Pratite nas

Hrvatska

U kratkom roku radit će se dva kružna toka na regionalnoj cesti Čitluk-Tromeđa

Objavljeno

na

Ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Ilija Cvitanović boravio je danas u radnom posjetu Općini Čitluk, gdje je obišao izvođače radova koji rade na saniranju regionalne ceste Mostar-Čitluk-Tromeđa.

Tom prigodom ministar Cvitanović kazao je kako Ministarstvo ima punu potporu Vlade HNŽ-a kad je u pitanju saniranje regionalne prometnice Mostar -Čitluk-Tromeđa, na kojoj su veliki problem udarne rupe, za što je iz županijskog Proračuna izdvojeno 160.000 KM.

[quote]”Čitluk je specifičan zbog gustoće prometa, od Mostara preko Čitluka do Međugorja dnevno prođe i preko 15.000 vozila, a ovo područje nema niti jednu magistralnu cestu, oslonjeno je na regionalne ceste, a za njihovo saniranje zaduženo je Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a,“ istaknuo je ministar Cvitanović.[/quote]

[dropcap]T[/dropcap]akođer, naglasio je kako će do 1. rujna biti završen projekt ceste prema Zvirovićima, gdje je jedinica lokalne samouprave zadužena za eksproprijaciju zemljišta, a županijsko ministarstvo će, zajedno s Federalnim ministarstvom, financirati radove.

Trenutačno su u tijeku i radovi na saniranju 11 km ceste Čapljina-Zvirovići, jer smo svjesni da će priključenjem na autocestu promet na cesti u Zvirovićima biti intenziviran. Također, županijsko ministarstvo financira i saniranje regionalne ceste Žitomislići-Čitluk“, kazao je Cvitanović.

“Ove godine u kratkom roku radit će se dva kružna toka na regionalnoj cesti Čitluk-Tromeđa i to: kod Lovačkoga doma, a radovi će koštati 280. 000 KM. Nakon toga, početkom jeseni, slijede radovi na kružnom toku na Tromeđi, odnosno kada hodočasnička sezona bude pri kraju, kako ne bismo tijekom radova pravili smetnje u prometu prema Međugorju.

Očekujemo da će do tada biti gotov kružni tok kod Lovačkoga doma, što će rasteretiti promet prema Međugorju,“ kazao je ministar Cvitanović dodavši kako Ministarstvo samo čeka da jedinica lokalne samouprave kaže kad mogu otpočeti radovi na Kružnom toku Tromeđa, jer su već nekoliko puta istaknuli kako je završena eksproprijacija zemljišta na kojemu će se graditi kruži tok.

Iako je ključni razlog današnjeg posjeta Čitluku bio obilazak izvođača radova na saniranju prometnica u ovoj općini, ministar Cvitanović se, za boravka u Čitluku, osvrnuo i na problem taksi prijevoznika u Međugorju, naglasivši kako je na snazi Novi zakon o cestovnom prijevozu, a u njegovu provedbu uključio se i MUP HNŽ-a, tako da će u Međugorju, u prosjeku, biti 60 taksi prijevoznika.

Inače, Međugorje se u Zakonu tretira kao hodočasničko mjesto, te se smatra kako je to realan broj, ali lokalna samouprava odlučit će o konačnom broju.

Nakon što je obišao izvođače radova, ministar Cvitanović susreo se i s načelnikom Općine Čitluk Ivom Ivom Jerkićem, s kojim je kratko porazgovarao o aktualnim temama vezanima za prometnu infrastrukturu u Općini, stoji u priopćenju vlade HNŽ-a.

bljesak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović: Važno je da porezna uprava ne bude represivni aparat

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović preselila je na dva dana svoj Ured u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

U Bjelovaru je istaknula veliki doprinos ovog kraja razvoju Hrvatske. Nezamjenjiv je i doprinos ljudi ovoga kraja u borbi za slobodu Hrvatske, naglasila je predsjednica, prenosi HRT.

Govoreći o gospodarstvu, predsjednica je rekla kako moramo promijeniti razvojnu paradigmu kako bi gradovi poput Bjelovara dobili ulogu razvojnih centara.

Među ostalim je naglasila kako je važno da porezna uprava ne bude represivni aparat, da kažnjava nerazmjerno počinjenim greškama. Mora biti podrška poduzetnicima i obrtnicima, a ne gušiti ih, dodala je.

Komentirala je i demografski problem rekavši da je samo lani ova županija izgubila tisuću ljudi. Pribroje li se tome i oni koji nisu evidentirani, to je alarm koji i danas zvoni. Stoga su nužna mnogo veća proračunska izdvajanja za demografsku obnovu. A ona je vezana uz gospodarsku, izjavila je predsjednica.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica kardinalu Bozaniću predstavila koncept Adventa na Prekrižju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, u pratnji mons. Ivana Šaška pomoćnog biskupa zagrebačkog u Vili Prekrižje, koja je od ove godine otvorena za javnost u sklopu Adventa u Zagrebu.

Predsjednica je kardinalu predstavila koncept Adventa u Vili Prekrižje kojim se želi naglasiti upravo tradicija obilježavanja došašća u Hrvatskoj, te istaknuti duhovna dimenzija iščekivanja Kristova rođenja.

Predsjednica je upozorila kako građani Zagreba, te njihovi brojni gosti na Prekrižju imaju priliku doći bez najave, besplatno, te bez ikakvih komercijalnih sadržaja uz čaj uživati u posebnom ugođaju Adventa, izvedbama Kulturno umjetničkog društva Turopolje, ansambla klasične glazbe Strauss, te nastupima najdarovitijih učenika zagrebačkih glazbenih škola.

Razgledavajući tradicijskim ukrasima uređenu Vilu Prekrižje, kardinal Bozanić se osvrnuo na bogatstvo hrvatske narodne baštine vidljivo u običajima kojima je prožeto vrijeme Došašća, te istaknuo važnost njegovanja pozitivnih međuljudskih odnosa, razumijevanja i djelatne kršćanske ljubavi koja u Adventu posebno dolazi do izražaja.

Predsjednica Republike, koja je nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država primila jučer predstavnike i voditelje pučkih kuhinja i humanitarnih udruga koje pomažu siromašnima i potrebitima, u razgovoru s Kardinalom najavila je kako u svojem Uredu planira program volontiranja kroz cijelu godinu, kako bi nastavili upravo to pozitivno ozračje Adventa.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari