaga, to su upravo ljudi“, zaključio je brigadir Ressler.

Misno slavlje održano je u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a predvodio ga je fra Božo Ančić. Fra Ančić je podsjetio na odgovornost hrvatskih vojnika za očuvanje društvenih vrijednosti i zahvalio svima onima koji su svoj život položili za stvaranje Domovine. „Svaki čovjek ima svoje poslanje, a naš vojni poziv je okvir za njega jer jedino tako možemo doprinijeti svome narodu, brigadi i obitelji“, poručio je fra Ančić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas