Connect with us

Analiza

U Koprivničkoj – križevačkoj županiji kandidat SDP-a za župana Kešer opasno ugrožava Korena

Objavljeno

on

Od danas krećemo u analizu lokalnih izbora po županijama i velikim gradovima na uzorku od 1000 ispitanika po županiji, što je veliki broj za ispitivanje na lokalnoj razini. Anketu je radila agencija 2X1 komunikacije.

Prva je na redu Koprivničko – križevačka županija, agencija je koristila CATI metodu, strukturirani upitnik s neotkrivenim ciljem na stratificiranom uzorku 1000 punoljetnih stanovnika Koprivničko-križevačke županije, s 95%-tnim stupnjem pouzdanosti.

Od 1000 ispitanika, njih 982 izrazilo je interes za političke procese u županiji, dok je njih 18 izrazilo potpunu nezainteresiranost za lokalnu političku u bilo kojem vidu.

Kad je riječ o potencijalnim kandidatima za župana koprivničko-križevačkog, najbolje kotiraju aktualni župan Darko Koren (35,44%) te SDP-ov poduzetnik i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer (25,25%). HDZ-ova Ratimira Ljubića kao budućeg župana vidi 19,55%, a njegova kolegu Darka Sobotu 6,11%. Željko Lacković izbor je za 9,57%, dok je neodlučnih 4,07%.

Ako pogledamo ove podatke, vidljivo je da dosadašnji Župan Koren još uvijek uživa veliko povjerenje birača, no ne kao na izborima prije četiri godine. Primjetno je da SDP-ov načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer ima zaostatak od desetak postotnih bodova što predstavlja iznenađenje no u situaciji kada SDP konsolidira svoje redove za očekivati je bi da bi broj onih koji će se odlučiti da njemu kao kandidatu za mjesto župana daju svoj glas biti sve veći, tim prije jer je to područje oduvijek bilo sklono politici i strankama lijevog centra.

Kandidat HDZ-a Ratomir Ljubić ima problem opterećenosti svoje stranke aferama na nacionalnoj razini te bi mu se mogla dogoditi stagnacija ili pad podrške, no tu je upitno hoće li HDZ podržati Korena i ići samo s listom za Skupštinu jer je njihovo biračko tijelo na tom području nedovoljno da ističu svog kandidata za Župana.

Ostali kandidati u ovom trenutku ne predstavljaju bitan politički faktor osim u mogućnosti osvajanja nekog mandata u Skupštini. (A.R.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari